ZAGREPČANI MOGU ODAHNUTI

Hrvatska metropola napokon dobila čuvare

23.03.2016 u 23:22

  • +10

Postavljanje umjetničkih instalacija transformersa na Trgu Franje Tuđmana

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Bionic
Reading

Transformeri mladog crnogorskog umjetnika Danila Baletića ipak će čuvati Zagreb, a postavljanje ovih umjetničkih instalacija ručno sastavljenih od automobilskog otpada krenulo je u srijedu na Trgu Franje Tuđmana

Iako njegovi roboti nastali od automobilskog otpada bude svijest o očuvanju životne sredine, Baletić ističe da su potrebni gotovo svakom gradu na planetu.

Baletić je počeo izrađivati svoje transformere kako bi ekološki osvijestio građane i prvi su put predstavljeni javnosti 2014. kao 'čuvari Podgorice' u okviru manifestacije Podgoričko ljeto. Za taj postav mladog je autora nagradila Turistička organizacija Podgorice.

Vođen idejom buđenja svijesti o očuvanju životnog okoliša, Baletić je nakon glavnog crnogorskog grada krenuo u misiju osvajanja i drugih gradova. Nakon Podgorice transformeri su čuvali Beograd, a njegovu želju da potom čuvaju i Zagreb ignorirali su u hrvatskoj prijestolnici.

'Transformeri su izgubili u bitki zvanoj papirologija i nadjačani su od administracije, to jest uprave Grada Zagreba. Osječanima su bili potrebniji i tako su odlučili čuvati Osijek', rekao je crnogorskim Vijestima Baletić i poveo ih u kolovozu prošle godine na dvomjesečno čuvanje grada na Dravi.

RTL Autor: RTL

Trebali su uslijediti Ljubljana i Beč, no u Sloveniji su se ponašali slično kao u Zagrebu pa je ponukan dobrim iskustvom i srdačnim prijemom u Osijeku Baletić svoje čuvare odveo u Zadar. No tamo su jednog od njih vandali obezglavili, što se dogodilo i u Podgorici, a Baletić kaže da je tijekom cijelog putovanja dobivao fotografije raznih dijelova njegovih transformera koje su ljudi skidali i odnosili.

Mladi umjetnik prisjeća se i zanimljivih anegdota koje je doživio na putovanju sa svojim nekoliko tona teškim prijateljima.

'Imam sjajnih iskustava na granici. Na srpskoj granici pečat mi je udario 'Novak Đoković', a na hrvatskoj 'Mirko Cro Cop Filipović'. Oni su mi odobrili izlazak i ulazak u njihove zemlje. Naravno, radi se o dvojnicima koji na prvi pogled nevjerojatno sliče poznatim sportašima', ispričao je Vijestima Baletić.

Najavljeni posjet hrvatskoj metropoli nakon izložbe u Zadru opet nije realiziran zbog ignoriranja u Zagrebu, pa je na red početkom ove godine došao Beč.

A ako može Beč, zašto ne bi mogao i Zagreb?