ZBIRKA KLASIKA

Dorini gubitnici koji su postali opaki hitovi

17.02.2012 u 12:16

Bionic
Reading

Ususret dvadesetom rođendanu Dore, prisjećamo se njezinih 19 prethodnih izdanja kroz pjesme koje nisu pobijedile, ali kojima je vrijeme išlo na ruku te su se prometnule u prave hitove koji žive i danas

1994.
Za početak, preskačemo prvu Doru, održanu 1993. godine, te se zaustavljamo na drugoj. Te godine u sjeni pobjedničke pjesme, Tonyjeve 'Nek' ti bude ljubav sva', nastupila je Severina s pjesmom 'Čovjek kojeg volim'. Iako nije pobijedila, popularnost pjesme rasla je s popularnošću pjevačice te je danas standard slavne Severine, što je automatski promiče u hit. Ujedno, po našem skromnom mišljenju, jedna je od njezinih najljepših pjesama.


1995.
Godina kasnije vrvjela je hitovima koji su morali ostati u sjeni 'Nostalgije' grupe Magazin i Lidije Horvat-Dunjko. Tako je Oliver upravo tamo otpjevao 'Boginju', Srebrna krila Ljubav je za ljude sve', a Minea tada veliki hit 'Good Boy', koji je ostao je u ušima i srcima svih nas tada mladih i razigranih.


1996.
Godine 1996. Maja Blagdan nas je na Eurosongu sa 'Svetom ljubavi' smjestila na visoko, danas nezamislivo, četvrto mjesto. Iste godine debitantice Divas otpjevale su 'Sexy cool', prometnuvši se u naj debitantice godine, pobravši usput nekoliko Porina te započevši karijeru ispunjenu hitovima. 'Sexy cool' i danas rado pjevušimo, što znači da je pjesma sasvim zasluženo na našem popisu.


1997.
Dvije godine nakon pobjede s pjesmom 'Nostalgija', grupa Magazin nastupila je na Dori s pjesmom 'Opijum'. U međuvremenu, Danijelu Martinović zamijenila je Jelena Rozga te je pjesma, iako nije pobijedila, postala veliki hit. Još jedna pjesma ostala je prikraćena za nastup na Eurosongu, no ne i za vaše pjevušenje. Petar Grašo, tada mladi kantautor, otpjevao je pjesmu 'Idi', zapisavši je u red svojih najvećih hitova. U tako jakoj konkurenciji pobjedu je odnijela grupa E.N.I. s pjesmom 'Probudi me'.


1998.
Samo tri godine nakon što je s Magazinom nastupila na Eurosongu te dvije nakon što je zaplovila solo vodama, Danijela Martinović pobijedila je na Dori s pjesmom 'Neka mi ne svane'. U njenoj sjeni ostala je grupa Colonia s budućim dance hitom i vlastitim standardom, 'U ritmu ljubavi'.


2000.
Na okruglu brojku Goran Karan na tronu je pjevao 'Ostani', a u prikrajku Vanna je zapjevala pjesmu 'Kao rijeka'. I baš kao rijeka, i dan danas pjesma teče našim glavama i radijskim valovima.


2001.
Samo godinu dana nakon što nije uspjela do trona s pjesmom 'Kao rijeka', Vanna je osvojila Doru pjesmom 'Strune ljubavi'. Iste godine Vesna Pisarović, koja danas govori o povratku u glazbene vode (što nas jako raduje), otpjevala je pravi hit 'Za tebe stvorena'. Sljedeće godine dogodit će se slična 'kompenzacija' kao i Vanni – Vesna će pobijediti s pjesmom 'Sasvim sigurna'.


2003.
Godina 2003. izbacila je u glazbenu orbitu čak dva velika hita. Nina Badrić upravo je te godine na Dori otpjevala pjesmu 'Čarobno jutro', a Kawasaki 3P svoju nimalo eurovizijsku, no nama jako dragu 'Antoniju', usput se ludo zabavljajući u njima 'neprirodnom' okruženju. U tako opakoj konkurenciji pobijedila je mlađahna Claudia Beni s pjesmom 'Više nisam tvoja'.


2004.
Iako je godinu dana nakon Claudije na Eurosong putovao Ivan Mikulić s pjesmom 'Daješ mi krila', Meritas i Massimo zadovoljno su trljali rukama jer se njihova pjesma 'Odjednom ti' prometnula u pravi hit koji s godinama nimalo ne stari, dapače.


2005.
Iako su Boris i njegovi usamljeni vukovi 2005. godine uhvatili tron, Luka Nižetić iklapa Nostalgija s pjesmom 'Proljeće' pogodili su tadašnji eurovizijski etno trend, ujedno se prometnuvši u ponajveći hit godine koji traje i danas.


2006.
Pobjednička pjesma koja je podigla najveće buke dosad svakako je Severinina 'Štikla'. Jedni su je voljeli, drugi se čudili besmislu stihova, treći u Africi i paprici pronalazili životne mudrosti. Dok su se tresla brda, a rodio miš ('Štikla' je na Eurosongu osvojila tanušno 12. mjesto), Jelena Rozga otpjevala je svoj budući hit 'Ne zovi me Marija'. Danas Severina čeka dijete, a Rozga vlada zabavnom glazbom, pjevajući na rasprodanim koncertima – 'Ne zovi mee Marija, haaaa haaaa'.


2011.
Hrvatica koja živi u Austriji Daria Kinzer u bombastičnom je finalu prošlogodišnje Dore na tron zasjela s punokrvnom hrvatskom pjesmom 'Celebrate' (hrvatskog imena, ako ga je uopće bilo, nitko se ne sjeća), ostavivši tako Jacquesa Houdeka (još jednom u nizu pokušaja) bez nastupa na Eurosongu. Pjesma 'Celebrate' neslavno je zastala u polufinalu te istom pala u zaborav, dok je Jacquesova izvedba druge finalne pjesme 'Stotinama godina' postala pravi hit, što pokazuje i preko milijun i pol klikova na YouTubeu.