HRFF

Glawogger o prostituciji večeras u kinu Europa

09.12.2011 u 14:58

Bionic
Reading

Pretposljednji dan Human Right Film Festivala obilježit će film o prostituciji redatelja Michaela Glawoggera koji će se prikazati u 20 sati u kinu Europa

Pretposljedni dan Human Right Film Festivala počinje u 16 sati u kinu Europa projekcijom filma 'Poslije rata' Srđana Keče. Film dokumentira život gorana, male zajednice muslimana slavenskog porijekla bez vlastite države koji žive u planinama Kosova. Rat je 1999. unio nemir u njihov život te ih natjerao da krenu u potragu za novim i mirnijim prostorima.

U 16.45 u kinu Europa prikazivati će se film 'Karneval' Alena Drljevića u kojemu su slike karnevala u Boki Kotorskoj suprotstavljene forenzičkim radovima iskopavanja i identificiranja ostataka žrtava rata. To stvara bolan kontrast ne samo izdaji i zločinu koji je počinjen već i konformističkom i ciničnom, nerijetko nasilnom odbijanju prihvaćanja odgovornosti za zločine i suočavanja s prošlošću koje je još uvijek jedno od obilježja crnogorske svakodnevice.

Glavni program počinje u 18 sati projekcijom 'Ako i jedno stablo padne', priča o fronti za oslobođenje Zemlje redatelja Marshalla Curryja. Taj dokumentarni uradak donosi nesvakidašnji prikaz radikalne ekološke aktivističke skupine koju 'FBI' naziva 'najvećom američkom terorističkom prijetnjom'. Kroz priču jednog člana fronte, film dokumentira nevjerojatan uspon pad ove organizacije od 1995.-2001.godine. Nagrađen je na nekoliko festivala, a nedavno je prednominiran za Oscara za najbolji dokumentarni film.

U 19 sati u Dokukinu Croatia biti će prikazan film 'Moj bosonogi prijatelj', korejskog autora Lee Seong-gyoua.

Nakon što je 2005. godine na HRFF-u u Hrvatskoj premijerno prikazan njegov film 'Smrt radnika', večeras će ponovno premijerno biti prikazan impresivni uradak Michaela Glawoggera 'Slava kurvi'. Riječ je o filmskom triptihu o prostituciji koji se fokusira na tri zemlje, tri jezika i tri religije. Bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja, uz blizak pristup protagonistima, redatelj je snimio film o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku. Film će biti prikazan u 20 sati u kinu Europa.

U 22 sata u kinu europa na rasporedu je film 'Post mortem' Čileanca Pabla Larraina. Smješten je u početak 70-ih u doba puča u Čileu i početak neoliberalne kontrarevolucije, a njegov glavni protagonist je antijunak Mario, hodajući leš, blijed, bezizražajan čovjek koji radi u mrtvačnici. Redatelj secira povijest hladno, jednako kao i glavni lik u mrtvačnici, brišući granicu između živućih likova i onih koji su-figurativno rečeno, mrtvi od samog početka. Film je nominiran za venecijanskog Zlatnog lava, a ove godine dobio je nagradu za najbolji film u Los Angelesu.

HRFF u suradnji s Amnesty Internationalom organizira koncert miljenika zagrebačke publike Figli Di Madre Ignota koji počinje u 22 sata u klubu Močvara, a cijena je 40 kuna. Od 22.30 u kinu Europa uz DJ-a Maria Kovača biti će program 'Metak u petak'.
Ulaz za sve filmske projekcije je besplatan.

Michael Glawogger