NADA GAĆEŠIĆ-LIVAKOVIĆ:

Hribar je kriv za moju smjenu

31.05.2012 u 07:24

Bionic
Reading

Nada Gaćešić-Livaković, nakon 14 godina, više nije predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Izborna skupština bila je uočljivo najmasovnija dosad, a na većini prijašnjih nije se mogao skupiti kvorum

Nada Gaćešić-Livaković nakon 14 godina više nije predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Funkciju predsjednika obnašat će snimatelj Silvio Jesenković, koji je, prema neslužbenim informacijama, izabran s nekoliko glasova više. Zanimljivo je da je ova skupština bila najmasovnija dosad, a da je prijašnjih godina bilo teško skupiti kvorum.

Nada Gaćešić-Livaković poručila je da će nastaviti djelovati kroz upravni odbor društva, a u izjavi koju je dala Večernjem listu, neizravno je optužila ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoja Hribara za svoju smjenu.

Hrvoje Hribar kaže da je iz Društva filmskih umjetnika izašao još 90-ih godina, kada je ondje atmosfera bila zastrašujuća, zbog čega je s kolegama redateljima osnovao vlastitu udrugu. Na skupštini nije bio, no smatra da su se pojavili novi ljudi koji su odlučili prekinuti 14-godišnju vladavinu jednog predsjednika.

'Kao ravnatelj HAVC-a, nadam se da će novi ravnatelj uspostaviti bolji odnos s redateljima jer je to nužno kako bi filmska industrija napredovala, a nju uz turizam smatram jedinim gospodarskim granama koje u Hrvatskoj mogu donijeti dobit', rekao nam je kratko Hribar.

'Na vaše postavljeno pitanje da prokomentiram jučerašnju godišnju Skupštinu Hrvatskog društva filmskih djelatnika, izražavam veliko zadovoljstvo što me Večernji list prvi put pita bilo što o Društvu, a na čelu istoga sam bila punih 14 godina. Sama sam željela malo odmora, ali nisam sretna što se sve dogodilo u režiji onih koji nemaju nikakve veze s Društvom. Ostala sam malo razočarana što napor dvije javne ustanove i dvije udruge nije rezultirao boljim rezultatom po njih. Predlažem im da se počnu baviti zajedničkim problemima svih filmskih udruga, a to je da se raspiše natječaj u HAVC-u, da se donese godišnji Nacionalni program, da se objave rezultati završenog Natječaja koji su odavno trebali biti objavljeni i sve ono drugo, što je u interesu hrvatskog filma i svih autora i filmskih djelatnika', piše u izjavi Nade Gaćešić-Livaković.