U KINIMA: 'OSVETNICI'

I kod superjunaka je važan timski rad

04.05.2012 u 19:51

Bionic
Reading

Hulk, Iron Man, Kapetan Amerika i Thor udružuju se u borbi za spas Zemlje od svemirske invazije u solidnom spektaklu redatelja Jossa Whedona

Akcijski superspektakl 'Osvetnici' kulminacija je jedinstvenog filmskog projekta u povijesti Hollywooda. Naime, producentski ogranak medijske korporacije Marvel temelje priče 'Osvetnika' postavljao je kroz pet visokobudžetnih filmova u razdoblju 2008-2011: 'Iron Man', 'Nevjerojatni Hulk', 'Iron Man 2', 'Thor' i 'Kapetan Amerika: Prvi osvetnik'. S poslovne strane, ta se neuobičajeno strategija već pokazuje izuzetno uspješnom: već nakon malo više od tjedan dana prikazivanja u kinima izvan Sjedinjenih Država jasno je da će 'Osvetnici' biti uvjerljivo najgledaniji film ovoga specifičnog serijala, a svi pokazatelji govore da će isti slučaj biti i u SAD-u.

No ako zajednička pustolovina ovih superjunaka neosporno jest znatno popularnija od njihovih 'pojedinačnih' nastupa, teško bi se moglo reći i da se 'Osvetnici' zaista toliko izdvajaju atraktivnošću i kvalitetom. Štoviše, stilskom izvedbom film zaostaje za većinom svojih prethodnika – u tom pogledu manje je zanimljiv bio samo 'Nevjerojatni Hulk'. Oba 'Iron Mana', kao i 'Kapetan Amerika', imali su intrigantnije negativce i, ruku na srce, dinamičnije zaplete. No 'Osvetnici' takve usporedbe umnogome nadoknađuju pristupom 'više je bolje': ovakav skup junaka na jednom mjestu svakako je vrlo efektan, a golemi budžet od 220 milijuna dolara osigurao je primjerenu razinu spektakularnosti, pogotovo u ključnom završnom dijelu filma.

'Osvetnike' potpisuje kultni redatelj i scenarist Joss Whedon, tvorac serija 'Buffy, ubojica vampira' i 'Angel', koji zaista nije imao lagan zadatak održavanja kakve-takve ravnoteže među vrlo jakim likovima. Priča 'Osvetnika' u načelu se nastavlja na zaplete 'Thora' i 'Kapetana Amerike', no gledanje prethodnih filmova nije nužan preduvjet da se uključite u zbivanja. U 'Kapetanu Americi' naslovni junak (Chris Evans) spriječio je naciste da se domognu teserakta, supermoćnog izvora energije koji je u konačnici dospio u posjed tajne organizacije S.H.I.E.L.D. Loki (Tom Hiddleston), koji je u 'Thoru' poražen od naslovnog junaka (Chris Hemsworth), svoga polubrata, na početku 'Osvetnika' upada u tajnu bazu S.H.I.E.L.D.-a i krade teserakt te uz pomoć čarobnog žezla na svoju stranu preobrati dvojicu 'good guysa': vještog strijelca Sokola (Jeremy Renner) i znanstvenika dr. Selviga (Stellan Skarsgard).
Lokijev je plan da uz pomoć teserakta otvori portal kroz koji će doći vojska rase Chitauri, s kojom će porobiti Zemlju. Sada Kapetan Amerika, Thor, Iron Man (Robert Downey, Jr.), dr. Bruce Banner, čiji je alter ego Hulk (Mark Ruffalo) i Crna udovica (Scarlett Johansson) moraju prevladati međusobne nesuglasice kako bi zaustavili Lokija prije nego bude prekasno...

'Osvetnici' traju dva sata i dvadesetak minuta, no istinska uzbuđenja počinju negdje nakon sat i pol filma: dotadašnja zbivanja možda bi pretjerano bilo okarakterizirati dosadnima, ali im definitivno manjka intrigantnosti. Odnosi (odnosno, uglavnom razmirice) među junacima razrađeni su korektno, ali ipak i pomalo suhoparno, a bez obzira na to koliko Loki bio efektan lik (prije svega zahvaljujući interpretaciji sve zapaženijeg 31-godišnjeg britanskog glumca Toma Hiddlestona) ne čini se dovoljno zanimljivom protutežom ovakvoj ekipi superjunaka. Sama završnica svakako je vrlo uzbudljiva i atraktivna, no malo previše podsjeća na 'Transformere' da bi zaista oduševila (da ne bi bilo nesporazuma, ovim se ne želi reći da Whedon kopira Michaela Baya, ali suštinski nema bitne razlike između uništenja Chicaga u trećim 'Transformerima' i rasturanja New Yorka u 'Osvetnicima'). Whedona treba pohvaliti zbog nekoliko zaista sjajnih gegova (pogotovo jedan u kojem su protagonisti Hulk i Loki), pa možemo žaliti što film nije još više prožet humorom.

U konačnici, ako i nije riječ o vrhunskoj atrakciji, 'Osvetnici' su vrlo solidna kino razbibriga i svakako najbolja holivudska visokobudžetna ponuda na aktualnom kino repertoaru (ne računajući Cameronov 'Titanic', naravno).