ANIMIRANA POSLASTICA

Hit-film 'Djeca-vukovi' u Kinu Europa

14.01.2014 u 10:10

Bionic
Reading

Veliki i mali ljubitelji sedme umjetnosti iz Zagreba film će imati priliku pogledati među prvima u Hrvatskoj ove godine

Dugoočekivani japanski hit-film 'Djeca-vukovi', dobitnik brojnih nagrada na inozemnim festivalima i apsolutni miljenik publike diljem svijeta već je neko vrijeme dostupan domaćoj publici. Film će tako od 16. siječnja imati prilike pogledati i ljubitelji sedme umjetnosti iz Zagreba u Kinu Europa

Ovo je već drugi put da se film prikazuje u ovom kultnom kinu. Prvi put to je bilo za vrijeme prošlogodišnjeg Animafesta, a sama činjenica da se ponovno našao na programu ustanove koja u svojim službenim materijalima navodi da 'posebnu pažnju posvećuje djeci i kvalitetnim filmovima namijenjenim predškolskom i osnovnoškolskom uzrastu' potvrda je kvalitete.

Da je film velika želja domaće publike, osim kina koja su prepoznala njegovu kvaliteta, pokazuju i komentari sa službene Facebook stranice 'Djece-vukova'. Više od dvije tisuće obožavatelja suglasno je u jednome – film će gledati u svom nezavisnom kinu.

'Volim gledati anime. :) Ovo je isto jedan od dobrih, volio bih pogledati', navodi Ivan iz Zagreba, a simpatična Mirna piše 'Sad znam kako ću proslaviti rođendan'. Pet prijatelja okupljenih u neformalnu organizaciju Asian Explosion koji su imali prilike pogledati film na ovogodišnjem Animafestu između ostalog ističe sljedeće: 'Predobar, preporučujemo svim uzrastima, posebno tinejdžerima, studentima i odraslima, priča nije samo za najmlađe, veoma je zanimljiva i puna srca.' Osim društvenih mreža, komentari obožavatelja preplavili su i hrvatske portale. Tako sa stranice specijaliziranog filmskog portala Moj-Film.hr izdvajamo komentar čitateljice pod nadimkom Sookie: 'Jedan od najljepših animea koje sam gledala. :)) Preporuke! :)'.

Foršpan animiranog filma 'Djeca - vukovi'

Doista, kada je radio film proslavljeni japanski redatelj Mamoru Hosoda rukovodio se upravo činjenicom da je tema koju obrađuje univerzalna za gledatelje u cijelom svijetu i savršena za svaku životnu prigodu. 'Napravio sam film o nečemu čemu se divim i što želim iskusiti', rekao je Hosoda prilikom predstavljanja filma, pri tome misleći na roditeljstvo te dodao kako je imao namjeru prikazati dvoje djece koji traže smisao života i njihovu majku koji ih pri tome podržava, dok svi zajedno pri tome proživljavaju neočekivane, često tužne i opasne, životne situacije.

'Čovjek-vuk okrenuo je leđa društvu i pokušava ne privlačiti previše pozornosti na sebe. Nije se pokazivao, ali je ipak bio 'kul' i atraktivan!', opisao je Hosoda lik Čovjeka-vuka, zadnjeg preživjelog pripadnika svoje vrste. Zadnjeg dok se nije dogodila ljubav između njega i glavne protagonistice Hane, plod koje su djeca Ame i Yuki, također s karakteristikama ljudi i vukova.

Osim same radnje koja će gledatelja držati prikovanog za sjedalo cijelo vrijeme trajanja ovog, nešto manje od dva sata dugog, uratka, 'Djeca-vukovi' po prvi donose i neke tehničke novosti. Digitalna tehnologija se više ili manje koristi u današnjoj animaciji, ali ovaj film je za razliku od ostalih takvih djela imao drukčiji pristup. 'djeca-vukovi' kombinacija su 2D-animacije po kojoj je Japan poznat i nove, računalne, tehnologije. Tehnika ručnog izrezivanja pozadine i likova te njihove predivne rekonstrukcije – karakteristika je japanske animacije i tehnika hvaljena diljem svijeta, a koja je u punoj mjeri korištena tijekom izrade ovoga filma. Nije pretjerano reći kako je to jedno od najboljih ostvarenja animacije u današnje vrijeme.

Naravno, tu je i glazba koju je skladao svjetski poznati umjetnik Takagi Masakatsu, a koja će gledatelje ostaviti bez daha zahvaljujući i savršenom sveobuhvatnom (surround) zvuku.