DANAS NA FESTIVALU

Film o stradavanju Zorana Dominija na ZagrebDoxu

01.03.2011 u 06:45

Bionic
Reading

U utorak na ZagrebDoxu nastavljamo s premijerama domaćih dokumentaraca: riječ je o novom filmu Krste Papića, koji prikazuje Cvjetni trg kao poprište krvavih mafijaških obračuna, te novom filmu Silvestra Kolbasa, koji pomoću svojih snimki nudi i svoj pogled na Domovinski rat

Utorak na ZagrebDoxu započinje projekcijom ostvarenja iz regionalne konkurencije, filmovima 'Poplava' Gorana Devića i 'Švelje' Biljane Gervanlieve. Nakon spomenutih, slijedi poljski film 'Put' iz međunarodne konkurencije u režiji poljskog autora Bartosza Kruhlika.

U 15 sati u dvorani broj 1 slijedi film 'Laku noć, nitko', švicarski dokumentarac autorice Jacqueline Zünd koja nas vodi na hipnotizirajuće putovanje kroz noć, prostor i vrijeme. Četvoro protagonista s četiri različita kontinenta pati od nesanice; primijenivši različite taktike, oni se mire s činjenicom da moraju živjeti 24 sata bez prekida. Na rasporedu je potom poljski film 'Ugljenari' Piotra Zlotorowicza, čiji su protagonisti odabrali jednostavan život, daleko od civilizacije, i u samom srcu planine žive prema ritmu prirode te pale ugljen.

Retrospektiva uvaženog francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta na repertoaru je svakodnevno u 17 sati u dvorani broj 1. Film 'U zemlji gluhih' autorovo je suosjećajno putovanje u onozemaljsku 'zemlju gluhih' – dubinsko istraživanje jezika i njegovih sposobnosti kao sredstva međuljudske komunikacije potiče nas da preispitamo prvenstvo i prirodu zvuka, filma, izgovorene riječi i onoga što se smatra filmskom gramatikom. Film je nagrađen na desetak svjetskih festivala.

U 18 sati u dvorani broj 5 u sklopu programa Majstori Doxa na rasporedu je već spomenuta premijera 'Građana na Cvjetnom trgu' Krste Papića. Film progovara o stradavanju Zorana Dominija, nedužnog prolaznika, kolateralne žrtve mafijaškog obračuna na Cvjetnom trgu, koji je u novije vrijeme postao poprištem krvavih okršaja i na kojem su u posljednjih nekoliko godina ubijena još dva čovjeka. Slijedi projekcija filma još jednog dokumentarističkog majstora, Amerikanca Fredericka Wisemana - 'Dvorana za boks' donosi prikaz škole boksa. Wiseman na suptilno provokativan način kritizira postojanost i prisutnost nasilja u današnjem društvu.

U 20 sati na rasporedu je 'Ratni reporter', novi film redatelja i snimatelja Silvestra Kolbasa, u kojem pomoću snimki iz Domovinskog rata, koje je načinio kao snimatelj Hrvatske televizije, priča svoju, posve osobnu priču.Program Stanje stvari donosi film 'Lopovi po zakonu' u kojem redatelj Aleksander Gentelev kroz priče trojice mafijaških biznismena uvodi gledatelje direktno u svijet ruske mafije. Film će biti prikazan u 21 sat u dvorani broj 1.

Posljednja projekcija na rasporedu je u 23 sata - program Kontroverzni Dox uključuje film 'Arapska privlačnost'. Redateljski dvojac Andreas Horvath i Monika Muskala dokumentirao je nesvakidašnju priču nekoć gorljive austrijske feministice Barbare Wally koja se zaljubila u Jemenca, preobratila na islam i postala njegova druga žena.