NORMAN REEDUS

Deset stvari koje niste znali o zvijezdi 'Živih mrtvaca'

19.10.2015 u 09:20

Bionic
Reading

Norman Reedus svoje glumačko umijeće pokazao je u šezdesetak filmova i TV serija i premda je njegov glumački talent u mnogim ostvarenjima prošao zapaženo, najveću popularnost zaradio je upravo ulogom Daryla Dixona u hit-seriji 'The Walking Dead'. Povodom emitiranja nove sezone ove popularne serije, donosimo vam deset manje poznatih činjenica o ovom vrsnom ubojici zombija

Lik Daryla Dixona postao je pravi fenomen s ogromnom bazom fanova. Za razliku od mnogih kolega iz 'Walking Dead', 46-godišnji Reedus uz angažman u seriji paralelno radi na nekoliko projekta, a početkom iduće godine moći ćemo ga vidjeti u tri filmska ostvarenja -  filmu 'Air' u glavnoj ulozi, zatim filmu 'Triple 9' u kojem će mu društvo praviti Woody Harrelson, Kate Winslet i Aaron Paul i filmu 'Sky' u kojem bi trebao glumiti uz bok Diane Kruger i Lene Dunham

Rođen u sasvim drugom Hollywoodu

Mark Norman Reedus, rođen je 6. siječnja 1969. u gradu Hollywood u saveznoj državi Florida. Međutim, Reedus je većinu svog života i odrastanja proveo daleko od holivudskih brda Los Angelesa. Reedus je tako okusio život u Japanu, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Za one koji ne znaju, Reedus se također može pohvaliti engleskim, talijanskim, škotskim i irskim korijenima.

Radnik u dućanu motocikala

Jedan od prvih Reedusovih poslova bio je prodavanje motocikala u kalifornijskom bike shopu, a prema nekim navodima, tada je zarađivao 7, 50 dolara po satu. Međutim, upravo se taj posao pokazao kao sudbonosan, koji objašnjava ovim riječima: 'Dobio sam posao u bike shopu u Veniceu koji se zvao 'Dr. Carl's Hog Hospital'. Isti dan kada sam odlučio dati otkaz, prijatelj me pozvao na party koji su, između ostalih, posjetili i ljudi iz filmske industrije. Te sam večeri puno popio i počeo vikati na partyju da su me mogli čuti svi uzvanici. U jednom trenutku prišla mi je osoba koja me pitala želim li glumiti u jednoj predstavi o čemu smo više razgovarali na pizzi. Već prve noći predstave, prišla mi je ženska osoba za koju se kasnije pretpostavilo da je filmska agentica. Nakon što mi je dala svoju posjetnicu, kontaktirao sam ju i na taj je način počela moja ozbiljna glumačka karijera.'

Prva filmska uloga 

Prvu filmsku ulogu, Reedus je ostvario 1997. u filmu 'Floating'. U spomenutom filmu manju je ulogu imao i Casey Affleck. Film je zaradio nešto više od pet tisuća dolara, a prikazivan je samo u jednom kinu. Iste godine, zaigrao je u filmovima 'Six Ways To Sunday' i 'Mimic' u društvu Josha Brolina i Adriena Brodyja.

Zvijezda glazbenih spotova

Osim što se pojavljuje u TV serijama i filmovima, Reedus također krasi i brojne videospotove glazbenih zvijezda, točnije njih jedanaest. Tako je svojom pojavom uveličao spot Lady Gage za singl 'Judas', Radioheadov 'Fake Plastic Trees', R.E.M. - ov 'Strange Currencies' i spot The Goo Goo Dollsa za singl 'Flat Top'. Također se pojavio i u spotovima glazbenika poput Ugly Kid Joe, Björk, Keitha Richardsa, Trickyja, Hilary Duff i Sleater-Kinneyja.






Multitalentiranost

Iako je gluma Reedusov prioritet, to ga nije zaustavilo u radu na nekim drugim projektima. Poznat je i kao slikar, kipar i fotograf, a njegova djela su doživjela izložbe od New Yorka, pa sve do Frankfurta. Godine 2013., izdao je knjigu fotografija naslova 'The Sun's Coming Up... Like A Big Bald Head' kojom je prezentirao svoja fotografska djela.

Reedus kao model

Uz sve talente koje posjeduje, Reedus se okušao i u ulozi modela. Njegov najbolji modni angažman svakako je onaj za poznati modni brend Pradu. Uveličao je kampanje brendova poput kultnog Levi'sa, automobila Lexus i modnih brendova Alessandro Dell’Acqua i D'Urban. No i tu nije kraj njegovim projektima izvan glumačkih voda. Naime, okušao se i u svijetu videoigara pa je najavljen kao osoba koja će posuditi glas i svoj lik za potrebe novih nastavaka videoigre 'Silent Hill', kao što je najavljeno njegovo pojavljivanje u gejming izdanju serije 'The Walking Dead'.

Veza sa supermodelom

Reedus je bio u ozbiljnoj vezi s poznatim danskim supermodelom Helenom Christensen, s kojom je okončao vezu i prije braka 2013.  Tijekom veze poznati supermodel i Reedus 1999. dobili su sina nadjenuvši mu ime Mingus po legendarnom jazz glazbeniku Charlesu Mingusu. Unatoč prekidu, Christensen i Reedus u prijateljskim su odnosima i dijele skrbništvo nad sinom.

Nakon prekida s Helenom Christensen,  povezivalo ga se s mnogim modelima te kolegicom sa seta serije 'The Walking Dead' - Laurie Holden.

Nesreća

U veljači2005., nakon što je napustio koncert R.E.M.- a, Reedusov osobni vozač u trenutku naglog skretanja snažno je udario u kamion, zbog kojeg je glumac kroz staklo izletio iz vozila na obližnji pločnik. Iako su bile velike, ozljede nisu bile opasne po život, no ugrađena mu je titanijska mrežica na području lica.

Ludi fanovi

Fanovi Normana Reedusa udruženim snagama haraju nekolicinama internetskih stranica s ciljem slavljenja njegovog lika Daryla Dixona što je dovelo i do ludih situacija gdje se susreo sa samoprozvanim 'Dixonovim djevojkama'. 

U intervjuu za časopis Men's Journal Reedus je otkrio kako je znao davati autograme na svaki dio tijela fanova, a na kućnu adresu je čak dobio i silikonski implatat za grudi. 'Vidio sam mnogo fanova s tetovažama Daryla. Čak su me zamolili da ostavim svoj dah u bocu kako bi ga pohranili. Mnogi su nazvali svoju djecu po mom liku. Jedna žena mi je pristupila kako bi me tražila autogram, nakon čega je iz svoje majice izvadila kokoš zamolivši me da je pridržim', otkriva Reedus.

Lik Daryla Dixona skrojen za Normana Reedusa

Jedan i neponovljivi lik Daryla Dixona nikad se nije našao u stripu koji je poslužio kao predložak za nastanak serije 'The Walking Dead'. Reedus se prvotno našao na audiciji za lik Merle Dixona, a uvidjevši njegov talent, Frank Darabont kao tadašnja osoba zadužena za stvaranje serije je toliko bila impresionirana njime da je samo za njega odlučio stvoriti lik Daryla Dixona kojeg će uklopiti u scenarij serije.

Iako je namjera tvoraca serije bila okončati Darylov život, zbog jake glumačke izvedbe, njegov brat u seriji se našao u smrtnoj ulozi, pa je Reedus postao standardan lik u seriji koji živi već pet sezona.

'Osjećam se blagoslovljeno i počašćeno što je Reedus svojom pojavom uveličao seriju i definirao lik Daryla Dixona. Norman je svojim glumačkim umijećem u prvoj sezoni serije inspirirao mnoštvo scenarista za naredne sezone serije. Uistinu volimo raditi i surađivati s njim', riječi su tvorca stripa Roberta Kirkmana.

Nove epizode šeste sezone serije 'The Walking Dead' od 12. listopada s početkom u 22 sata možete pratiti svakog ponedjeljka na kanalu FOX.