TOP 12 PJESAMA

Glazbenici koji su mrzili Željeznu Lady

09.04.2013 u 11:32

Bionic
Reading

Dok političari i ostali ovih dana oplakuju odlazak Željezne Lady, brojni glazbenici su još za njene vladavine, pa i prije no što je postala premijerka, ljuto napadali njenu hladnoću i ledeno hladne odluke koje su ubile velik dio britanskog šarma i lagoda, a ratovima i krvavim gušenjem štrajkova ostavile brojne obitelji uplakanima

Margaret Thatcher i njena čelična vladavina mnogima su stali na žulj, a najrječitiji, pardon, najraspjevaniji u kritici čvrste i ledene vlasti bili su glazbenici. Tako je prije no što je postala premijerka, 1978. godine, Kwesi Johnson u pjesmi 'It Dread Inna Inglan' progovorio o njenom 'rasističkom šouu', dok su ska legende The Beat samo dvije godine kasnije, na samom početku njene vladavine, zamolili Margaret da odstupi u pjesmi 'Stand Down Margaret'. A to je bio tek početak prave akcije.


The Specials, 'Maggie's Farm'

Nastavljamo u ska ritmu. Još jedne legende skakutave glazbe, The Specials, u 'Ghost Town' su propjevale o gradovima što postaju gradovi duhova, dok su u 'Maggie's Farm' u opako rasplesanom ritmu izrekli kako više ne žele raditi na Maggieinoj farmi.


Crass, 'How Does It Feel To Be The Mother Of A Thousand Dead?'

Opaki pankeri poznati su po stalnoj kritici vladavine Margaret Thatcher, što su i napravili u ovoj pjesmi nastaloj kao reakcija na napad na Falklande. Bend i pjesma su bili tema razgovora u Britanskom parlamentu gdje su im silno pokušali nabiti etiketu opscenih. Sve to pomoglo je underground slavi pjesme.


The The, 'Heartland'

Iste te 1986. godine kad su crassovci snažno pankerski prodrmali podzemlje, The The su u pjesmi 'Heartland' znatno mirnijim tonovima iskritizirali sumornu atmosferu u Britaniji, zahvaljujući, jasno, čeličnoj šaci Čelične Lady.


Robert Wyatt, 'Shipbuilding'

Falklandskim ratom bavi se i pjesma koju je Elvis Costello napisao za Roberta Wyatta. Elvis u njoj podvlači paradoks po kojemu zahvaljujući ratnom uništavanju brodova dolazi do ponovnog buđenja brodogradnje u Engleskoj. Costello je kasnije izjavio kako su to najbolji stihovi koje je ikad napisao.



Billy Bragg, 'Between The Wars'

Billy Bragg se u svojoj pjesmi protiv Thatcherice bavi velikim štrajkom rudara 1984-85, s kojima Margaret nikako nije 'pronašla zajednički jezik', da se poslužimo eufemizmom.


Chumbawamba, 'Fitzwilliam'

Još jedna štrajkaška pjesma, 'Fitzwilliam', uvrštena je u album 'Dig This' posvećen rudarima u štrajku. Chumbawamba je temu obradila u prepoznatljivom folk-punk štihu, na najbolji mogući način spojivši dva podzemlja – ono stvarno, rudarsko i ono drugo – umjetničko.


The Exploited, 'Maggie'

U kritici Maggie uglavnom prevladavali su snažni ritmovi, a Exploited je takvima pridodao i snažan te nimalo dvosmisleni tekst: 'Maggie, pi*ko, Maggie, Maggie, Maggie, je**na pi*ko'. Svaki daljnji komentar je suvišan.


Dead Kennedys, 'Kinky Sex Makes The World Go Round'

Veliki DK-ovci opjevali su fiktivni telefonski razgovor Ronalda Reagana i Margaret Thatcher u kojemu nekadašnji glumac objašnjava potrebu za trećim svjetskim ratom, a draga Maggie uzdiše kako R. R. priča. Poruka je jasna – Britanija pleše, i uzdiše, u ritmu SAD-a.


Public Enemy, 'Prophets Of Rage'

Slavni američki crni revolucionari unijeli su dašak svježine u kritiku Margaret Thatcher, dotaknuvši se njenih dotad još neopjevanih grijeha. Riječ je o njenim simpatijama prema apartheidu u Južnoafričkoj Republici.


Morrissey, 'Margaret On The Guillotine'

Na vijest o smrti Margaret Thatcher, Morrissey nije pustio suzu, već je izjavio kako njena željezna ruka i vladavina nisu donijele puno toga dobroga Britancima. Puno prije Maggieine smrti, usnuo je i otpjevao san kako premijerka umire na giljotini. San je bio lijep, ustvrdio je.


Elvis Costello, 'Tramp The Dirt Down'

Morrissey je Margaret u snu skratio za glavu, dok Elvis Costello u ovoj skladnoj laganici mašta o tome kako gazi njen grob. Pjesma je naišla na oštru kritiku onih koji su smatrali da je pretjerao, no to je i očekivao.