FILMOFILIJA

Human right film festival danas pun dokumentaraca

  • Autor: tportal
  • Zadnja izmjena 07.12.2011 14:39
  • Objavljeno 07.12.2011 u 13:11
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Srijeda je na Human right film festivalu rezervirana za pet dokumentarnih filmova koji su nagrađivani za ljudska prava na raznim festivalima

Srijeda na Human rights film festivalu donosi pet raznovrsnih dokumentarnih filmova, a započinje u poslijepodnevnom terminu projekcijama naslova u sklopu programa Nepozvane slike, čiji je povod dvadesetogodišnjica djelovanja mreže fondacija Otvoreno društvo. U 16 sati u kinu Europa bit će prikazan dokumentarni film ‘Sjećaš li se Sarajeva’, uradak nastao od amaterskih videoradova u režiji Seada i Nihada Kreševljakovića te Nedima Alikadića. Film evocira vremena u kojima su se preplitale razne emocije: užas, patnja, humor, sve ono što se u opkoljenom gradu dodirivalo, tvoreći jedinstvenu atmosferu.

U 17 sati na rasporedu je dokumentarac ‘Esma’ redatelja Alena Drljevića koji donosi priču o ženi koja nakon nestanka supruga, pukovnika Avda Palića u Žepi 1995, započinje višegodišnju potragu za istinom koja je vodi kroz birokratske sobičke, preko masovnih grobnica do suda za ratne zločine u Haagu. Glavni filmski program u 18 sati u kinu Europa uključuje dokumentarni film ‘Seljačka utopija’ redatelja Uruphonga Raksasada - bez propovijedanja, čak i bez direktno verbalizirane oštre kritike kakvu obilježava većina suvremenih dokumentaraca o industriji hrane, spomenuti film svojom ustrajnom staloženošću i gotovo stoičkom mirom tjera gledatelje da žale za izgubljenom povezanošću s procesom proizvodnje hrane i zapitaju se je li zaista nužno da ih nakon izlaska iz kina dočekaju svjetla najbližeg restorana brze, genetički modificirane hrane.

U 20 sati u kinu Europa na rasporedu je film ‘Pismo ocu’ mladog i perspektivnog srpskog autora Srđana Keče,  a čak tri njegova dokumentarca bit će prikazana u sklopu ovogodišnjeg HRFF-a. Riječ je o njegovom studentskom radu na britanskoj Nacionalnoj filmskoj školi u kojem preispituje individualnu odgovornost običnih ljudi zatečenih u ratu. Pokušavajući shvatiti način na koji je njegov otac izabrao umrijeti, kroz fotografije, pisma i videosnimke, Keča je snimio priču o događanjima u posljednjim desetljećima 20. stoljeća na Balkanu. ‘Pismo ocu’ osvojio je nagradu u regionalnoj konkurenciji na prizrenskom Dokufestu, a nedavno je prikazan u selekciji IDFA-e u Amsterdamu.

Današnji program završava filmom ‘Palazzo delle Aquille’ koji će biti prikazan u 21 sat u kinu Europa. Redatelji Stefano Savona, Alessia Porto i Ester Sparatore prate borbu dvadeset obitelji beskućnika koji na dva tjedna okupiraju gradsku vijećnicu u Palermu i zahtijevaju da im lokalna vlast osigura smještaj. Film je nagrađen za režiju na festivalu Cinéma du Réel te nagradom za ljudska prava na Buenos Aires Film Festivalu.

Palazzo delle Aquille

Apelmanija je kampanja Amnesty Internationala Hrvatska koja se održava za vrijeme trajanja festivala - svi zainteresirani posjetitelji mogu napisati apel za pet slučajeva kršenja ljudskih prava diljem svijeta te na taj način iskazati solidarnost i pokušati utjecati na vlasti da spriječe kršenje prava pojedinaca ili skupina. Kompletan filmski i veći dio popratnog programa Human rights film festivala je besplatan, a održava se u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi