JOHN PAUL DAVIDSON ZA TPORTAL:

'Hugh Laurie je skroman, ali i perfekcionist'

08.07.2013 u 14:29

Bionic
Reading

Redatelj dokumentarca 'Down By The River', koji se bavi glazbenom karijerom Hugha 'Dr. Housea' Laurieja, govori o svojoj suradnji s ovim glumcem/glazbenikom, ali i ostalim projektima, poput putovanja s Michaelom Palinom i zanimanju za hvarske nekretnine

John Paul Davidson režirao je neke od najboljih komada britanske televizije, projekte kao što su dokumentarna putovanja Michaela Palina i Stephena Fryja, prije nego što se bacio na režiju 'Down By The River', putopisne sage o glazbenom, ali i fizičkom putovanju legendarnog glumca Hugha Laurieja ('Dr. House') kroz američki blues. Film će biti prikazan na ovogodišnjem Starigrad Paklenica Film Festivalu, na kojem bi i redatelj trebao gostovati. O genezi samog projekta ekskluzivno za tportal John Paul Davidson kaže:

'Hugh me kontaktirao preko zajedničkog prijatelja Stephena Fryja, s kojim sam posljednjih pet godina radio na nizu projekata. Hugh je najstariji i najdraži Stephenov prijatelj. To je bilo početkom 2010, a tada još nije bilo jasno o čemu će biti film, ali i album. Bilo je to manje-više – idemo vidjeti kuda će sve to otići. Ali imali smo plan. Hugh je želio voziti stari Ford u New Orleans, kako bi odao počast svom heroju Professoru Longhairu. Našao je jednog u Austinu, gdje smo se sastali. Automobil je bio ljepotica, iako se pokvario nakon 80 kilometara, no uspjeli smo popraviti karburator pa je stigao do New Orleansa.

Koliko je sve to trajalo?

Cijeli put bio je gotov za tjedan dana. Putem smo nalazili glazbu, razne aktivnosti, uglavnom sve što možete vidjeti u filmu. Mislim da Hugh još uvijek nije bio siguran u to koliko je njegov projekt legitiman (bijeli dečko iz srednje klase pjeva blues?), ali sve se promijenilo kada je došao u New Oreans, gdje nikada nije bio. Imao je još gomilu pjesama koje je trebao snimiti, ali morale su čekati da završi snimanje 'Dr. Housea'. Tako da smo imali dugu pauzu, nakon koje sam otišao u Los Angeles snimiti njega u studiju. Zadnji čin bio je povratak u New Orleans, gdje je snimio zadnje pjesme za album s pratnjom trubača. Hugh je divna pratnja za putovanje, uvijek je imao puno ideja i komentara o glazbi.


Jeste li znali da je Hugh glazbenik prije nego što su vas kontaktirali za ovaj projekt?

Znao sam jer mi je Stephen rekao, a dalo se naslutiti i po njegovom sviranju klavira u BBC-jevoj TV seriji 'Fry and Laurie' te pokojoj sceni u 'Dr. Houseu'. Ali nisam imao pojma da mu je ljubavnica blues New Orleansa! Bio je u isto vrijeme skroman i perfekcionist – dobra kombinacija.

Kada i zašto ste se odlučili 'Down By The River' snimiti kao putopis, a ne kao običnu priču o glazbenoj strani slavnog glumca?

Bilo je jasno da će putovanje biti srce dokumentarca onog trenutka kada je Hugh kupio automobil – volim putopisne filmove, a i činilo se idealnim za glazbu koja toliko govori o putovanjima. Glazba je u filmu savršeno povezana s putovanjem – briljantan posao mog najdražeg montažera Tariqa Anwara, s kojim radim više od 30 godina, otkada smo zajedno bili u BBC-u.

Jeste li tijekom putovanja proživjeli nešto toliko ludo da na kraju nije završilo u dokumentarcu?

Pa, služili smo se Googleovim mapama kako bismo pronašli polje s cestom na kojem možemo snimiti klasik 'Crossroads' Roberta Johnsona. Mislio sam da sam pronašao to mjesto, ali kada smo stigli, na istoj lokaciji zatekli smo golemo industrijsko postrojenje – promijenilo se otkada su mape izrađene. Sunce je zalazilo i jednostavno smo morali pronaći bilo koje polje kako bismo snimili scenu prije mraka. Na kraju smo stigli u zadnji tren.

Ovo nije prvi put da snimate putopis, režirali ste i briljantnog 'Stephena Fryja u Americi', kao i putopise Michaela Palina...

S Michaelom Palinom radio sam na tri serijala pa je bilo pomalo čudno prebaciti se na Stephena. Srećom, obojica su ne samo divni voditelji, već i uistinu sjajni primjerci ljudskosti. Jako sam volio put u Ameriku – Stephen i ja imamo toliko zajedničkih interesa, ali prije svega znanost pa smo pričali bez prestanka dok smo se vozili od obale do obale. Nije bilo niti jednog dosadnog trenutka, ali obojica smo se udebljali barem 10 kilograma zbog previše čokolade i previše ispijenih Red Bullova kojima smo pokušavali ostati budni tijekom dugih vožnji između snimanja.


Jeste li s Palinom snimali 'Novu Europu' i u Hrvatskoj?

Jesam. Bilo je sjajno snimati u Hrvatskoj s Michaelom – nikada nemamo dovoljno vremena da bismo prikazali određeno mjesto u punoj raskoši, ali na Hvaru sam bio kao 14-godišnjak, još za vrijeme Jugoslavije, tako da je to putovanje za mene imalo i nostalgični karakter. Zamalo da sam si kupio kuću u Hvaru – da barem jesam!

Što je bolje – 'Jeeves And Wooster' ili 'Dr. House'?

Previše su različiti da bi ih uspoređivali, ali oboje su briljantni. 'Dr. House' je bio revolucionaran, zajedno s Hughovom glumom, ali njegova verzija likova PG Wodehousea također je vrijedna divljenja. Box setove obje serije nosim sa sobom na pusti otok – Wodehouse da me razveseli, 'Dr. House' da me potakne na razmišljanje.

Hugh je nedavno objavio novi album 'Didn't It Rain'. Jeste li ga poslušali?

Da, odličan je – vodi te dublje u priču o bluseu, dalje po Mississipiju, bavi se evolucijom bluesea. Ali ja jako volim New Orleans, a prvi put se nikada ne zaboravlja.

********************
Pokrovitelj Starigrad Paklenica film festivala koji se održava od 3. do 8. kolovoza je Hrvatski Telekom