VISOKOOKTANSKE LEGENDE

Filmski junaci na četiri kotača

15.10.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Svake godine na stotine se automobila pojavi na filmskom platnu, no samo neki od njih ostaju zapamćeni. Kada limeno stvorenje može stajati pored glavnog glumca u ravnopravnom statusu, možemo reći, eto to je dobar 'automobilski' film. No šalu na stranu, iz povijesti svjetske kinematografije, naučili smo da su neki automobili svojom pojavom u filmskoj roli utjecali na kulturu generacija i postajali dio dječjih, a ponekad i odraslih snova. Prisjetimo se nekolicine junaka na četiri kotača


Aston Martin DB5 u filmu 'Goldfinger

Vozilo opremljeno sjedištem s mehanizmom za automatsko izbacivanje, oružjem, rotirajućim registarskim oznakama te drugim špijunskim pomagalima, vozio je prvi tajni agent 007, legendarni Sean Connery u filmu Goldfinger iz davne 1964. godine.

I bez svih Bondovih dodataka, ovaj je automobil umjetničko djelo, ali uz pomoć nikad viđenih igračaka za odrasle Aston Martin postao je najomiljeniji filmski automobil svih vremena. Uz razna pomagala koja tajnog agenta spašavaju iz nemogućih situacija treba izdvojiti ekran s mapom, koji danas koristimo više-manje svi u svojim osobnim ljubimcima.

Elegantno izdanje srebrnog ljepotana pratilo je Jamesa u njegovim avanturama i u idućem nastavku Operacija Grom, a obožavatelj automobila i biznismen Jerry Lee, kupio ga je za 12.000 dolara 1969. Godinama je čekao da mu naraste cijena kako bi prihod od prodaje namijenio svojoj dobrotvornoj zakladi. Prije nekoliko godina prodan je za četiri milijuna dolara. Pa neka netko kaže da se čekanje ne isplati!


Batmobile

Povijest ekranizacija Čovjeka-šišmiša seže u polovicu dvadesetog stoljeća, a njegova popularizacija dosegla je vrhunac šezdesetih godina u televizijskoj seriji. Kada zazvoni crveni telefon, znak je da je vrijeme za akciju, a naš kostimirani superjunak sjeda u svoj automobil kako bi stao na kraj kriminalu u Gothamu. Kao što svi znate to nije samo obično prijevozno sredstvo, već Batmobile.

Svoj oblik mijenjao je tijekom godina, a život mu je udahnuo dizajner George Barris koji je inspiraciju pronašao u konceptu automobila tvrtke Lincoln Futura.

Kada je Tim Burton odlučio prvi put u povijesti prenijeti avanture Batmana na velika platna, morao je štošta promijeniti. Veliki korak u tome bilo je novo izdanje Batmobila s mnogo dodataka. Koliko je popularno postalo ovo izdanje, dokazao je predani Šveđanin, čini se bogatiji i od samog Brucea Waynea, koji je prije nekoliko godina utrošio milijun američkih dolara i 20-ak tisuća radnih sati u stvaranje replike Batmobilea.

Slično kao što je slučaj s Bondovim automobilima, i osobno prijevozno sredstvo Čovjeka-šišmiša moralo se prilagođavati modernim vremenima. Tako je dizajnerski tim prateći viziju Christophera Nolana u zadnja dva nastavka predstavio Batmobil 21. stoljeća, znan kao Tumbler. Do suludih brzina pogoni ga mlazni motor, može se njime upravljati daljinskim upravljačem, a ako stvari pođu po zlu, presvući će se oklopom i postati neuništivim.

Ono što ga čini brojem jedan u današnjem svijetu filmskih jurilica činjenica je da je prava stvar, a ne kompjutorski animirana fantazija bliske budućnosti.



Pontiac Trans Am u filmu 'Smokey i Bandit'


Kada je redatelj filma Hal Needham izabrao Pontiac Trans Am da bude glavni junak ove priče stojeći rame uz rame s Burtom Reynoldsom i Sally Field, nije imao pojma da će njegov odabir uvelike utjecati na američko društvo.

Zanimljiva je činjenica da je Pontiac Trans Am izgledao manje više isto i nekoliko desetljeća prije debitiranja u filmu, a slovio je kao prosječan automobil.

No kada je publika vidjela automobilske jurnjave po američkim stranputicama te do koje kilometraže može doći junak ovog filma, svaka osoba jačeg spola poželjela je imati njegovo crno ili zlatno izdanje u vlastitoj garaži.

Dokaz je tomu abnormalna prodaja nakon premijere filma, a njegovo posebno izdanje u prodaji potuklo je i tada vodeći Chevrolet Corvette.

Uz pomoć redateljeve vizije i kulerskih manira Burta Raynoldsa za volanom, možemo reći da je Pontiac Trans Am ušao u legendu.



Lotus Esprit u filmu 'Špijun koji me volio'

Iako smo već spomenuli jedan Bondov auto, moramo ponovo zaviriti u garažu najpoznatijeg tajnog agenta, jer je ovaj metalni ljubimac jednostavno klasik.

Tijekom sedamdesetih godina promijenio se dizajn sportskih oblika u autoindustriji. Malo po malo krenulo se prema svojevrsnom futurizmu. Karakteristične oštre linije karoserije automobila kao što su Lancia Stratos i Lamborghini Countach promijenile su percepciju sportske jurilice, ali ni jedan se nije našao u filmovima s najpoznatijim svjetskim tajnim agentom. No to je Lotusu Espritu pošlo za rukom i uz Aston Martina postao je jedan od najpoznatijih Bondovskih automobila.

Razlog je jednostavan. Lotusov Esprit je, uz već standardni set svakojakih skrivenih bondovskih oružja, raspolagao jedinstvenom karakteristikom – na pritisak gumba pretvarao se u podmornicu. Producentima je za snimanje scene u kojoj Roger Moore Espritom ulijeće u more te ga pretvara u podmornicu bilo potrebno šest novih automobila od kojih je jedan bio posebno prilagođen za podmorske aktivnosti.

Lotus Esprit među istinskim automobilskim zaljubljenicima smatra se jednim od najboljih sportskih automobila svih vremena, a dizajn potpisuje legendarni Giorgetto Giugiaro kojeg ćemo pamtiti po još nekoliko specifičnih automobila o kojima ćemo pisati u ostatku ovog članka.


ECTO-1 u filmu 'Istjerivači duhova'

Da ima nešto u stilu, a ne baš sve u lovi, dokaz je automobil koji koriste mega popularni istjerivači duhova. Ako niste znali, riječ je o modelu Cadillac Meteor Miller iz 1959. ili tzv.'bolnički Cadillac' koji je za potrebe snimanja prerađen da bi se što više uklopio u ekipu ludih znanstvenika.

Ecto-1 ili Ectomobile, kako je popularni Cadi ubrzo prozvan među ljubiteljima 'Ghostbustersa', bio je 'nakićen' svom silom elektroničkih džidža za borbu protiv nadnaravnih stvorenja.

Stara krama kupljena za sitne pare sa zavijajućom sirenom postaje simbol filma i nabrijane ekipe na čijem je čelu Bill Murray. Kolika je doista bila popularnost Ecta-1, najbolje svjedoči više od milijun prodanih njegovih maketa koje su redom kupovali kolekcionari i djeca.

Onima kojima maketa nije bila dovoljna, vlastiti je automobil poslužio za preradu bio on Cadillac ili sasvim običan bijeli karavan.


XB GT Ford Falcon u filmu 'Pobješnjeli Max'

Distopijska egzistencijalistička priča u kojoj je glavni junak samotni antiheroj koji pokušava preživjeti u postapokaliptičnom svijetu, poharala je kinoblagajne i nametnula nove trendove u filmu, modi i umjetnosti.

Redatelju Georgeu Milleru, kojeg mnogi nazivaju majstorom akcije, od ruke je pošlo snimiti jedne od najboljih filmskih potjera u povijesti. Uz tada mlađahnog Mela Gibsona na putovanjima kroz pustinje i bespuća Australije njegov jedini i vjerni prijatelj je Ford Falcon.

Za Australce se može tvrditi da imaju podjednaku glad za automobilima kao i Amerikanci, stoga ne čudi da glavna jurilica prvog nastavka 'Mad Maxa' nastaje upravo iz njihova proizvodnog pogona. Naime iako sliči na tipični američki 'muscle car', Ford Falcon XB GT namjenski je rađen u Australiji za potrebe lokalnih cesta. U trećoj generaciji poprima opak izgled uz dodatne konjske snage te debitira na filmu.

Za potrebe snimanja malo su ga prekrojili, promijenili mu ime u 'Pursuit Special' ili 'Interceptor' i kako to biva u filmskoj industriji, dodali mu poneki kulerski dodatak. U ovom slučaju spasonosni gumbić u situaciji kada Max mora na brzinu kidnuti. Usamljenog ratnika danas ne možemo zamisliti bez njegove najdraže limene igračke.



DeLorean u filmu 'Povratak u budućnost

Kao što smo obećali, spomenut ćemo još jednom ime legendarnog Giorgetta Giugiara.

Nakon automobila-podmornice koji u nekoliko nastavaka vozi James Bond, poznatog dizajnera zasigurno većina poznaje po famoznom DeLoreanu, odnosno vremenskom stroju koji je tada još mladog Michaela J. Foxa odvezao do samog vrha holivudskog panteona.

Futuristički izgled u kombinaciji s malo filmske magije od DeLoreana je stvorilo legendu, a filmu 'Povratak u budućnost' dobio je kultni status.

Usprkos fascinantnom dizajnu, karoseriji od nehrđajućeg čelika i utršku na kinoblagajnama, nažalost, na tržištu automobilske industrije nije uspio ostvariti željene rezultate.

Budimo iskreni, Povratak u budućnost ne bi bio moguć bez ovog klasika među automobilima. Jedinstven, retro futuristički dizajn osigurao mu je kult sljedbenika do dan danas. Postoji čak i novi DeLorean Motor Company koji se zalaže za obnovu i poboljšanje jednog od najprepoznatljivijih automobila filmskog svijeta.



Dodge Charger i Toyota Supra u filmu 'Brzi i žestoki

Početkom novog milenijima svi obožavatelji limenih ljubimaca došli su na svoje poslasticom u vidu vizualno spektakularnog i eksplozivnog akcića novog doba, 'Brzih i žestokih'.

Dominic Toretto, kojeg je utjelovio Vin Diesel, glavni je junak ovog filma. Vođa je 'bande' koja se utrkuje automobilima, a upada u nevolje kada ih optuže za krađu skupocjene elektronske opreme. U prvom planu su automobili, automobili i samo automobili. Što nije ni čudno, jer je film inspiriran divljim utrkama koje su se svake noći odigravale na ulicama američkih gradova, a više-manje direktno je utjecao na popularizaciju cestovnih utrka od 402 metra i u hrvatskim gradovima.

Razlog zbog kojeg smo izabrali upravo prvi nastavak krije se u odabiru automobila glavnih junaka. S jedne strane imamo Dieselov zastrašujući Dodge Charger, simbol jedne prošle Amerike koji je gostovao u mnogim filmovima i serijama do tada. S druge strane nalazi se lik Paula Walkera koji sjedi za volanom dorađene Toyote Supre.

Zanimljiva je informacija da je spomenuta Supra privatno vlasništvo, a originalni se vlasnik odlučio okoristiti postignutim uspjehom i zvjezdanim statusom svog automobila koji je doživio predstavljanje u dvjestotinjak svjetskih automobilskih časopisa i brojnim emisijama posvećenim automobilima.



Yugo 45

Zar ste pomislili da u ovu listu nećemo uvrstiti dobar stari Yugo 45? Simbol bivše države, nije se baš proslavio u svijetu. Izvozili su ga na sve strane, ali bez ikakva uspjeha. U Americi je dobio posprdni prizvuk, a i ekipa britanskog Top Geara nije imala baš riječi pohvale. Stvarno nije lijepo nositi status jednog od najgorih automobila u povijesti automobilske industrije. No osim što je mnogima od nas bio vjerojatno prvo motorno vozilo, u domaćim krajevima stekao je kultni status, stoga se često na cestama sreću nabrijane u ušminkane verzije. Zahvaljujući svom duhu, uspio se probiti i u filmski svijet, a mi smo odlučili jugiću odati mali hommage i napisati koje je sve filmske uloge zaigrao.

Kragujevačkog mališana zasigurno je proslavio Bruce Willis u trećem nastavku poznatog blocbustera 'Umri muški' u kojem je Yugo doživio najslavniju filmsku potjeru, koja doduše nije trajala dugo, ali je ostala zapisana u povijesti. No to nije bio prvi susret Brucea Willisa i jugića, s obzirom na to da su zajedno sudjelovali u potjeri finala serije 'Slučajni partneri', koja je Willisu otvorila vrata Hollywooda.

Iduće face filmskog svijeta koji su sjele za njegov upravljač bili su Danny DeVito i Jamie Lee Curtis u filmu 'Tko je utopio Monu'. Radnja filma događa se u gradiću Verplanku u kojem su testirani novi modeli tog auta pa ga imaju svi stanovnici. Kada lokalna negativka Mona pogine u svom Yugu, auto postaje jedan od osumnjičenih za njezinu smrt. Zanimljivo je da je na setu postojala grupa mehaničara čiji je zadatak bio pripremiti motor da im prije svake scene upali.

Osim u komedijama i akcićima, naš protagonist dobio je par sekundi u '101 Dalmatincu', 'Sobarici s Manhattana', 'Inspektoru Gadetu' i mračnoj akcionoj bajci 'Vrana'. Ovjekovječen je i u jednom muzičkom spotu grupe 'Metallica', u kojem je, naravno, pokvaren.

No ako niste znali, Yugo 45 stoji uz bok s Bondovim Lotusom i futurističkim DeLoreanom, jer ga je stvorio, ni više ni manje, nego već navedena legenda dizajna u autoindustriji, Giorgetto Giugiaro. Primjećujete li sličnost?

U ovome popisu našli bi se još mnogi limeni junaci, poput Mini Morrisa ili bube Herbija. Ali popis bi bio beskonačan. Pozivamo vas da nam se pridružite u komentarima i kažete nam koje su vama filmske jurilice ostale u pamćenju.