UČE OD SVJETSKIH FACA

Hrvatski talenti na edukaciji Berlinskog filmskog festivala

08.02.2014 u 18:03

Bionic
Reading

Među tristotinjak filmaša mlađe generacije na edukativnoj platformi Berlinale Talents ove je godine i šestero hrvatskih predstavnika, koji će od 8. do 13. veljače u sklopu Berlinskog filmskog festivala pohađati brojna predavanja, majstorske radionice i radionice svjetskih filmskih stručnjaka, od irskog redatelja Neila Jordana do meksičkog glumca Diega Lune

Za sudjelovanje na toj 'networking' platformi priliku da stvore temelje za moguću daljnju suradnju imat će redateljica i snimateljica Maša Drndić, filmska kritičarka i novinarka Karla Lončar, producentica Ivana Marinić Kragić, snimatelj Dragan Šiša, redateljica i scenografkinja Ivana Škrabalo te redatelj Jure Pavlović, koji će uz redovni program Talentsa biti i sudionik posebne radionice Short Film Station, s projektom kratkometražnog igranog filma 'Piknik'.

Berlinale Talents najveća je i najvažnija platforma takve vrste u Europi i jedna od najvećih u svijetu, a svake godine okuplja redatelje, scenariste, snimatelje, montažere, glumce, dizajnere zvuka, skladatelje, filmske kritičare i novinare, dizajnere produkcije, distributere i producente, ističe se u obavijesti Hrvatskog audiovizualnog centra.


Ovogodišnji predavači su, među ostalima, redatelji i scenaristi Michel Gondry ('Vječni sjaj nepobjedivog uma') i Neil Jordan ('Plačljiva igra, 'Intervju s vampirom'), glumci Greta Gerwig ('Frances Ha') i Diego Luna ('I tvoju mamu također', 'Elysium'), predsjednik ovogodišnjeg berlinskog Međunarodnog žirija James Schamus (scenarist većine filmova Anga Leeja), rumunjski autor Razvan Radulescu ('Poza djeteta', 'Smrt gospodina Lazarescua') i snimateljska zvijezda Christopher Doyle.

Posljednjih godina berlinski Talents postao je krovna organizacija za još pet istovjetnih platformi - u Guadalajari, Buenos Airesu, Durbanu, Tokiju te u Sarajevu koju redovito pohađaju mlada imena hrvatske kinematografije.

Maša Drndić (Rijeka, 1980.) u proteklih sedam godina režijski i scenaristički potpisala je nekoliko kratkometražnih i srednjometražnih dokumentarnih i eksperimentalnih naslova, dok je za kategoriju filmskih kritičara i novinara izabrana Karla Lončar (Zagreb, 1984.), suradnica Filmskog enciklopedijskog rječnika Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i više časopisa.

Ivana Marinić Kragić (Split, 1984.), autorica desetak igranih filmova i glazbenih spotova sudjeluje kao producentica, a Jure Pavlović, koji na Talents dolazi u kategoriji redatelja, na radionici Short Film Station usavršit će svoj novi projekt 'Piknik'.

U skupini snimatelja je Dragan Šiša (Pula, 1983.), koji do sada u svom portfoliju ima više od 50 filmova, videospotova, televizijskih serija i reklama na kojima je radio kao snimatelj i kolorist, a u skupini dizajnera produkcije Ivana Škrabalo (Rijeka, 1980.), koja uz vlastite autorske projekte paraleleno kao scenograf radi na filmovima drugih redatelja.