NESTANAK POP IKONE IZ 70-IH

Dokumentarac 'Potraga za Sugar Manom' u domaćim kinima

08.04.2013 u 15:26

Bionic
Reading

Veličanstveni dokumenatarac 'Potraga za Sugar Manom' od 11. travnja starta u hrvatskim kinima. Dobitnik dviju nagrada na Sundance film festivalu te osvajač Oscara za najbolji dokumentarni film priča misterij oko 'nestanka' jedne kultne pjevačke zvijezde, Sixta Rodrigueza

Ranih 70-ih Sixto Rodriguez je bio folk pjevač iz Detroita koji je imao kratku karijeru u kojoj je izdao dva dobro primljena, no slabo prodana albuma. No njegova se priča nastavila u Južnoj Africi gdje je postao pop ikona i inspiracija za nove generacije. Nakon što se proširila vijest o njegovu samoubojstvu nekoliko je fanova odlučilo doznati kakva je prava sudbina njihovog idola. Ono što slijedi bizarna je i potresna priča u kojoj su svakako otkrili više nego što su se nadali. Oscarom nagrađeni dokumentarac koji se ne propušta!

Foršpan filma 'Potraga za Sugar Manom'

'Najteži je dio projekta bio uvjeriti 'prave' ljude u vrijednost priče. Bilo je evidentno da je priča odlična, skoro nevjerojatna. Mislio sam da je to dovoljno da privuče ulagače, činjenica da se cijela priča dogodila i način na koji se dogodila. No puno je toga počivalo na mojoj zanesenosti i uvjerenju u vrijednost projekta iako je bilo trenutaka kad sam mislio da ću morati odustati', govori redatelj. Na sreću, nije odustao i film je napravljen.

Film se snimao otprilike tri mjeseca, no bile su potrebne duge četiri godine da ga se dovrši. Za razliku od drugih dokumentaraca, 'Potraga za Sugar Manom' nije samo kolekcija iskaza, već kolaž gradova, naracija i intimnih ispovijedi. Redatelj se usredotočio na dva mjesta koja su odredila priču o Sixtu Rodriguezu - Detroit i Južnu Afriku.

'Direktorica fotografije Camila Skagerström ima sjajno oko i jako je dobra s ljudima. Želio sam u centar zbivanja staviti Detroit i Cape Town kao okosnice teme. Detroit je prikazan u noći i po zimi, Cape Town – danju i po ljeti. Nismo imali puno novca pa smo koristili krupne kadrove gradova. Ni najskuplja scenografija ne može se nositi sa stvarnošću velikih gradova. Svaki grad posjeduje osobitu poeziju tako iskoristivu za sve vidove umjetnosti. Koristili smo super osmicu ne bismo li dobili divne boje i poseban izgled filma. Kad nam je ponestalo novca koristili smo super osmicu s iPhonea - rezultat je bio skoro kao da smo radili pravom kamerom', govori redatelj Bendjelloul.

245414,251529,251067,237920