POD FILMSKOM ZAPOVIJEDI

Dijetom i spartanskim treningom do željenih uloga

12.03.2011 u 09:21

Bionic
Reading

Među filmskim zvijezdama je danas izgled manekena i atleta spojen u jedan zavidan paket očiti trend. Mnogi im zavide na isklesanim tijelima uvjereni da je stvar u sretnoj kombinaciji gena. Ipak, ponekad nije lako biti glumac, a geni imaju malo veze s atletskim izgledom. Upravo je tu činjenicu dokazala nekolicina glumaca čije su uloge zahtijevale fizičke promjene, a da nije bila riječ u filmskoj šminki. Mukotrpni fizički treninzi, promjene u prehrani te mijenjanje životnih navika njihova je tajna formula

Demi Moore

Osim što je imala hrabrosti obrijati glavu na ćelavo, također je pokazala da tijelo u 37. godini može izgledati fantastično. Sve to učinila je za glavnu ulogu u filmu 'G.I. Jane' Ridleyja Scotta iz 1997. godine.

Naporne scene u filmu zahtijevale su i naporan trening, stoga je Demi u trenirala pod obukom američke mornarice nekoliko mjeseci prije početka snimanja filma, a dobro je poznato kako je obuka američkih mornaričkih 'tuljana' (Navy SEALS) jedna od najtežih među svim vojskama svijeta.

Demi je odigrala sve naporne scene bez dvojnika i ostala zapamćena kao jedina filmska glumica koja je mogla izdržati tako naporno snimanje. Tko može zaboravati legendarnu scenu sklekova na jednoj ruci?

Danas Demi Moore održava svoju liniju svakodnevnim treniranjem joge.

Demi Moore



Tom Hanks

Što se dogodi kada se avion sruši usred Tihog ocena, a protagonist se nađe na malom pustom otoku? Naš junak od tipičnog uglađenog Amerikanca sve više i više počinje izgledati kao izgladnjeli Robinson Crusoe.

Upravo je za ulogu u filmu 'Brodolom života' Hanks morao drastično promijeniti fizički izgled kako bi nam vjerno prikazao spomenutu transformaciju.

Američki miljenik, kako ga mnogi nazivaju, zasukao je rukave i ozbiljno se prihvatio pripremanja za ulogu. Prvo se morao udebljati, pa potom smršaviti za jednu te istu ulogu. Snimanje je čak prekinuto na godinu dana kako bi Tom mogao pasti sa 112 na 62 kilograma. Kako bi smršavio, odlučio se za dijetu kontroliranog unosa kalorija u tijelo, a jedina stvar koje se nije mogao riješiti bila je dobra stara navika ispijanja kavice.

Tom Hanks u Brodolomu života





Hilary Swank

Još jedna holivudska mršavica morala je drastično promijeniti svoje tijelo za filmsku ulogu. Kada ju je Clint Eastwood izabrao za glavnu junakinju filma 'Djevojka od milijun dolara', Hilary Swank hrabro se uhvatila ukoštac s boksačkom vrećom i preskakanjem užeta, trenirajući boks dva sata na dan i dižući utege šest dana u tjednu.

Rezultat je bio vrlo vidljiv u dodatnih osam i pol kilograma mišićne mase koji su je transformirali u uvjerljivu boksačicu na filmskom platnu. Da bi dobila odgovarajuću strukturu nožnih mišića, trener ju je tjerao da gura auto na praznom parkingu. Nakon snimanja filma izjavila je: 'Moja leđa, ruke, noge - sve se promijenilo.'

Sve se to isplatilo, jer upravo za tu ulogu Hilary dobiva drugi zlatni kipić za glavnu žensku ulogu, a do svoje uobičajene graciozne i ženstvene figure ponovno je došla vježbajući pilates.

Hilary Swank




Taylor Lautner

Jedino što je moglo zasjeniti Roberta Pattinsona u poznatoj vampirskoj filmskoj trilogiji bilo je tijelo njegovog filmskog suparnika - vukodlaka, a u stvarnom život mlađahnog teen idola Taylora Lautnera. Transformacijom tijela u samo godinu dana nakon snimanja prvog dijela trilogije 'Sumrak' Taylor osvaja milijune ženskih srca diljem svijeta.

Za sve je zaslužan njegov osobni trener Jordan Yuam, vlasnik među slavnima poznatog i hvaljenog Jordan’s Virtual Fit Cluba, koji kaže: 'Što manje mišića imate, lakše i brže ćete doći do mišićne mase.' Do željenog tijela kojem svaki muškarac teži Lautner je došao podižući utege svakodnevno te je u godinu dana dobio 15 kilograma mišićne mase i postao seks ikona današnjeg doba.

Taylor Lautner





Renee Zellweger

Sjećate li se buce koja je bila u vječnoj potrazi za princom na bijelom konju? Naravno, riječ je o Bridget Jones koju je vrhunski odglumila Renee Zellweger. Za prvi nastavak poznata glumica morala se udebljati nekoliko konfekcijskih brojeva. Prehranu je obogatila kaloričnom hranom poput pizze, krafnima u velikim količinama i dobila vrlo brzo željeni oblik glavne junakinje iz prvog dijela. Za nastavak se odlučila za ipak malo zdravije debljanje te je uz pomoć nutricionista kontrolirala unos zdrave, visoko kalorične hrane.

Završetkom snimanja filma glumica se odlučila skinuti kile. Gledajući fotografije glavne junakinje iz filma 'Dnevnika Bridget Jones' odluka je pala na zdraviju prehranu. Tako joj se dnevni meni sastojao od tune, salate bez preljeva i sirovog povrća, a za vitku liniju koju danas ponosno predstavlja bio je zaslužan i trening dva sata dnevno.

Renee Zellweger




Gerard Butler

Kada se dobije uloga spartanskog kralja u filmu '300', očekuje se da će tijelo morati doživjeti svojevrsnu transformaciju u svrhu prezentiranja poznatog spartanskog stila života. Upravo je to bio zadatak poznatog škotskog glumca Gerarda Butlera koji se doslovno našao pod spartanskim treningom kako bi došao ne samo do trbušnih pločica, nego i do desetak kilograma mišića više.

Četiri mjeseca trajalo je klesanje tijela, a trening se sastajao od cijelog dijapazona vježbi - s utezima i medicinkama, sprintevi i kondicijski treninzi, te treninzi borbe i mačevanja, ali sve bez odmora. Jedno od pravila bilo je da nema doručka dok ga se ne zaradi mukotrpnim setom vježbi.

Naposljetku je izjavio da je cijeloj ekipi trening od četiri mjeseca bio ključna pomoć pri stvaranju likova, jer su se zaista osjećali kao Spartanci, nezaustavljivi na bojnom polju i nezastrašeni bilo kakvim fizičkim izazovom.

Međutim, tijelo o kojem su sanjale žene diljem svijeta nije se baš dojmilo slavnog glumca, koji je izjavio da nikad ne bi glumio u nastavku istoimenog filma jer su mu mukotrpne vježbe bila prenaporne te da ne želi provoditi toliko vremena po teretanama.

Gerard Butler u 300




Angelina Jolie

Poznata holivudska glumica prije Brada i pomame za djecom utjelovila je Laru Croft, fantaziju većine muškaraca na planetu. Iako je njeno tijelo bilo već savršeno, Angie se preznojila na treninzima ne bi li dobila idealnu figuru poznate junakinje računalne igrice.

Mjesecima prije snimanja odlučila je doraditi tijelo kombinacijom kickboxinga, ronjenjem, tehnikama tajlandskog boksa i ostalim vratolomijama. Ali u svemu je bila i zaslužna visoko proteinska dijeta, povrće i sojino mlijeko. 'Nikada se nisam osjetila zdravije ili snažnije nego tijekom snimanja tog filma', rekala je Jolie.

Angelina Jolie kao Lara Croft




Christian Bale

Glumac koji je izgradio holivudsku slavu na liku poremećenog protagonista u 'Američkom psihu' 2004. godine odlučio se za pravu životnu ludoriju samo zbog filmske uloge. Naime, prvo je šokirao svijet fizičkom pojavom u filmu 'The Machinist' kada je postavio rekord u mršavljenju za ulogu te spao na samo 54 kilograma kako bi što autentičnije odigrao ulogu čovjeka na rubu ludila izazvanog nesanicom. Mjesecima prije snimanja jeo je samo jednu jabuku i konzervu tune na dan. Predan kakav je, želio je smršaviti još nekoliko kilograma, no liječnici su zaprijetili prekidom snimanja ako nastavi s tom ludorijom.

Iste te godine dobio je ulogu u Nolanovom filmu 'Batman: Početak' za koju je morao nabaciti mišiće i podosta kilograma. Glumac je izjavio kako su mu mišići toliko atrofirali da nije mogao napraviti nijedan jedini sklek bez svog trenera koji mu je pomagao povlačeći ga za majicu. No devet mjeseci kasnije transformacija je završena, rođen je novi Batman, mišićaviji nego ikad prije.

Christian Bale