KRIZZ KALIKO

'Genius'

27.07.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Nedostaju vam Outkast sa svojim jedinstvenim, posve drukčijim i razigrano inventivnim pristupom hip hopu? Dajte šansu ovom momku!

Krizz Kaliko je genije. Ako ne vjerujete, objasnit će vam to on sam, i to ne samo u prvoj, naslovnoj pjesmi svog albuma, već i u mnogim drugim pjesmama u kojima savršeno dolazi do izražaja veliki spektar njegova talenta, od repanja i igranja s flowom do pravog pravcatog soul i R&B pjevanja. No Krizz nije samo iznimno talentiran MC i pjevač – on je i kreator nečega što osobno naziva FUNKRA, novog mješovitog mikro-žanra u kojem je smućkao funk, rap, rock i operu. Treba li uopće spominjati da takav miks dolazi s američkog Juga, podsjećajući nas na igrarije dobrih starih Outkast, samo u ovom slučaju iz radionice jednog čovjeka, iz samog srca Kansas Ciytja – posljednjeg mjesta na kojem bi površni 'istraživači' tražili dobar hip hop.

'Genius'

Osim što je genije, Krizz ima i vitiligo, a o čemu je više govorio na prošlom albumu nazvanom upravo 'Vitiligo', podsjetivši nas na bolest koju je u pop mainstreamu 'proslavio' Michael Jackson, a koja je Krizzu poslužila za lansiranje karijere, prvijencem objavljenim 2008. Prvijencem kojim je izišao iz sjene svog slavnijeg kolege, veterana Tech N9nea, toliko da prijeti sada nadviti sjenu nad vlastitim 'učiteljem'!

A što je još Krizz Kaliko?

Već ste shvatili – jedan od onih repera i pjevača koji ne bježi od reality showa pa liriku zasniva ne samo na humoru, seksualnim avanturama i tračku nasilja i politike, već i na seciranju vlastite egzistencije, obiteljske i poslovne povijesti. Tako je na ovom albumu prvi put iscrpno progovorio i o svom drugom problemu – bipolarnom poremećaju, u pjesmi 'Bipolar'.

No šarenilo i ludilo mješavine stilova, koje je možebitno povezano upravo s njegovim mentalnim stanjem, ono je što najviše obara s nogu, zahvaljujući Krizzovoj vještini da različitosti pomiri ne samo unutar istog albuma, nego unutar iste pjesme. I da ta pjesma u konačnici bude ne samo dobra, već često i sjajna!

Naslovna stvar savršeni je ulaz u ono što vas čeka, a takva inventivnost zvuka, u pjesmama kao što su 'Choir Boy' (gospel-pop-rock u stilu Gnarls Barkley) ili psihodelični funk 'Misunderstood', susreće klasičnije klupske poskočice poput 'Back Pack', manje klasične klupske poskočice poput 'Doe Doe' (feat. E-40) te mnoge sjajne suradnje s nekadašnjim mentorom Techom, dajući u konačnici jedan od boljih, originalnijih i svakako neobičnijih soundtracka zagrijane ljetne sezone.

Izdavač: Strange Music

Ocjena: 8/10