MMA HOLLYWOOD

Dolazi novi val borilačkih filmova

21.09.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Nokauti u ringu, davljenje u kavezu, lomljava kostiju na asfaltu i povratak američkog nindže – uskoro u svim kinima!

Šake, noge i laktovi opet su in – mještovite borilačke vještine predvođene UFC-om postaju najbrže rastućom industrijom u suvremenoj povijesti sporta. Samo borbe u kavezu danas teže više od milijarde dolara, a trend se rasuo posvuda, od mode do – nije trebalo dugo čekati – televizije i filmova, s daleko ozbiljnijim i ambicioznijim (iako često ne i kvalitetnijim) proizvodima od dosadašnjih filmskih pokušaja Cikatića i Filipovića, kao i bezbroj drugog C-šrota koji puni RTL-ov program vikendom.

'Redbelt'

Bacimo samo brzo pogled na naslove koji su otvorili sezonu eksploatacije, prije godinu, dvije – u kinima, 'Never Back Down' prodavao je snove o borbi za društveni ugled UFC-jevim pravilnikom, s tom razlikom da su gledajući ovu verziju 'Karate Kida' za 21. stoljeće naivni klinci mogli misliti kako će ostati čitave lubanje ako zahvate sa strunjača izvedu na čvrstom asfaltu; na televiziji, skriptirani i glumljeni kvazi-reality 'Bully Beatdown' (trenutno u drugoj sezoni, jednako groznoj i iritantnoj kao i prvoj) istu je tu djecu podučavao kako je nasilje i poniženje jedini lijek protiv školskih, kućnih i kvartovskih nasilnika, koji neće prestati sa svojim svinjarijama sve dok im neka od odabranih MMA ikona ne pokaže što to znači progutati pesnicu pravog muškarca. Ili tako već nekako...

Bilo je toga još, naravno – od 'Never Surrender' (soft-porno akcić, kao iz zlatnog doba STVHS ludila, s paradom UFC ikona pred kamerama: tu su BJ Penn, Rampage Jackson, Georges St. Pierre, Anderson Silva) do sulude komedije 'Big Stan', s borcima kao što Randy Couture, Bob Sapp i Don Fry u cameo ulogama, a najznačajniji u toj gomili svakako je prošlogodišnji 'Redbelt' Davida Mameta, možda najbolji izdanak filmske MMA manije, sjajno režirana i inteligentno ispričana, iako u osnovi generička priča o instruktoru džiudžicua Mikeu, idealistu koji odbija natjecanja za novac pa se bori protiv pritisaka okoline, mafije, Hollywooda i namještenih borbi. Randy Couture ima cameo i ovdje.


Sličnim se receptom pokušao ove godine proslaviti i pristojno razvikani 'Fighting', još jedna drama zapakirana u fajtersku ambalažu, ali nažalost ni približno toliko dobro izvedena, s lošom dramom i lošim borbama. Lijepi dečko Channing Tatum ('G. I. Joe') prodan nam je kao bijeli sveamerički momak, koji sa sela dolazi u grad ganjati američki san, a iako ne zna ni jednu borilačku vještinu i u osnovi se bori poput prosječnog agresivnog pijanca u birtiji, uči u hodu kroz praksu, pa u ilegalnim uličnim borbama svlada Ruse, Azijate, Meksikance i crnce.

Još manje gledljiv je 'Blood And Bone', friški ovogodišnji B-'spektakl' o uličnim borbama mješovitog stila, gdje su se svi klišeji ovog tipa žanrovske akcije nabili u jedva devedeset minuta trajanja. Michael Jai White, über-borac s crnim pojasom u nekoliko različitih vještina, ima veće sise od svoje glumačke partnerice i zove se Bone, kao bivši zatvorenik koji se streetfightingom obračunava protiv jednog zlog psihopate, koji unajmljuje drugog zlog psihopatu da pomoću trećeg zlog psihopate, nakljukanog steroidima, vlada svijetom ulične šore. Obzirom da film objedinjuje MMA i streetfight, unutra su i ikone oba svijeta – Bob Sapp i Kimbo Slice. Ostatak radnje je kombinacija odvratne drame, dobre akcije te reklama za mobitele i Tapout odjeću.

'Ninja'

Koliko će se već sada pristojno razvikani 'Warrior' maknuti od formule, vidjet ćemo kada bude gotov, a riječ je o novom visokobudžetnom MMA projektu koji već sada ima pristojan medijski hype, prije svega zbog činjenice da u ovom, novom filmu Gavina O'Connora, glumi čitava vojska velikih imena, od Toma Hardyja koji je nedavno briljirao u jednako briljantnom 'Bronsonu', do Nicka Noltea, a navodno i nekih fajterskih veličina (cameo bi, priča se, mogao imati i neizbježni Randy Couture). Priča prati sina (Hardy) ostarjelog, umirovljenog boksača (Nolte), kojeg otac trenira za nastup u turniru mještovitih borilačkih vještina, a što ga dovede do sukoba s vlastitim bratom...

U međuvremenu, iza zavjesa A-produkcije kuha se i još jedan povratak na veliko platno – ako mogu zombiji, vampiri, vukodlaci pa uskoro čak i Frankenstein, što se ne bi vratila i jedna velika opsesija akcijskog filma osamdesetih: nindže! Zapravo, već su ovdje i vrebaju nas s pogledom kroz prorez svoje crne polukukuljice u novom filmu Isaaca Florentinea ('Desert Kickboxer', 'Power Rangers', 'The Undisputed II'), nazvanom vrlo eksplicitno – 'Ninja'!

Scott Adkins
, akcijska ikona s bogatom karijerom od Hong Konga do SAD-a, ovdje je 'američki nindža' koji iz Japana mora u New York obaviti posao, a trenutno završava i 'Undisputed 3', svoju novu avanturu s Florentineom i još jednu priču o potrazi časti u ringu, u kojoj ovog puta, nažalost, ne glumi naš Silvio Šimac, ali je zato tu milijun i jedan Bugarin, i dalje, uz nešto skuplje Rumunje, vodeća radna snaga većine ovako 'spektakularnih' produkcija.