NOĆ NOSTALGIJE

Grant Hart šarmirao Zagreb

29.04.2010 u 10:15

Bionic
Reading

Treći dan Žednog uha ponudio je nastupe jedne velike legende, nešto manje legende te benda koji se možda nada da će jednog dana doći do tog statusa. Drugim riječima, nastupili su Grant Hart, Chuck Prophet i Goribor

Kada je skoro točno u 21 sat na pozornicu stupio ispijeni čiča s maramom oko glave i japankama na nogama, vjerojatno ni najzagriženiji fanovi nisu očekivali da će Grant Hart, bivši bubnjar i jedna od glavnih snaga legendarnih Hüsker Dü, puna dva sata izvoditi ne samo svoje, nego i hitove Hüskera. Bez benda, oboružan samo gitarom, Grant Hart je kupio publiku već uvodnim taktovima The Girl From Heaven Hill te nastavio nizati svoje autorske draguljčiće iz ostavštine Hüsker Dü i ispunjavati želje najvjernijim obožavateljima iz prvih redova. Tako su oni sretnici koji su bili na koncertu mogli čuti nešto manje energične od originala, ali i dalje divne Diane, Never Talking To You Again, She Floated Away, Green Eyes, Book About UFOs, You're A Soldier.

Uz stare hitove Hüsker Dü, Grant Hart uspješno je upleo i naslove sa svojih solo albuma poput 2541, My Regrets ili Barbare. Kako je bio u Zagrebu prije dvadesetak godina s tadašnjim bendom Nova Mob, čini se da se itekako zaželio zagrebačke publike, ali i ona njega. Naime, svirao je skoro sat vremena više nego što je to predviđala satnica i definitivno je zaslužio da ga se proglasi vrhuncem večeri.

Kojih dvadesetak minuta kasnije, oko 23 sata, na pozornici se pojavio Chuck Prophet sa svojim četveročlanim bendom The Mission Express. Chuck, koji se proslavio svirajući gitaru u pionirima americane Green On Red, na sinoćnjem nastupu sa svojim bendom nije bježao od folk, blues, ali i soul utjecaja.

Iako je uglavnom svirao stvari sa zadnja dva albuma Let Freedom Ring i Soap And Water, u miks je upala i I Bow Down And Pray To Every Woman I See s albuma No Other Love. U uvodu pjesme Prophet je ispričao šaljivu priču, kojima često časti publiku, o tome kako je bend u Tusconu u Arizoni usred pustinje ostao bez novca i benzina, no u pomoć im je uskočio vlasnik lokalnog bara. Kako je prepričao, vlasnik bara ponudio je članovima benda da slobodno odu ako mu ostave klavijaturisticu, inače Prophetovu ženu Stephanie. Chuck, naravno, nije pristao na to, jer kako i sam naziv pjesme kaže - I Bow Down And Pray To Every Woman I See. Nakon solo svirke Granta Harta, Chuck Prophet i njegova ekipa uspjeli su svojim žestokim nastupom pomalo rasplesati publiku, a veliko iznenađenje priredili su obradom SpringsteenoveFor You

Kraj večeri pripao je Goriboru iz srpskog gradića Bora. Specifičan po svojoj mješavini bluesa i trip-hopa, začinjenoj poetikom glavnog vokala Aleksandra Stojkovića, Goribor je solidnom svirkom zatvorio treću večer Žednog uha.