KINO GRIČ I DOKUKINO

Filmski Vox Feminae vikend

05.11.2011 u 13:11

Bionic
Reading

Na programu Vox Feminae festivala ovog vikenda su filmovi koji se bave transeksualnošću, interseksualnošću, propitivanjem roda kroz umjetnost, lezbijskim iskustvima u homofobnoj sredini, anarho-punk scenom i 'Do It Yourself' kulturom, brazilskom spiritualnom praksom Candoble, prezentacije i diskusije na temu ženskih likova u domaćem filmu te razgovori o D.I.Y. kulturi i načinima sukobljavanja sa sustavom

Subota

Trećeg dana Vox Feminae festival nastavlja punom parom. Subota donosi paralelan program; u Dokukinu će se prikazivati dokumentarci koji dekonstruiraju rodne mitove, a kino Grič otvara vrata za ljubitelje iste teme provučene kroz prizmu umjetnosti

Transeksualnost i interseksualnost su teme obrađene kroz priče protagonista koji se ne pronalaze ni u jednoj od dvije rodne i spolne opozicije. Njihovo promišljanje vlastitog roda i seksualnosti često im donosi životne komplikacije koje nastaju u interakciji s društvom i obiteljima.

Filmske sesije u 19 i 21 sat donose filmove A song for a T girl / Pjesma za T djevojku, priču o osobnoj potrazi transeksualne žene za slobodom, emancipacijom i cjelovitošću, nakon čega slijedi od kritike i publike zamijećen Lost in the Crowd / Izgubljeni u gomili redateljice Susi Graf koji se bavi skupinom transseksualnih beskućnika u New Yorku. Snimanje filma trajalo je osam godina te prikazuje živote ljudi na samom rubu društva, kojima osim krova nad glavom nedostaje obiteljsko i društveno prihvaćanje. U sklopu projekcije u 21 sat prikazat će se osoban pogled u interseksualnost Orchids, my intersexual adventure / Orhideje, moja interseksualna avantura koji u formi dokumentarističkog putovanja traži odgovore iz prošlosti o nametnutom ženskom rodu same redateljice. Postavljanje svojim roditeljima nezgodnih pitanja o prošlosti otvara nova pitanja u sadašnjosti, no ipak ne umanjuje ljepotu otkrivanja istine o vlastitom biću.

U kinu Grič u 17 sati na rasporedu je ženski Da, jesmo! / Yes, we are, priča o lezbijkama u homofobnoj Poljskoj i načinima koje pronalaze u borbi protiv homofobije i patrijarhata ne bi li ostvarile svoju vidljivost, a potom slijedi odličan uvid u neobičnu profesiju slobodne seksualne radnice koju donosi film Pod crvenim kišobranom / Under the Red Umbrella. Nakon društvenih kontroverzi slijedi zadivljujući vizualni koncept filma Assume Nothing / Ništa ne pretpostavljaj u 19 sati te osebujan portret body umjetnika u Što je u imenu / What's in a name u 21 sat. Film uzima umjetnice/ke kao osnovan model tematiziranja neadekvatne podjele na 'muško' i 'žensko'.

Nedjelja

Kako su žene predstavljene kroz likove u dugometražnim i kratkometražnim domaćim filmovima - tema je o kojoj će se govoriti na izlaganjima filmskih kritičara/ki Mime Simić, Lukše Benića i Deana Kotige. Njihove prezentacije i diskusije će se održati u nedjelju u kinu Grič s početkom u 19 sati nakon čega će u 20 sati biti prikazan pobjednički film ovogodišnjeg Vox Feminae festivala. Paralelno će se održavati program u Dokukinu s početkom u 19 sati kada će biti projekcija filma My I Enter koji govori o pokušaju redateljice Koštane Banović da uđe u svijet brazilske spiritualne prakse Candoble. Ovaj kult se smatra simbolom crnačkog otpora i emancipacije, ženske snage i matrijarhata, kao i primjerom religije koja je tolerantna i podržava gay prava, a istovremeno je i dobar izvor zarade zahvaljujući razvijenom tržištu spiritualnih proizvoda i usluga.

U 21 sat na programu Dokukina je film Noise and Resistance - voices form the DIY underground / Buka i otpor Julia Ostertag i Francesce Araiza-Andrade, koji prati anarho punk scene u nekoliko europskih zemalja. Dokumentarac donosi priče skvotera iz Barcelone, moskovskih antifašista, nizozemskih sindikalista, švedskih girl punk bendova, engleskog Crass kolektiva i berlinskih queer skvotera te promiče 'Do It Yourself' kulturu. Nakon filma će se održati diskusija koju će voditi Marko Strpić, urednik izdavačke kuće Što čitaš?, dugogodišnji aktivist, anarhist i protivnik neoliberalne globalizacije.