OD 23. DO 25. SVIBNJA

Festival jednominutnih filmova i ove godine u Požegi

19.05.2012 u 15:18

Bionic
Reading

Udruga GFR Film-Video i ove godine s Hrvatskim filmskim savezom organizira 20. hrvatski festival jednominutnih filmova, koji će se u Požegi održati od 23. do 25. svibnja

Za Festival je pristiglo 313 jednominutnih uradaka iz 45 zemalja, od kojih će u službenoj konkurenciji biti prikazano 60 filmova. To je danas najavio u Požegi na konferenciji za novinare Željko Balog, predsjednik požeške udruge GFR Film video, dodajući da su prvi put svoje uratke poslali predstavnici iz Cipra, Egipta i Kosova.

Kako ove godine Festival jednominutnih filmova slavi čak 20. obljetnicu, za tu je prigodu prilagođen i trodnevni program, koji će započeti već u srijedu, 23. svibnja, od 18 sati u konferencijskoj dvorani Gimnazije, kada će biti održane 'Požeške minute', svojevrsna retrospektiva filmova požeških autora.

Na festivalu su, prema Balogovim riječima, kroz 20 godina bila prikazana 64 filma požeških autora, od kojih će 33 jednominutna uratka biti prikazana na festivalu.
Drugog dana u programu 'Svjetske minute' bit će prikazano 35 jednominutnih uradaka, koji su nastali zadnjih sedam godina od autora iz cijeloga svijeta, a koji su sudjelovali na festivalu.

20. hrvatski festival jednominutnih filmova održat će se u petak, 25. svibnja, od 20 sati u Gradskom kazalištu, kada će nakon svečanog otvorenja biti prikazano 60 jednominutnih filmova.

Najbolji od njih, po odluci stručnoga žirija, bit će nagrađeni zlatnom, srebrnom i brončanom plaketom, a po svom će izboru najbolji film izabrati i publika.
I ove će godine autoru čiji film pridonosi razumijevanju među narodima, biti uručena UNICEF-ova nagrada.

'Na ovaj je festival, kad žanrovski gledamo, pristiglo najviše igranih i animiranih filmova, no ima i dokumentarnih pa i eksperimentalnih. Imamo i autora čiji su filmovi i prijašnjih godina osvajali priznanja pa i Grand prix. Vrlo smo zadovoljni ovako velikim odazivom autora i velikim brojem pristiglih filmova, što samo potvrđuje da ne jenjava zanimanje za ovu jednominutnu formu', rekao je Balog.