UPOZNAJTE FAVORITE

Glavni kandidati za nominacije za Oscar

14.11.2013 u 07:10

Bionic
Reading

Američki kritičari probrali su i za Variety složili listu najvećih kandidata za nominacije za nagradu Oscar. Predstavljamo neke od njih

DVANAEST GODINA ROB
Po nekim kritičarima, ovo je sigurni dobitnik – Steve McQueen kao redatelj i Michael Fassbender kao glumac, ponovo zajedno ('Sramota', 'Hunger') u istinitoj priči o mračnim danima ropstva u Americi. Istinita priča, plus društveno osjetljive teme plus sjajna glumačka ekipa... Recept koji zove Oscara.

AMERICAN HUSTLE
David O. Russell
('The Fighter', 'Silver Linings Playbook') već je neko vrijeme miljenik Akademije, a njegovi su filmovi već bili nominirani u svim glavnim kategorijama (film, režija, gluma). Novi uradak zbirka je najvećih imena današnjeg Hollywooda, kombinirana s majstorski upakiranim retro pristupom istinitoj krimi-priči s kraja sedamdesetih.

BLUE JASMINE
Je li vrijeme za novu, već 24. po redu nominaciju za najbolji scenarij Woodyja Allena? Možda. Ovo je 48. igrani film legendarnog redatelja, a priča se da bi mogao osvojiti nagradu za najbolji scenarij, kao i priznanje za najbolju glumicu (Cate Blanchett). Komičar Andrew Dice Clay mogao bi biti nominiran za najboljeg sporednog glumca.

KAPETAN PHILLIPS
Još jedna istinita priča u gomili, kojom bi, ako nitko drugi, onda glavni glumac Tom Hanksmogao dobiti svoju novu glumačku nominaciju (Oscara je prije 12 godina osvojio za 'Cast Away' pa novi još čeka). Redatelj Paul Greengrass bio je nominiran 2006. s 'United 93', a ovu priču o somalijskim gusarima mnogi uspoređuju s njegovim prošlim uratkom.

DALLAS BUYERS CLUB
Jared Leto
kao transvestit u prvoj filmskoj ulozi nakon četiri godine i Matthew McConaughey kao sidom zaraženi kauboj koji se za ulogu istopio kao štapić – već neko vrijeme obojica slove za glavne kandidate na Oscarima. Hoće li isti film osvojiti najboljeg glavnog i sporednog glumca? Vidjet ćemo.

FRUITVALE STATION
Prvi film Ryana Cooglera pomeo je Sundance osvojivši i nagradu žirija i nagradu publike. Je li red i za nagradu Akademije? Vidjet ćemo, jer film govori o svakodnevici crnačke srednje klase i latentnom rasizmu američkog društva. Akademija bi mogla slijediti primjer Sundancea.

GRAVITACIJA
Sandra Bullock
i George Clooney u svemiru u jednom od najzanimljivijih i svakako najboljih SF filmova nove žanrovske sezone. No je li to dovoljno za Oscar, koji nije ljubitelj žanrovskih blockbustera? I je li njegova minutaža dovoljna – 91 minutom, 'Gravitacija' je devet minuta kraći od svih ostalih naslova koji su do sada osvojili Oscar za najbolji film. Je li vrijeme za prvi put?

HER
Spike Jonze, Joaquin Phoenix
i priča o ljubavi u bliskoj budućnosti sa Scarlett Johansson kao kompjutorskim operativnim sustavom u koji se zaljubi glavni junak? Možda zvuči 'previše kul' za Oscare, ali tko zna – priča se da bi Scarlett mogla dobiti nagradu za najbolju glumu samo na temelju svog glasa...

INSIDE LLEWYN DAVIS
Braća Coen! Oscari ih, valjda, još uvijek vole. Ovaj se film fino oslanja o njihov klasik 'Barton Fink', koji je prvi u velikom opusu Coenovih privukao pažnju Akademije. Priča o folk sceni s početka šezdesetih, još jedna zasnovana na istinitom događaju, prava je američka priča za američke glasače.

THE INVISIBLE WOMAN
Ako Akademija bude tražila kostimiranu dramu kakvu mora svake godine (barem jednu) imati među nominacijama, eto kandidata – Ralph Fiennes je Charles Dickens pa ako ustreba britanskih priča ili tradicionalne kostimografije, Oscari se imaju kome javiti.

LABOR DAY
Jason Reitman
i dva velika glumačka imena – Kate Winslet i Josh Brolin – u priči o ljubavi s malim 'twistom': on je odbjegli ubojica posvećen njoj i njezinu 14-godišnjem sinu. Već na snazi samih imena uključenih u projekt, 'Labor Day' figurira kao ozbiljan kandidat.

LONE SURVIVOR
Oscari su voljeli lov na Osamu Bin Ladena – ostaje vidjeti hoće li im se svidjeti lov na Ahmada Shahda, vođu afganistanskih talibana. Peter Berg režirao je film o američkoj vojnoj operaciji s malo novca i u surovim pustinjskim uvjetima, a unutra su redom imena koja traže kandidaturu, kao što su Mark Wahlberg, Eric Bana, Emile Hirsch...

NEBRASKA
Alexander Payne
već je dobio dva Oscara za scenarij ('Sideways' i 'The Descendants'), dvaput je bio nominiran za režiju, no nakon premijere crno-bijele 'Nebraske' u Cannesu, sva je pažnja usmjerena na glumce – Bruce Dern u Francuskoj je nagrađen za najbolju ulogu pa je možda red i na Oscara.

SAVING MR. BANKS
Akademija voli 'filmove o filmovima' – dokazala je to s 'Argom' i 'Umjetnikom' pa je sada možda red i na 'Saving Mr. Banks', priču o tome kako je Disney snimao 'Mary Poppins', s Tomom Hanksom i Emmom Thompson u glavnim i hvaljenim ulogama.

THE WAY, WAY BACK
Klasificirati pod: 'Juno', 'Little Miss Sunshine', 'The Descendants'... Dakle, još jedna pametna indie komedija s klincima koja svake godine ima rezervirano mjesto u nominacijama za najbolji film. Hoće li se tradicija nastaviti i ove pa usrećiti scenariste i redatelje Nata Faxona i Jima Rasha

THE WOLF OF WALL STREET
Opet Martin Scorsese. Opet Leonardo DiCaprio. Opet Oscar? Ostaje vidjeti, no ova priča o modernom kapitalizmu i vukovima s Wall Streeta koji deru kožu ovcama po cijelom planetu svakako je aktualna. Možda i Jonah Hill ponovi svoju nominaciju za sporednu ulogu.