DAMIR MARTINOVIĆ - MRLE

Do jučer 'Tito – partija' danas 'Crkva žgadija'.

29.12.2013 u 16:13

Bionic
Reading

Na predstojećem Knockout festivalu gostuje i grupa Let 3. Uvijek dragog sugovornika Mrleta, priupitalo smo voli li skijati ali i što se događa trenutno sa grupom Let 3, zašto su objavili pjesme Leta 2, pa smo malko razgovarali o glazbi za kazalište i film, countryu a osvrnuo se i na nedavno održani referendum.

S obzirom na tvoj sve veći angažman na filmu (muzika za filmove 'Sonja i bik' i 'Kauboji') kao da si se preorijentirao u skladatelje filmske i kazališne muzike. Što se događa sa Letom 3 trenutno?

Let 2, kasnije Let 3 je nastao iz Strukturnih ptica a to je bio projekt koji se osim glazbom, bavio filmom, videom, scenskim pokretom... tako da je bavljenje filmom i teatrom nije faza već jedan prirodan slijed. Red glazbe, red filma, teatra. Zaokružujući sve ovo mogu reći da se nalazimo u jednom jako zrelom i bogatom stvaralačkom trenutku; zbog toga je prije godinu dana izašao album 'Kurcem do vjere', koji je vjeran opis trenutka u kojem jesmo i ono što smo unazad četiri godine napravili. Inače intenzivno radimo na novom albumu. Jako me veseli jer ne zvuči kao ni jedan do sada, pjesme su prpošne, pucaju od energije, iza svakog zavoja iznenađenje druge boje.

Let 3 gostuje na Knockout festivalu u Francuskoj. Kako tebi pada zima, snijeg i zimske radosti? Veseliš li se tome ili jedva čekaš toplije dane i ljeto?

Bila je jednom i ta faza kada sam odlučio naučiti skijati. To je trajalo samo jednu sezonu. Nervira me puno tople odjeće u kojoj mi brzo postane prevruće. Ne podnosim pancerice. Skoro sam pao pod žičaru... Ukratko, radije sviram na Knockoutu. Ljeto također ne volim jer je prevruće i mrzim nošenje ogromnih količina ručnika, luft madraca i sličnu opremu za kupanje, pa uopće ne idem na plažu.


Vaše posljednje izdanje je album grupe Let 2 'Punjeta'. Benda iz kojeg je nastao Let 3. Odakle uopće ideja da se objave demo snimci iz najranijeg perioda nastajanja Leta 3?

Kada smo slagali 'Punjetu', pjesmu, otkrili smo niz pjesama iz tog perioda pa smo zaključili da bi bilo dobro da ne ostanu zaboravljene. Istovremeno, pao mi je na pamet jedan tekst iz tih godina a to je 'Gomile'. Pjesmica stara 30-tak godina koja govori o žrvnju u kojem se svi zajedno nalazimo u nadi da ćemo se uhvatiti za rep neke svjetlije budućnosti. Na žalost, život na Balkanu s balkanskom glavom, jednostavno to ne dopušta. Do jučer 'Tito – partija' danas 'Crkva žgadija'.

Pjesme na tom albumu odličan su uvid u vaš početak i zrelost u samom nastajanju međutim, veći dio tih pjesama je izostao iz kasnijih pjesama Let 3. Zašto?

Neke od njih smo prearanžirali, neke dijelove nekih smo iskoristili za nove pjesme. Na neki način, sve su one tu negdje i dalje s nama.

Singl 'Zadnje riječi' iz filma 'Kauboji' bi mogao konkurirati i za Porin za hit godine. Je li ti palo na pamet, kada si stvarao tu pjesmu, da bi je mogao pjevati Prlja i da bi mogla biti novi hit Leta 3?

Pjesma je stvarno dobra, jako mi se sviđa. Bio je ovo za mene veliki izazov jer nikad nisam slušao country glazbu. Da budem iskren, ne volim tu vrstu. Sjećam se jedne situacije koja mi se duboko urezala u sjećanje. Naručio sam poštom svojevremeno neku punk ploču negdje iz Amerike. Zabunom mi je distributer poslao album od Johna Denvera. S gnušanjem sam ipak odlučio poslušati. Nakon par taktova zgadio mi se country za sva vremena. Dakle tema filma i sam naziv 'Kauboji' vuče na tu vrstu. Odlučio Sam poigrati se i prilagoditi country sebi tako da mogu uživati u toj novonastaloj glazbi. Na sountracku ima i drugih pjesama od kojih bi neke sigurno odgovarale Letu 3. Što se tiče Porina zasigurno treba spomenuti kategoriju za vokalnu suradnju u dvoboju između Ivanke Mazurkijević i Borisa Štoka iz grupe Quazar.


Pratiš li što se događa u domaćoj kinematografiji, kakva je muzika u drugim domaćim filmovima, tko je što novog režirao ...?

Volim film i nastojim pogledati sve što je i najmanje podnošljivo.

Postoji li neki skladatelj filmske glazbe koji te inspirira?

Nisam ničiji fan. Jako mi se sviđa način kako glazba funkcionira u filmu 'Veliki Gatsby', odlična glazba banda M83 u filmu 'Oblivion'.

Što si od hrvatskih filmova zadnje gledao a dopalo ti se?

'Kauboje' sam pogledao oko 1000 puta i najviše mi se svidjelo to što je film teško staviti neki žanr. Dobre su mi i 'Fleke'.


Nedavno si skladao glazbu za jednu predstavu u Banja Luci. O čemu se radi?

U režiji Roberta Waltla radili smo 'Knjigu o džungli' za dječje kazalište u Banja Luci. Bio je to projekt europske zajednice o međunarodnoj suradnji za zemlje iz regije. Glazbu kao i za 'Kauboje' potpisujemo Ivanka i ja. Za ovu prigodu napravili smo desetak pjesama. Moram reći da sam u kazalištu naišao na nevjerojatan ansambl koji je sigurno najkvalitetniji u regiji. Bilo je to predivno iskustvo koje je na žalost trajalo samo mjesec dana. Predstava je jako zahtjevna jer traži od glumaca da budu lutkari, pjevači, dramski glumci, a kada ništa od toga ne rade zadužio sam ih da sviraju na glazbenoj instalaciji koju sam osmislio za ovu prigodu od žica za bas i prozirnih kanti za vodu. Na instrumentu se svira tako da se trzaju ili se gudi po žicama, dok su kante napunjene vodom u koje se pumpama za luft madrace upumpava zrak, ne bi li dobili brbočenje. Na taj način oponašali smo zvuk džungle i sve živuće životinjsko carstvo.

Sa Senkom Bulić si surađivao na predstavi 'Rekvijem za organe – pokora'. Planiraš li kakvu novu kazališnu suradnju uskoro?

Kako smo u 'Rekvijemu' iščupali sve svoje i organe i poklonili ih Bozaniću da pjevaju s njim okolo po crkvama (kao što se vidi odlično mu ide) odlučili smo se i dalje baviti Antoninom Artaudom jer je to autor koji se savršeno uklapa u vrijeme koje proživljavamo. Namjeravamo se baviti genetičkim inženjeringom i uzgojiti potpuno novu vrstu živih bića, koja bi se jebala isključivo u oko. Također je u planu izrada radio komunikatora preko kojeg se može uspostaviti kontakt sa duhovima jer naravno u novonastalom tijelu, da bi postalo humano biće, treba udahnuti duh. Plan je da to radimo u riječkoj Harteri, projekt za sada ima radni naslov 'Nova priroda'.


Otac si dvije kćeri, živiš u vezi sa Ivankom Mazurkijević, obitelj ti nije strana. Kako si prihvatio nedavni refrendum? Je li doista trebalo definirati brak kao vezu muškarca i žene? Je li nam uopće trebao taj referendum?

Ja sam za referendum, ali samo u slučaju kad je to volja naroda a ne grupe bolesnih nacista. Sve je smišljeno na način da zbuni, uplaši, podjeli, paralizira i izluđuje narod ne bi li u bliskoj budućnosti došli na vlast. Zbunjola je otišla do tih razmjera da narod vjeruje u dvije grupe, oni koji su za obitelj i one koji su protiv obitelji. I ja sam za obitelj ali protiv bilo kakve diskriminacije.

Odluče li jednog dana tvoje kćeri Eva i Roža osnovati bend i zasnovati možda istospolne zajednice, što ćeš im kao otac savjetovati?

Nemam ja s tim ništa, neka rade što hoće.