PATTI SMITH UOČI KONCERTA

I Tin Ujević na repertoaru

  • Autor: Bojan Mušćet
  • Zadnja izmjena 13.07.2009 16:03
  • Objavljeno 12.07.2009 u 14:17
patti smith2

patti smith2

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Iznimno karizmatična američka kantautorica repertoar recitacija i pjesama složit će uoči samog nastupa kojem se jako raduje, a recitirat će i jednu od pjesama Tina Ujevića

Dan uoči svoga prvoga nastupa u Hrvatskoj koji će se održati 13. srpnja u zagrebačkoj Tvornici, Patti Smith održala je konferenciju za novinare u hotelu Regent-Esplanade

Bruno Konjević / CROPIX

Bruno Konjević / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Patti Smith sve snima svojim starim Polaroidom iz 1967.

Pred oko stotinjak predstavnika sedme sile Patti se Smith pojavila sasvim ležerno i opušteno, odjevena u svoj tradicionalni outfit: bijelu košulju i crni sako, uz crnu razvezanu kravatu i sa zatamnjenim naočalama. Uz gitaru, donijela je i stari Polaroid fotoaparat iz 1967. godine.

Odgovorila je na par pitanja vezanih upravo uz fotografiju. Rekla je da je fotografija prilično važna za nju. Kao prvi model znamenitoga Roberta Mapplethorpea, rano je shvatila umjetničke potencijale fotografije, pa je, osim ispred objektiva, sve češće stajala i iza njega. Kaže da je vjerna tradicionalnim uređajima, ali da neće bježati od digitalne fotografije. Kad joj se fotoaparat kojim se sada služi pokvari, počet će eksperimentirati s digitalnim uređajima.

Također, rekla je da je fotografija, kao i drugi oblici njezinoga umjetničkog izražavanja, pjesništvo, glazba i likovnost, zapravo način kojim komunicira. S obzirom na to da govori samo jedan jezik, umjetnost je najdirektniji način kreiranja komunikacije s ljudima širom svijeta.

Obrazložila je i svoje umjetničke stavove naglasivši da svatko može birati svoj put. Ukoliko netko želi biti bogat i slavan, on će morati pristati na određena pravila igre i kompromise. S druge strane, ako netko želi samo izraziti sebe i ono što osjeća kroz svoje radove, u konačnici vjerojatno neće biti ni bogat ni slavan, ali će zato biti slobodan.

Bruno Konjević / CROPIX

Bruno Konjević / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Pred novinarima je i zapjevala

Očito je bilo zašto je Patti Smith toliko karizmatična: osim iznimne pozitivne energije kojom je zračila, na pitanje o repertoaru zagrebačkog koncerta odgovorila je da nikad nema set-listu, ne sprema se za koncerte. Svaka pjesma je važna i zato katkad siđe među publiku uoči koncerta i pita što žele čuti. Ovoga puta je pitala novinare, pa je izvjesno da bi se sutra na repertoaru trebale naći 'Radio Ethiopia', 'Because The Night', 'Gloria' i još neke pjesme po izboru okupljenih.

Zanimljivo je da je tijekom konferencije dobila i knjigu s izabranim i prevedenim pjesmama Tina Ujevića i obećala da će na koncertu recitirati neku od pjesama.

Mnogo je njezinih pjesničkih uzora, od Walta Whitmana preko Arthura Rimbauda i Charlesa Baudelairea do Vladimira Majakovskog, no rekla je da joj je osobito važno francusko pjesništvo.

Novinarima je snažno i nadahnuto odrecitirala pjesmu 'People Have The Power', u spomen na pokojnog joj supruga Freda Sonica Smitha. Osim toga, odsvirala je još dvije pjesme, jednu u spomen na Jerryja Garciju iz Greatful Deada. Pjesma se zove 'Greatful'. Pridružio joj se i Lenny Kaye, stalni član njezinoga benda, poznat po tome što je među prvima koristio termin 'punk rock'. Premda se trebao pojaviti i Tom Verlaine iz Televisiona koji će nastupiti s njom, očito je da mu je više odgovaralo izaći na zagrebačke ulice.

Posljednji album Patti Smith 'Twelve' kolekcija je vrlo zanimljivih obrada, a na pitanje hoće li obraditi neku pjesmu grupe The White Stripes, s obzirom na to da se Meg White iz tog benda udala za njezinog sina Jacksona, nasmijala se i rekla da to nije nemoguće podsjetivši se da su na svadbi svi zajedno izveli 'Gloriju'.

Pogledajte pressicu Patti Smith:

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi