U POVODU 350. IZDANJA

Igor Grković: ''Potjera' je kviz s tisuću lica'

25.04.2016 u 11:42

Bionic
Reading

Kviz 'Potjera', koji se na HRT-u emitira od studenoga 2013., danas obilježava svoje 350. izdanje. Ta uzbudljiva igra znanja i brzine privukla je tijekom godina mnoge gledatelje i natjecatelje, a s urednikom Igorom Grkovićem razgovarali smo o popularnosti kviza te o tome što od njega možemo očekivati u budućnosti

'Potjera' se danas emitira po jubilarni 350. put. Kad se počeli s  proizvodnjom kviza, jeste li očekivali da ćete doći do te brojke?
Otpočetka je bilo izvjesno da 'Potjera' neće plesati samo jedno ljeto. Kad smo odabirali kviz među formatima koji su u tom trenutku bili na tržištu, 'Potjera' se činila najvitalnijom. Uostalom, nakon Njemačke, Rusije i SAD-a, Hrvatska je bila četvrta zemlja na svijetu izvan Velike Britanije koja je u svom programu emitirala taj kviz. Važno je istaknuti da s 'Potjerom' na prvom programu HTV-a tjedno proizvodimo gotovo 200 minuta premijernog programa i da nas u najgledanijim mjesecima dnevno prati gotovo 400.000 gledatelja. Naposljetku, budući da sam bio urednik 'Najslabije karike' koja je imala 1008. emisija, s 'Potjerom' smo trenutačno (tek) na trećini toga puta.

Postoji niz licencnih emisija koje su u svijetu izuzetno gledane i popularne, ali kod nas nisu imale prevelik uspjeh. No to nije slučaj s 'Potjerom', izuzetno uspješnom emisijom. Čemu pripisujete takav uspjeh?
U kvizovima su najvažnija tri elementa: kvalitetan format, kvalitetan odabir natjecatelja i dobar voditelj (upravo tim redoslijedom). Ako jedna od tih sastavnica ne štima, kviz se nikad neće uhvatiti. 'Potjera' je format s odličnom dramaturgijom u kojoj je vrhunac napetosti u završnoj potjeri. Kad motiviranim natjecateljima i Tariku dodate lovce kao nadgradnju, uspjeh je zagarantiran. U 'Potjeri' se lovac pojavljuje u svakoj emisiji, dok smo u drugim kvizovima izuzetne znalce ipak morali iščekivati. Isto tako, treba istaknuti međuigru u trokutu Tarik - natjecatelj lovac koja također intrigira gledatelje i daje začin kvizu.

Kakve su reakcije na novog lovca Krešimira Sučevića-Međerala? Ako je suditi po zasad stopostotnom učinku, ne sumnjamo da ste vi zadovoljni.
Krešu kao natjecatelja poznajem već gotovo dva desetljeća. Zamislite da s tako dugim poznavanjem nečijeg puta niste sigurni u njegove mogućnosti.
Već je u prvim emisijama bilo vidljivo da će natjecatelji s njim teško izlaziti na kraj i zasad ima stopostotni učinak. Bez obzira na to, natjecatelji se ne trebaju obeshrabrivati. Veselim se emisiji u kojoj će se pojaviti dovoljno jaka ekipa koja će skupiti glave i pobijediti Krešu.

Možemo li u budućnosti očekivati neka posebna izdanja 'Potjere', različita od ostalih, koja bi bila emitirana na neke značajnije datume? Možda s poznatim natjecateljima ili s lovcima u nekim neobičnim izdanjima? Slična praksa postoji u Velikoj Britaniji...

Zasad imamo više od 25.000 prijava za sudjelovanje u 'Potjeri'. S tolikim brojem potencijalnih natjecatelja ne razmišljamo previše o specijalkama. U razgovoru s vlasnicima licence shvatio sam da je i kod njih upitno motivirati nekoga tko se inicijalno nije imao namjeru prijaviti za igru. Isto tako, nisam veliki pobornik prerušavanja i drugih neobičnih izdanja u kvizu. 'Potjera' je kviz s tisuću lica. I sami ste svjedoci da se u gotovo svakoj emisiji dogodi nešto neobično. Dokle god u običnosti prepoznajemo neobično, nećemo ništa mijenjati.


Dean Kotiga, Morana Zibar, Igor Grković, Krešimir Sučević-Međeral