INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO?

Glazbenici digli glas protiv Milana Bandića

Bionic
Reading

Hrvatski glazbenici odlučili su dignuti glas protiv Milana Bandića zbog njegova površnog poznavanja materije intelektualnog vlasništva te neutemeljenih optužbi protiv hrvatskih umjetnika

Strukovne glazbene udruge oštro su reagirale na izjavu predsjedničkog kandidata Milana Bandića koji je na nedjeljnom predizbornom skupu u Osijeku naknade za korištenje glazbe definirao kao 'harač nad haračima čiji je idejni tvorac Ivo Josipović' te ujedno pozvao 'institucije pravne države Hrvatske da vide gdje su nestali dokumenti između 1999. i 2001. kada je Josipović bio tajnik ZAMP-a' piše Slobodna Dalmacija.

'U svakoj zemlji postoje različite profesije s različitim ulogama. Tako neki kopaju ili oru konjima, a neki čuvaju i stvaraju kulturne vrijednosti koje su važan dio nacionalnog identiteta jednog naroda. I jednima i drugima zajednička je želja da mogu živjeti od svog rada. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali mora biti svjestan da hrvatske glazbeničke i umjetničke udruge i njihovi članovi neće prihvatiti teze koje im spore i ugrožavaju pravo na rad i život od tog rada' - stoji, među ostalim, u priopćenju koje su potpisali Siniša Škarica (Institut hrvatske glazbene industrije), Hrvoje Hegedušić (Hrvatsko društvo skladatelja), Miroslav Škoro (UNISON), Husein Hasanefendić (Hrvatska glazbena unija), Goran Končar (Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika), Prerad Detiček (Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika), Zvonimir Stanislav (Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava), Želimir Babogredac (Hrvatska diskografska udruga) i Hrvoje Markulj (ZAPRAF).

Svi oni drže kako površno poznavanje materije intelektualnog vlasništva ne daje za pravo nikome, a posebno mogućem budućem predsjedniku RH, pravo na iznošenje neutemeljenih optužbi protiv hrvatskih umjetnika u jeftinoj i populističkoj želji za pridobivanjem glasova na izborima. U svojemu priopćenju k tome podsjećaju kako je dr. Ivo Josipović obnašao dužnost tajnika Hrvatskog društva skladatelja, a ne ZAMP-a, od 1987. do 2000. godine.

'Svi dokumenti nastali za njegova mandata čuvani su sukladno pozitivnim zakonima i propisima RH i nijedan nije 'nestao', u što su se mogle i još uvijek mogu uvjeriti državne inspekcije koje svake godine provjeravaju poslovanje ZAMP-a. Zaštita autorskih muzičkih prava (ZAMP) djeluje pri HDS-u pod istim imenom još od 1950, kada Ivo Josipović još nije bio rođen, pa nikako nije mogao biti 'idejni tvorac' ZAMP-a - tvrde čelni ljudi glazbenih udruga.

Premda bi se površnim uvidom u predizborno ozračje mogao steći dojam kako hrvatski glazbenici isključivo podržavaju svojega kolegu, dr. Ivu Josipovića, stvarnost je drugačija. Dok dobar dio njih, uglavnom rokera, javno navija za dr. Josipovića, nije zanemariv ni broj njihovih estradnih kolega koji otvoreno agitiraju za Milana Bandića. Nezavisni ih je predsjednički kandidat kao gradonačelnik Zagreba nebrojeno puta zadužio svojim 'uskakanjem' u pomoć u slučaju realizacije njihovih koncerata u dvorani Lisinski ili Areni, prilikom obilježavanja raznoraznih obljetnica karijera i turneja, angažiranjem na javnim dočecima Nove na Trgu bana Jelačića ili, pak, sada, na vlastitim predizbornim skupovima.

Boris Novković, Vlado Kalember, Ana Rucner, Kraljevi ulice, klapa Intrade, Prljavo kazalište, Mate Bulić, Jasmin Stavros
, pa i državljanin susjedne BiH Halid Bešlić, s kojim je zapjevao na svojemu skupu u Rijeci, tek su dio estradnog niza koji se priklonio Milanu Bandiću.