PREKO 33 TISUĆE GLEDATELJA

Film 'Svećenikova djeca' oborio rekorde gledanosti

07.01.2013 u 10:27

Bionic
Reading

Film 'Svećenikova djeca' redatelja Vinka Brešana u produkciji Interfilma i distribuciji Continental filma ostvario je najuspješnije kinootvaranje u posljednje 22 godine, tj. od osamostaljenja Hrvatske – pogledalo ga je čak 33.759 gledatelja

Podsjetimo, film 'Svećenikova djeca' redovnu kinodistribuciju započeo je prije četiri dana, i to u osam hrvatskih gradova: Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku.

Usporedbe radi, dosad najuspješniji početak kinodistribucije što se ukupnog broja gledatelja tiče imali su 'Larin izbor: izgubljeni princ' redatelja Tomislava Rukavine (11.105 gledatelja) te 'Što je muškarac bez brkova' Hrvoja Hribara (10.337 gledatelja), a što se pak ukupne box-office zarade tiče, rekorder je do sada bila komedija 'Sonja i bik' redateljice Vlatke Vorkapić. Film 'Svećenikova djeca' sa svojih 33.759 gledatelja i box-office zaradom, koja je tri puta veća od dosadašnjeg rekordera, uvjerljivo je nadmašio sve spomenute rezultate i čvrsto zasjeo na tron najuspješnijih kinootvaranja domaćih filmova.

'Svaki film mora pripadati nečemu što svi zovemo zabava. Gledajući brojke o gledateljima prvog vikenda prikazivanja, veseli me što su 'Svećenikova djeca' izdržala ovaj zahtjevan ispit. Naravno, filmovi nisu ni statistike ni brojke i iskreno želim da ovaj film nasmije svakog gledatelja te da svaki od njih izađe iz kina razmišljajući o onome što je vidio. Ukoliko 'Svećenikova djeca' ostanu u mislima gledatelja dulje od tih 90 minuta prikazivanja u kinu - to će biti najveći uspjeh tog filma', izjavio je redatelj Vinko Brešan nakon objave rezultata kinootvaranja.

Ovo je ujedno prvo kinootvaranje hrvatskog filma u 2013. godini te služi kao poticaj za uspješnije plasiranje nadolazećih domaćih filmova među publikom. Ovaj rezultat također pokazuje da je nakon desetak godina moguće ponoviti uspjeh filmskih domaćih uspješnica koje su dosegle više od stotinu tisuća gledatelja - 'Kako je počeo rat na mojem otoku' (preko 340 tisuća gledatelja), 'Što je muškarac bez brkova' (preko 150 tisuća) i 'Maršal' (preko 100 tisuća). Rezultat kinootvaranja 'Svećenikove djece' također govori u prilog činjenici da je domaća publika itekako zainteresirana za domaći film te je spremna i voljna podržati i poticati domaću kinematografiju.