DUBOKO ŽALE

Evo tko je kriv za neviđenu sramotu na dodjeli Oscara

27.02.2017 u 11:32

  • +26

Oscar 2017.

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Trebala je to biti sasvim uobičajena dodjela Oscara. I kada je uslijedilo proglašenje najvažnije nagrade - one u kategoriji najboljeg filma - nikoga nije iznenadilo to što je otišla u ruke filma 'La La Land', nominiranog u čak 14 kategorija. No onda je uslijedio šok. Dok su producenti 'La La Landa' držali govor zahvale, odjednom su ih prekinuli u tome jer se uspostavilo da su Faye Dunaway i Warren Beatty dobili krivu kovertu te da je pobjednik sasvim drugi film

Do samog kraja ovogodišnje, 89. dodjele Oscara sve je išlo po planu. Red politike, red haljina na crvenom tepihu, pa malo humora, a onda se dogodio gaf o kojem posljednjih nekoliko sati, otkako su podijeljene nagrade, ne prestaje brujati cijeli svijet. Na pozornicu su se popeli Faye Dunaway i Warren Beatty, glumci koji su dobili čast proglasiti film godine.

Otvorivši omotnicu, Warren Beatty se zbunio i predao je kolegici te je ona proglasila 'La La Land' najboljim filmom. Ekipa se popela na pozornicu, krenuli su govori zahvale producenata, a onda je sve naglo stopirano. Kako se ispostavilo u samo nekoliko sekundi, od najvećeg dobitnika ekipa 'La La Landa' postala je gubitnik u najvažnijoj kategoriji, a sve to zbog pogrešne omotnice koja je predana Warrenu Beattyju.

Prestižnu nagradu zapravo je osvojio film 'Mjesečina', a svi su se počeli pitati tko je kriv za ovu sramotu.


Faye Dunaway i Warren Beatty dobili su čast proglasiti pobjednike u kategoriji najboljeg filma

Ubrzo su se oglasili i krivci - tvrtka PricewaterhouseCoopers, koja je već 80 godina glavna i odgovorna za prebrojavanje glasova te držanje imena dobitnika u tajnosti do posljednjeg trenutka.

Upravo su njeni zaposlenici Beattyju i Dunaway predali krivu omotnicu, stoga su se oglasili i službenim priopćenjem: 'Duboko se ispričavamo ekipi filmova 'Mjesečina i 'La La Land', kao i Warrenu Beattyju, Faye Dunaway i svim gledateljima Oscara zbog pogreške koja se dogodila tijekom proglašenja pobjednika u kategoriji najboljeg filma. Prezenterima je pogreškom dana omotnica za drugu kategoriju i kada je ona otkrivena, brzo smo reagirali kako bismo ispravili sve. Pokrenuli smo istragu da doznamo kako se takvo što moglo dogoditi i duboko žalimo zbog svega. Zahvalni smo Akademiji, ABC-ju i voditelju Jimmyju Kimmelu na tome što su profesionalno izvukli cijelu situaciju.'


Voditelj ceremonije Jimmy Kimmel i Warren Beatty nakon epskog gafa na dodjeli Oscara