15. DO 26. SVIBNJA

Hrvatski filmovi i filmaši u Cannesu

14.05.2013 u 20:27

Bionic
Reading

Hrvatski filmaši i ove godine sudjeluju u nekoliko programa industrijskog dijela Filmskog festivala u Cannesu, koji će se održati od 15. do 26. svibnja

Jedan od prošlogodišnjih laureata kanskog Tjedna kritike Siniša Juričić (Nukleus film), hrvatski koproducent filma 'Posljednja ambulantna kola Sofije', sudjelovat će u prezentacijskom programu  L'Atelier s grčko-hrvatskim projektom 'Trema' (Stage Fright) redatelja Jorgosa Zoisa. Zdenka Gold (Spiritus movens), producentica filma 'Obrana i zaštita', sudjelovat će u programu inicijative Producers on the Move koju od 2000. godine u Cannesu organizira Međunarodna mreža za promociju europskog filma EFP (European Film Promotion).

Hrvatski audiovizualni centar nastavlja s promidžbenim aktivnostima na najvažnijim svjetskim festivalima i sajmovima, a već šestu godinu zaredom predstavljat će hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskoga sajma u Cannesu. Štand Hrvatskog audiovizualnog centra nalazi se u sklopu Regionalnog paviljona South-East European Pavilion na adresi Village International Riviera, br. 134. U spomenutom paviljonu će uz Hrvatsku još šest zemalja iz regije predstavljati svoje recentne kinematografije: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija.
 
Filmski sajam (MARCHÉ DU FILM) poslovni je ogranak Filmskog festivala u Cannesu koji je namijenjen profesionalcima iz filmske industrije - selektorima festivala, distributerima i prodajnim agentima te predstavlja važno mjesto za budući festivalski i kino život prijavljenih filmova. U sklopu Filmskoga sajma prikazat će se tri dugometražna igrana filma: 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića, 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Zagonetni dječak' Dražena Žarkovića.


Također, određeni naslovi iz recentne hrvatske kinematografije bit će dostupni i na trajnoj filmskoj bazi CINANDO namijenjenoj profesionalcima iz industrije. Riječ je o osam dugometražnih filmova koji su s uspjehom prikazani na hrvatskim i inozemnim festivalima.

Filmski festival u Cannesu sinonim je za dugometražni igrani film. No festival također potiče i kratkometražne naslove i njihove autore, vođen uvjerenjem da se radi o imenima značajnima za budućnost filma. U sklopu Filmskog sajma zato se svake godine organizira i SHORT FILM CORNER, platforma za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među filmskim profesionalcima s kratkometražne filmske scene.

Na Short Film Corneru ove će godine biti prisutno 14 hrvatskih naslova iz područja igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. Radi se o nagrađivanim radovima od kojih je većina bila prikazana u službenim programima prestižnih festivala kao što su Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu (Site Selection, Mare Šuljak) i međunarodni filmski festivali u Locarnu ('Zašto slonovi?', Marka Meštovića), Rotterdamu ('Presuda',  Đure Gavrana) i Montrealu ('Rom kom', Zvonimira Rumboldta). Cjelovit popis naslova potražite ovdje.

Također, u sklopu promotivnih aktivnosti na Filmskom festivalu u Cannesu, HAVC će u nedjelju, 19. svibnja, od 17 sati u regionalnom paviljonu održati networking domjenak u suradnji s EWA-om (European Women's Audiovisual Network).