OSVRT NA NOVI ALBUM

Elementalovo 'Tijelo' s dušom

06.03.2016 u 23:31

Bionic
Reading

Ljubav, kriza identiteta, politika, prkos, inat... Sve to Elemental je već obradio i učinio je to opet. No ovoga puta, kako i priliči kad bend postane punoljetan, napravio je to puno zrelije

Iako bi po duljini trajanja novi album 'Tijelo' stao na jedan CD, Elemental ga je razlomio na dva jer razlika u proizvodnoj cijeni običnog i duplog albuma nije velika, a kako su sve radili u vlastitom aranžmanu za svoj 383 Records, imali su potpunu slobodu.

Ili kako su naveli u bendovsko-autobiografskoj 'U duši smo junaci': 'Nije do novca on ode/nije zbog slave nema je ovdje/nije zvijezda ništa ne sjaji/svatko je lud tko u to se daje/ U duši smo junaci...'

S osamnaest pjesama nisu upali u zamku albuma od sedamdeset i kusur minuta, na kojima bendovi obično znaju ući u klišeizirana autorska rješenja, pa i ono što je napravljeno kako spada biva razvodnjeno i utopljeno u prosječnost.

Elemental još uvijek ima što reći i zna kako to napraviti, stoga svih osamnaest komada s podjednakim uspjehom funkcionira i, dok preslušavate album, ne postoji potreba da na daljinskom pritišćete >>|. Od prve 'Goli i bosi' pa do zaključne 'Meni je sve jasno'.

A između toga Remi i Shot upozoravaju na čunjoglavce u crnim uniformama, pretresaju život, mladenačke ideale, ljubavne odnose, sanjare, pozivaju na otpor, obračunavaju se s avetima prošlosti...

Životna pjesmarica naprosto teče, instrumentalna 'logistika' istovremeno s lakoćom vozi čas u prvoj, čas u šestoj brzini, igrajući se različitim glazbenim žanrovima te dajući tijelu dušu.

Premda 'Tijelo', u eri velikog povratka ploča, nije objavljeno na LP-u, ilustracija omota Mirona Milića može se rasklopiti i dobiti u veličini i većoj od 31x31 cm jer uistinu bi bilo šteta da su njegova tijela ostala na veličini kutije za CD.

Prije šest godina 'Vertigo' je na tportalu, u izboru glazbenih kritičara iz svih relevantnih domaćih medija, proglašen albumom godine. Hoće li 'Tijelo' biti jednako uspješno, ovisit će i o konkurenciji, ali nema sumnje da je na najboljem putu da to postane.