KRZYSZTOF ZANUSSI:

'Film moramo približiti publici makar putem mobitela'

30.08.2013 u 12:39

Bionic
Reading

Danas završava Avvantura festival u Zadru. Prema najavama organizatora, festival će projekcijom u 22.30 sata zatvoriti zadarski film 'Mali div'

Odluka o najboljim filmovima u rukama je međunarodnog ocjenjivačkog suda u kojem sjedi i slavni poljski redatelj, producent i scenarist Krzysztof Zanussi

Zanussi je član odbora Europske filmske akademije i Papinskog povjerenstva za kulturu u Vatikanu. Na to ga je mjesto imenovao papa Ivan Pavao II. Zanimljivo je da će upravo na poljani koja nosi Papino ime Zanussi ocjenjivati najbolje filmove Avvantura festivala.

'Imao sam veliku čast i privilegij osobno upoznati Ivana Pavla II, čovjeka koji je snažno doprinio procesu zaključivanja komunističkih režima. Poznata nam je njegova dobrota, a ja sam se uvjerio u nju iz prve ruke. Omogućio mi je pristup nekim mjestima u Vatikanu na kojima me nitko nije mogao slijediti, pa ni talijanska policija', kazao je uz smijeh Zanussi, redatelj koji vuče korijene iz Italije, točnije Venecije. Iako mu je 75 godina, Zanussi je i dalje vrlo aktivan u svijetu filma.

'U koprodukciji s Italijom i Rusijom radim na novom filmu 'Foreign Bodies', čija se premijera očekuje u 2014. godini. Priča je to o ljubavi, mobbingu i velikim korporacijama. Do premijere bit će me svugdje. Između ostalog, radit ću kao selektor na festivalima. Već sljedećeg tjedna bit ću duboko u Aziji, u Mongoliji, u kojoj ću raditi na kazališnoj predstavi. Sretan sam što sam unatoč godinama uključen u brojne projekte', kazao je Zanussi, poručujući da za filmaše nije važan način financiranja, već pristup publici.

'Najbolje bi bilo da imamo mračnu dvoranu i osvijetljen ekran, ali prihvaćam i mobilne telefone i tablete. Nemam ništa protiv toga da se na YouTubeu prikazuju moji filmovi, štoviše koristim tu platformu uz uvjet da se zabrani piratski odnos prema mom autorskom radu', kazao je.

Zanussi je studirao fiziku na Sveučilištu u Varšavi i filozofiju na Sveučilištu Jagiellonian. Redatelj je brojnih međunarodno priznatih filmova (nagrađivanih u Cannesu, Veneciji, Locarnu, Moskvi, Chicagu, Montrealu, Berlinu i Tokiju): 'The Structure of Crystal' (1968), 'Illumination' (1973), 'Camouflage' (1976), 'Constant Factor' (1980), 'The Year of Quiet Sun' (1984), 'Wherever You Are If You Are' (1988), 'In Full Gallop' (1996), 'Persona Non Grata' (2004), 'Revisited' (2009) i 'Foreign Body' (2013).

Također je kazališni redatelj i režira predstave diljem svijeta. Autor je nekoliko knjiga i član odbora Europske filmske akademije, Papinskog povjerenstva za kulturu u Vatikanu i bivši predsjednik EUROVISION Associationa.

Mnoga istaknuta sveučilišta dodijelila su mu počasne doktorate, a Zanussi drži predavanja diljem svijeta. Također je direktor Tor Film Productiona, producent filmova Krzysztofa Kieślowskog, Agnieszke Holland i mnogih drugih.