SEDMO FESTIVALSKO IZDANJE

Filmovi koje ne smijete propustiti u Vukovaru

27.08.2013 u 08:55

Bionic
Reading

Sedmi Vukovar film festival održat će se na sedam novih lokacija, a na programu vas očekuje čak 87 filmova. Za vas smo odabrali osam filmskih naslova koje ne smijete propustiti u gradu na Dunavu

Novi uradak legendarnog redatelja Woodyja Allena - 'Blue Jasmine' - filmska je priča o imućnom bračnom paru koji čine Hal Alec Baldwin) i Jasmine Francis (Cate Blanchett). Naizgled idiličan život njujorškog para uskoro prestaje jer Hal počini samoubojstvo iza rešetaka, uzrokovano bankrotom. Doživjevši krizu, Jasmine Francis odlučuje se preseliti u sestrin dom u San Franciscu. Tijekom boravka u novoj sredini upoznaje bogatog Dwighta Westlakea (Peter Sarsgaard) koji pokušava postati kalifornijski kongresnik. Dwight svoju vezu s Jasmine pokušava ozakoniti brakom, no problemi nastaju kada shvati da ona nije osoba kojom se predstavljala.

Foršpan filma 'Blue Jasmine'

Scott Thorson Matt Damon) je mladi gay odrastao u brojnim udomiteljskim obiteljima. Na svom životnom putu upoznaje zabavljačkog diva, pijanista Liberacea (Michael Douglas) te se upusti u romantičnu vezu s njim. Okupani bogatstvom i rastrošnošću, Scott i Liberace započnu dugu vezu koja na kraju počne gušiti Scotta. Izoliran u svom svijetu prepunom skandala te natjeran na ekstremne promjene stylinga i plastične operacije, na kraju se pobuni. Kada si Liberace nađe novu ljubav, Scott je izbačen na ulicu… Riječ je o radnji filma 'Moj život s Liberaceom', novoj drami redatelja Stevena Soderbergha koju ćete premijerno imati priliku vidjeti na ovogodišnjem Vukovar film festivalu.

Foršpan filma 'Moj život s Liberaceom'

Sedmo izdanje Vukovar film festivala također daje priliku da vidite film 'Epizoda u životu berača željeza' cijenjenog bosanskog redatelja Danisa Tanovića. Spomenuti film već je pridobio pažnju na međunarodnim festivalima, osvojivši Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca, nagradu žirija i nagradu ekumenskog žirija. Film 'Epizoda u životu berača željeza' priča je o romskoj obitelji koja živi daleko od urbanog centra Bosne i Hercegovine. Otac Nazif skuplja metal starih auta i preprodaje ga. Majka Senada održava kuću čistom, kuha, peče i brine se o dvije kćeri. Jednog dana osjeti oštru bol u trbuhu. U bolnici doznaje da nešto nije u redu s bebom koju nosi. Moraju je hitno operirati, no Senada nema zdravstveno osiguranje…

Foršpan filma 'Epizoda u životu berača željeza'

Iz Rumunjske nam dolazi novo ostvarenje redatelja Călina Petera Netzera - film 'Poza djeteta' koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film. Priča počinje jedne hladne ožujske noći, kada Barbu divljajući ulicama prekorači dopuštenu brzinu za 50 kilometara i udari dijete. Dječak uskoro umre od posljedica nesreće. Barbua čeka zatvorska kazna između tri i 15 godina. Pravo je vrijeme za njegovu majku Corneliju da intervenira. Školovana arhitektica i pripadnica rumunjske elite započinje kampanju ne bi li spasila svog letargičnog sina.

Foršpan filma 'Poza djeteta'

Nediljko Babić, poznat i kao Gangster, posvetio je život pomaganju mladićima i djevojkama iz svojeg brdskog predjela da pronađu srodnu dušu, ali u posljednje vrijeme njegov je posao teži nego inače jer žene više ne žele živjeti na selu. Posljednjih godina Gangsterovi klijenti uglavnom su bili neobrazovani sredovječni muškarci, naizgled u očajničkoj potrazi za životnom partnericom. Kada Maya (33), mlada i lijepa Bugarka, dođe Gangsteru u potrazi za novim mužem, isprva se njezin zahtjev čini kao jednostavan slučaj. No je li tako? Riječ je o hvaljenom hrvatskom filmu 'Gangster te voli' redatelja Nebojše Slijepčevića, koji ćete uz brojne druge filmske naslove moći pogledati na ovogodišnjem Vukovar film festivalu.

Foršpan filma 'Gangster te voli'

Iz Njemačke nam dolazi dokumentarni film redatelja Matta Sweetwooda - 'Zemlja piva'. Redatelj filma je Amerikanac sa Srednjeg zapada koji živi u Njemačkoj te koji na duhovit način prikazuje svoje nove susjede iz perspektive koju najviše voli i najmanje o njoj zna, a to je pivo. On vjeruje da će rješavanje misterija njemačke pivske kulture biti ključ u shvaćanju njemačkih kontradikcija, pogrešnih stereotipa i insajderskih saznanja o ispijanju koje, čini se, Nijemci dijele samo među sobom. Ova zemlja, podijeljena između tisuća različitih tradicija, pravila i emocija, čini se povezanom u pivi. Na kraju on otkriva svoju Njemačku, mjesto koje naziva 'Beerland'. To je zemlja puna stotinama duboko iskrenih tradicija, bez obzira koliko su one glupe ili ozbiljne, i bezbrojnih načina uživanja u pivu.

Foršpan filma 'Zemlja piva'

Teretni brod MV Rozen uputio se na odredište, no napadnu ga somalijski pirati usred Indijskog oceana i otmu. Među njima su kuhar Mikkel i inženjer Jan. Otkupnina vrijedi milijune dolara te upravo započinje psihološka igra između uprave brodarske firme i somalijskih otmičara. Riječ je o napetoj drami 'Otmica' danskog redatelja Tobiasa Lindholma koju ćete moći pogledati u Vukovaru u sklopu festivalskog programa 'Skandinavski fokus'.

Foršpan filma 'Otmica'

Njemački film redatelja Jana Ole Gerstera, 'Ajme meni',dobitnikje šest nagrada German Film Award 2013, a prati život mladića Nike u kasnim dvadesetima. On je nedavno napustio fakultet, živi za trenutak i luta besanim noćima ulicama Berlina diveći se ljudima oko sebe. S tihom znatiželjom razmatra kako se nositi sa svakodnevnim životom, ne zapažajući da je postao autsajder. Jednog dana sve se mijenja i Niko je prisiljen suočiti se s posljedicama svoje neaktivnosti. Djevojka ga napušta, otac mu uskraćuje džeparac, a psihijatrijska dijagnoza kaže da je 'emotivno nestabilan'. U međuvremenu neobična ljepotica iz njegove prošlosti suočava ga s emotivnim ranama, a njegov novi susjed, naoružan mesnim okruglicama i rakijom, otvorit će mu srce.

Foršpan filma 'Ajme meni'

Hrvatski Telekom i ove je godine pokrovitelj Vukovar film festivala. Svi koji ga neće moći posjetiti imat će priliku nadoknaditi propušteno - samo u MAXtv Videoteci, odmah nakon projekcije naslova u Vukovaru, moći ćete pogledati 'Otmicu', 'Pozu djeteta', 'Bijeg', 'Kon-Tiki: Sedmorica protiv Pacifika', 'Bijelu pustolovinu' te 'Ajme meni', što su organizator festivala Discovery i HT ekskluzivno za korisnike MAXtv-a osigurali bez plaćanja naknade