PROSLAVA ČETVRTOG ROĐENDANA

Electrosexual zvijezda ZbeLeTrona

28.01.2013 u 13:10

Bionic
Reading

Proslavu četvrtog rođendana zagrebačkog DJ/VJ kolektiva Zbeletron (1. veljače u klubu Attack) uveličati će Electrosexual, pariški producent s berlinskom adresom, koji, inspiriran underground kulturom partijanja, spaja oštri pop i techno s originalnom sofisticiranom elektronikom u vlastitoj produkciji

Iznimno hvaljen već dulji niz godina na berlinskoj alternativnoj party sceni zbog glazbeno-aktivističkog rada, govori o ovom projektu, planovima za 2013. te očekivanja od svog prvog gostovanja u Zagrebu!

Nedavno si objavio novi singl i video pod nazivom 'Demolition', koji je tvoj svojevrstan odgovor recentim događajima u Francuskoj gdje se vodi bitka za bračnu jednakopravnost. Kako bi, nakon muzikalizacije, verbalizirao svoj stav?

Situacija u Francuskoj iznimno je dramatična. Osobno nikad nisam shvaćao koliko je latentne homofobije u našem društvu, a recentni su događaji samo razotkrili tu činjenicu. Javnu raspravu o gej braku ignorirao sam dok nisam uočio snažnu homofobnu reakciju opozicije, u tom mi je trenutku to postalo važno pitanje.

Stajališta katoličkog, homofobnog i ekstremističkog svjetonazora ne možete propustiti u javnom prostoru, posebno kada govore što je dobro, a što ne za djecu. U odnosu na ostala, poput nas koji smo se kasno uključili u javnu raspravu vjerujući da je društveni napredak toliko prirodna stvar da mu rasprava ni ne treba. Kako idealistički i naivno od nas.

Koliko je glazba dobar aktivistički alat? Kada je u pitanju tvoj osobni projekt: što je queer i osnažujuće kod Electrosexuala?

Da, glazba je jako važna. Jako sam rano počeo proučavati alternativnu queer umjetnost: od performansa, do glazbe, slikarstva ili filma. Većina je tih autora bila underground te su za mene predstavljali izvor informacija te otkriće kontrakulture.

Electrosexual je krenuo kao feministički projekt čija su glavna publika bile žene, i oni koji se kao žene identificiraju, s ciljem promoviranja queer kulture. Radio sam s mnogo queer umjetnika (Peaches, Scream Club, Ssion...) a iako ne nastupam isljučivo unutar događaja za LGBTIQ zajednicu, uvijek izražavam queer segment svoje produkcije. Gdje god da sviram, to postaje queer event! Jako mi je bitno da me doživljavaju kao queer umjetnika, jer queer pozitivnih primjera za mlade bi trebalo biti još više.

Koji su ti planovi za 2013. godinu? Imaš li kakvu novogodišnju želju, nešto što profesionalno ili privatno još nisi ostvario?

2013. će biti ekskluzivno glazbena i radna. Radim na novim pjesmama s Hanin Elias (Atari Teeage Riot) a objavit ću i treći singl 'Devolution' koji će zaokružiti trilogiju započetu 'Discolitionom' i 'Demolitionom'. Režirat ću i spotove za neke od ovih pjesama.

Baviš se produkcijom već dugo; možeš li se zamisliti da radiš išta drugo u budućnosti? Što si htio biti kao klinac?

Obožavam produkciju i ne želim raditi ništa drugo. Volim stvarati, upoznavati umjetnike i putovati diljem svijeta. Svijet izvedbe, stvaranja i snimanja glazbe privlačio me od djetinjstva.

Kako bi opisao svoj live-act? Što nam spremaš za ZbeLeTronov rođendan 1. veljače u Mediki?

Prvi mi je put u Zagrebu i jako sam uzbuđen. DJ-at ću neke od svojih novih, neobjavljenih stvari, nešto od svojih prijatelja, ali i pjevati uživo! Glazba će biti ekskluzivno plesna i seksi, stoga očekujem da se svi zabave na plesnom podiju.

Electrosexual - 'Demolition'


Pojačanje će mu biti članovi kolektiva domaćina: DJ Bo1 koji je uz kraće pauze uz ZbeLeTron otpočetka, pa će ovo biti i svojevrsna proslava njegova DJ angažmana u kolektivu; DJane Das Frau sa svojim prepoznatljivim arsenalom nu-ravea, electro breaksa i progressive housea te DJ duo MiNe čija se selekcija bazira na elektru uz intruzije synth popa, minimal wavea i cold wavea; a sve to začinjeno prepoznatljivim i kreativnim vizualima Tanje i 400 zečeva

Prvi ovogodišnji ZbeLeTron partyosim proslave rođendana, svojevrsna je i najava daljnjih aktivnosti: upravo pred četvrtu godinu postojanja ZbeLeTron je iskoračio k osnivanju vlastite udruge u okviru koje će promovirati LGBTIQ prava kroz umjetničke i druge manifestacije te društvene angažmane.