UOČI KONCERTA U VINTAGEU

Foltin: Muzika osvaja srca, a ne teritorije

15.04.2015 u 11:08

Bionic
Reading

U sklopu programa 'Dozvoljeni četvrtak' u Vintage Industrial Baru nastupa jedan od najvažnijih makedonskih sastava koji briše stilske granice - Foltin. Ova grupa dugo nije imala koncert u Zagrebu i to je svakako dobra prilika da ih se pogleda i posluša. Tim povodom, glazbeni portal ravnododna.com porazgovarao je s pjevačem grupe Branislavom Nikolovom, a njemu se pridružio i Pece Trajkovski - Brada, klavijaturist i gitarist Foltina

Foltin – izazovno, nestvarno, strastveno, dinamično i puno iznenađenja – samo su neki od epiteta koji prate glazbu makedonske grupe Foltin čiji je stil teško definirati obzirom da korespondira sa širokom paletom utjecaja od alternativnog rocka, preko ambijentalnog zvuka do funka. Stanku od održavanja koncerata u Zagrebu, Foltin prekida već ovaj tjedan, 16. travnja u Vintage Industrial baru, kada će nastupiti u sklopu programa 'Dozvoljeni četvrtak'.

Na pitanje koliko je lako ili teško živjeti sa epitetom 'najvažnijeg makedonskog benda', frontmen Foltina Branislav Nikolov odgovara: 'Ma to jе olajavanje (smijeh). Ne stvarno, epiteti su tu da bi uljepšali život. Živimo u paralelnim svijetovima. I kad je u pitanju muzika, a to je veoma važna stvar za prave ljude, onda svaki pojedinac pravi nekakav svoj, kako bih to rekao, subjektivni audio-fokus, to jest, sluša samo to što mu je bitno, a sve drugo ostane u mutnoj izmaglici. I kad čuješ tako nešto, onda u isto vrijeme osjećaš uzbuđenje i nelagodu. Ali stvarno paše, kada shvatiš kako nekom puno znači upravo to što ti misliš da treba čuti od tebe. Onda ima smisla tome se i malo radovati'.

'Radili smo u Gavelli, Kerempuhu i u Ulysses teatru na Brijunima, ali nismo imali koncert već duže vrijeme. Valjda je to posljedica deficita menadžera i booking agenta i agencija u Makedoniji, a možda i u okruženju, koji bi se profesionalno bavili menadžiranjem bendova ili pojedinca koji stvaraju glazbu različitu od pop estrade. Tu sigurno ima ulogu i politička situacija Balkana', objašnjava Pece Trajkovski - Brada stanku od nastupa u Zagrebu.

Za koncept regionalnog povezivanja bendova u sklopu koje će nastupiti u Vintageu, Foltinov frontmen Nikolov ne krije svoj pozitivan stav: 'Svakako da nam se sviđa. Kakav je taj čovjek koji bi sjedio sam kod kuće i slušao samog sebe?! Ne možemo niti prekinuti, niti zaustaviti komunikaciju. To nije ljudski. Granice su suvišne za nas koji želimo isto ali na različiti način. Svijet se mijenja. A sve više i više mijenjamo ga zajedno. Nadam se na bolje'.

'Svaki put kad prelazimo granicu, osjetim besmislenost te linije koje dijele zemlju na posebne teritorije. U svakom od tih dijelova žive naši prijatelji, istomišljenici i fanovi u velikom broju. Granice koji nas razdvajaju su političke, to je besmisleno, priroda je neosvojiva, to se netko igrao Boga. Muzika je veća od te fiktivne političke linije, muzika osvaja srce, a ne teritorije', priznaje Pece Trajkovski - Brada

Intervju Foltina u cijelosti možete pročitati ovdje