HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

Dokumentarci o Ceausescuu i najopasnijem čovjeku u Americi

09.12.2010 u 10:59

Bionic
Reading

Četvrti festivalski dan završava u 22 sata projekcijom dokumentarca koji prikazuje javni rad i djelovanje zloglasnog rumunjskog diktatora Ceausescua

Današnji program počinje u ranijem poslijepodnevnom terminu: film 'Ona, domoljub' iz retrospektive Alexandera Klugea bit će prikazan u 16.30 u kinu Europa. Film govori o učiteljici povijesti koja, u namjeri da sazna ono čemu se rijetko poučava – aktualnostima u politici, funkcioniranju povijesti - preuzima stvari u svoje ruke i traži odgovore na licu mjesta: na stranačkim skupovima, školama, društvenim institucijama. 'Ona, domoljub' prekretnički je film u Klugeovom opusu koji u obliku svojevrsna filmskog eseja nagovještava nadolazeće postmoderno doba.

Najopasniji čovjek u Americi

Filmski program nastavlja se u 19 sati filmom Judith Ehrlich i Ricka Goldsmitha - 'Najopasniji čovjek u Americi: Daniel Ellsberg i Pentagon Papers' - dokumentarcem koji je u protekloj godini izazvao pozornost javnosti diljem svijeta. Ellsberg je potresao Ameriku 1971. tako što je prokrijumčario supertajne dokumente iz Pentagona i objavio ih u New Yorku Timesu - taj je događaj inicirao aferu Watergate, Nixonovu ostavke te konačno povlačenje američkih trupa iz Vijetnama. Film je bio nominiran za Oscara te nagrađen na festivalima diljem svijeta, a posebno je aktualan u svjetlu objavljivanja američkih vojnih dokumenata na stranici Wikileaks, čiji je Daniel Ellsberg uzor i veliki podupiratelj. U Autobiografiji Nicolaea Ceausescua rumunjski dokumentarist Andrei Ujica koristi se do sada nepoznatom i/ili manje poznatom propagandnom građom Ceausescuova režima da bi ispričao priču o jednom razdoblju, o jednom čovjeku koji je utjecao na živote mnogih drugih, o socrealizmu i realpolitici, o stvarnosti i svakodnevici... Sve što vidimo u trosatnom filmu majstorska je montaža službenog materijala koji, koliko se god trudio, nije uspio sakriti transformaciju od pokušaja da se prati zapadnjački modernizam šezdesetih do gotovo antiutopijske uniformiranosti i bijede 1980-ih.

Popratni program uključuje diskusiju na temu Komisije za istinu i pomirenje koja će se održati u 17.30 u Multimedijalnom institutu MaMa. Potaknuti filmovima 'Narodni neprijatelji' i 'La isla', kao i regionalnom inicijativom REKOM, raspravljat će se o globalnim i lokalnim mehanizmima uspostavljanja tranzicijske pravde.