BIJEG IZ STVARNOSTI

Filmski spektakli koje ćemo gledati u 2009. godini

17.12.2008 u 09:00

Bionic
Reading

Čeka nas puno superheroja, kraj svijeta, krvavi horori, vukodlaci, zavjere i urote, androidi, Harry Potter…

Svake godine neki novi film obori rekord gledanosti ili barem količinu uloženog novca u proizvodnju celuloidnih snova, koje svakim danom snuje sve više ljudi. Što od želje da na barem dva sata pobjegnu od stvarnosti, a što zbog činjenice da su filmovi sve više savršen prozor u maštu, ma kakva ona bila. Tako nas i u 2009. godini očekuje čitav niz filmskih hitova koji će po svojoj zaradi, atraktivnosti i fascinaciji dostizati jedan drugog.

Holivudski producenti već su odavno shvatili da, zarade li nekim filmom pristojnu količinu novca, nastavak se automatski podrazumijeva. Već sljedeće godine tako počinje snimanje dvadeset i trećeg Jamesa Bonda, a u poplavi nastavaka koji će dominirati idućom godinom izdvajamo šestu od sedam priča o Harryju Potteru: 'Harry Potter and the Half Blood Prince', koji je premijeru trebao imati ove godine, no strpjet ćemo se do 17. srpnja.

 

'Harry Potter and the Half Blood Prince'

Kultni horor 'Petak 13.' dobit će svoj remake, i to u režiji Marcusa Nispela koji se proslavio odličnom preradom klasika horora 'Teksaški masakr motornom pilom'. Nakon što je Milan Trenc svojom slikovnicom 'Noć u muzeju' oduševio holivudske producente, koji su, zahvaljujući njegovoj sjajnoj priči, solidno zaradili na filmu, čeka nas nastavak 'Noć u muzeju 2', ponovo s Benom Stillerom u glavnoj ulozi. Vin Diesel ponovo će juriti u četvrtom nastavku 'Brzi i žestoki', a i 'Transformeri' će se ponovo transformirati. Nakon što je 'Da Vincijev kod' dospio na film (nažalost s prilično lošim dojmom), uslijedilo je snimanje nastavka 'Anđeli i demoni', ponovo u režiji Rona Howarda i s Tomom Hanksom, koji će opet pokušati doprijeti do najskrivenijih Crkvenih tajni. Dakako da je Crkva već počela agitirati protiv filma. 'X-Men Origins – Wolverine' još je jedna poslastica za ljubitelje znanstvene fantastike i superheroja, a pogotovo obožavatelja Wolverinea, kojeg utjelovljuje Hugh Jackman

 

 

 

'X-Men Origins – Wolverine'

'Zvjezdane staze' već su zakuhale svoju reinkarnaciju, no tek ćemo vidjeti kakva će biti nova generacija i hoće li ostvariti isti uspjeh kao i prethodnici ili će razočarati vojsku svojih obožavatelja širom svijeta. Kada je Arnold Schwarzenegger u prvom Terminatoru rekao 'I'll be back' nije se šalio. Novi nastavak terminatora vraća se 2009. godine pod nazivom 'Terminator – Salvation'. Iako bez Arnieja, film se s nestrpljenjem očekuje. Glavna je uloga povjerena Christianu Baleu. Očekuje nas i treći nastavak odličnog animiranog filma 'Ledeno doba 3'.

Srećom, nastavci nisu sve što nas čeka u novoj godini - neki vrhunski redatelji se nakon kraće ili duže pauze vraćaju novim uracima. Tako ćemo karizmatičnog Benicija Del Tora gledati u filmu 'Vukodlak' zajedno s Anthonyjem Hopkinsom, dok se Robert Rodriguez prihvatio ekranizacije filma 'Red Sonje', pa se ponovo može očekivati spektakl u njegovu stilu. Friško rastavljeni Guy Ritchie snimio je 'Rocknrolla', još jedan film o britanskom podzemlju za koji upućeni kažu da bi mogao biti najbolje što je do sada režirao. 

 

'Rocknrolla'

Kreativac i najuspješniji filmski redatelj kultnih Monty Pythonovaca, Terry Gilliam završio je snimanje filma 'Imaginarij Dr. Parnassusa'. Njemački redatelj Roland Emmerich, koji se u Hollywoodu specijalizirao za spektakle s naglaskom na invazije i katastrofe ('Dan nezavisnosti', 'Godzilla', 'Patriot', 'Dan poslije sutra', '10.000 prije Krista'), ponovo se dohvatio scenarija o katastrofi, točnije, kraju svijeta koji bi se trebao dogoditi 2012. godine.

 

'2012.'

Ljubitelji hip hopa pohrlit će u kina pogledati film o životu rap zvijezde Notoriousa B.I.G-a,koji počinje igrati u kinima već početkom siječnja pod nazivom 'Notorious'. Brad Pitt pojavit će se u ulozi starca već za ovaj Božić u filmu koji ima najviše šanse za osvajanje Oscara i zove se 'The Curious Case of Benjamin Button', a režirao ga je David Fincher

 

 

 

 

Quentin Tarantino premijeru svog novog filma 'Inglorious Bastardz' najavio je za filmski festival u Cannesu 2009. godine. Još će jedan film o Drugom svjetskom ratu izazvati veliku pažnju, a to je dugo najavljivani 'Valkirye' s Tomom Cruiseom. 'The Hannah Montana Movie' oduševit će ponajprije američku publiku jer je riječ o izuzetno gledanoj američkoj TV seriji, čija se glavna glumica Miley Stewart našla u Forbesovom izboru najbogatijih celebrityja mlađih od 30 godina. Na radost svih svojih fanova, Clint Eastwood nikako da ode u mirovinu, pa ćemo gledati njegov najnoviji film 'Gran Torino', dok je slavni Michael Man pozvao Johnnyja Deppa i Marion Cotillard da glume u filmu 'Public Enemy'.

 

Kraj godine mogla bi obilježiti tri filma čije se premijere očekuju s najvećim nestrpljenjem. Prije svega, 'Avatar', na kojem James Cameron radi već nekoliko godina i koji bi navodno trebao donijeti revolucionarne promjene u filmsku umjetnost. Drugi je povratak velikog Ridleyja Scotta, koji se odlučio za adaptaciju Robina Hooda u filmu 'Nottingham', te 'Watchmen', nastao po kultnom američkom strip junaku – superheroju iz sredine 80-ih. Dakako, bit će još mnogih prijatnih iznenađenja, koja uglavnom vrebaju u fahu malih, nezavisnih filmova, pa i tu scenu treba imati na oku.

 

'The Watchmen'