AKCIJA U MSU

Gorgona Nova u čast Gorgoni

12.06.2013 u 14:55

Bionic
Reading

Pod nazivom 'Gorgona u Gorgoni 2' multimedijska art skupina Gorgona Nova u nedjelju 16.lipnja u 13 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu priprema performans odnosno work in progress.

Gorgona Nova je multimedijska art skupina iz Zagreba, koja je osnovana 2009. godine na 50. godišnjicu osnivanja umjetničke grupe Gorgona koju su činili najistaknutiji hrvatski umjetnici 20.stoljeća: kipar Ivan Kožarić, slikari Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, teoretičari umjetnosti Dimitirije Bašičević Mangelos, Radoslav Putar i Matko Meštrović te arhitekt Miljenko Horvat. Aktualnu Gorgonu Novu čini ekipa sakrivena iz umjetničkih imena: Julije Jevsc (tekstovi, glas), Marijan Knif (gitara, nooise), Jo Van (violina), Đu Kožar (klavijature), Tadoslav Basch (slikanje, sprey) i Dimitrija Putt (film, kamera).

Gorgona Nova je prve dvije godine svog djelovanja radila i pripremala se u potpunoj tajnosti da bi se u javnosti pojavila prvi puta u Noći muzeja, 27.1.2012. u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, performansom 'Gorgona u Gorgoni!' Glazbeni performans 'Gorgona u Gorgoni!' multimedijski je projekt koji se sastoji od filma, rock gitarističkog noisea te govorne izvedbe tekstova grupe Gorgona iz šezdesetih. rupa Gorgona Nova svojim djelovanjem spaja suvremenu umjetnost i popularnu kulturu te svojom 'reinkarnacijom' gorgonaške ideje i gorgonaškog duha, citatima njihovih misli i djela reinterpretira, nadograđuje i odaje počast tim velikanima domaćeg i svjetskog arta.

Gorgona Nova je projekt zamišljen kao work in progress u kojem će se narednih godina povećavati broj članova nukleusa Odjela art rock bend, pojedinačnim 'dolaskom' članova Gorgone , sve do formiranja klasične postave banda (gitara, bubanj, bas, saksofon, violina, vox) koji će profunkcionirati - makar i daleke 2020.(!?) kao klasičan rock sastav unutar cijelog multimedijskog projekta Gorgona Nova. Na jesen se spremaju na turneju po galerijama i muzejima u regiji, a do sada su dogovoreni nastupi u Ljubljani, Varaždinu, Rijeci, Puli, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Budimpešti. Za 2014. godinu planirana je europska turneja po europskim galerijama i muzejima.