U LOVU NA ŽIVOTNU SREĆU

Dobitnik Srebrnog medvjeda zatražio azil u Njemačkoj

26.12.2013 u 17:36

Bionic
Reading

Dobitnik nagrade za najbolju mušku glavnu ulogu na 63. filmskom festivalu u Berlinu Nazif Mujić, koju je osvojio glumeći samog sebe u svakodnevnoj borbi za goli opstanak, napustio je Bosnu i Hercegovinu gdje je živio i odselio se u Njemačku zatraživši tamo azil, prenose u lokalni mediji u BiH pozivajući se na Mujićeve donedavne susjede

Mujić, njegova supruga i troje djece proslavili su se nakon filma 'Epizoda u životu berača željeza' koji je režirao oskarovac Danis Tanović

Film je temeljen na istinitoj priči o životu obitelji Mujić u kojoj je Nazif sredstva za život osiguravao skupljajući staro željezo, a zbog činjenice da nije imala zdravstveno osiguranje, supruga mu je gotovo umrla nakon spontanog pobačaja.

Nakon što je film prikazan u Berlinu i tamo doživio veliki uspjeh, a Nazif dobio nagradu Srebrni medvjed, članovi obitelji Mujić postali su prave filmske zvijezde.

Nazif je nakon toga dobio i stalni posao u komunalnom poduzeću u Tuzli.

U znak zahvalnosti redatelju za iznenadnu slavu koju je stekao, Nazif je i svom novorođenom sinu dao ime Danis.

Cijeloj je obitelji pripala čast otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF), no to ipak nije bilo dovoljno da ostane u BiH.

'Prije možda dva tjedna prodao je kombi i otišao u Njemačku sa suprugom Senadom i kćerima Sandrom i Šemsom te sinom Danisom. Nije se ni s kim pozdravio, a nedavno se javio bratu Sulji i rekao mu da je tamo dobio 1.900 eura socijalne pomoći i da im je lijepo', kazao je Dnevnom avazu Admir Tahirović, donedavni susjed obitelji Mujić.

U komunalnom poduzeću Rad u Tuzli mogli su potvrditi samo da je Mujić dobio otkaz jer se danima nije pojavljivao na poslu.

BiH kao i ostale države zapadnog Balkana suočene su s velikim problemom lažnih azilanata koji u članicama Europske unije, a posebice u Njemačkoj pokušavaju ishoditi dozvole stalnog boravka.

Privučene mogućnošću da i ako ne dobiju azil tamo borave mjesecima, uz solidne novčane naknade dok traje obrada njihovih zahtjeva, brojne siromašne obitelji iz BiH, Srbije, Makedonije i Albanije odlučuju se na ovakve avanture.

U pokušaju rješavanja tog problema, Europska komisija uspostavila je mehanizam koji dopušta privremenu suspenziju bezviznog režima s onim državama iz kojih stiže povećani broj lažnih azilanata.

Taj bi mehanizam trebao postati operativan već tijekom siječnja 2014. godine.