PREPORUKE UOČI FESTIVALA

Deset filmova 25 FPS-a koje ne smijete propustiti

21.09.2010 u 15:56

Bionic
Reading

Večeras u Zagrebu počinje Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa. Provjerite što preporučuju organizatori i selektorice

Od 21. do 26. rujna u zagrebačkom kinu Studentski centar i Teatru &TD održava se Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 fps. Pročitajte koje filmove ne smijete propustiti u natjecateljskom i popratnom programu.

NATJECATELJSKI PROGRAM

La boheme
Werner Herzog: La bohème (utorak, 20 sati)
Kako izgleda poznati duet iz Puccinijeve opere ako ga se smjesti među pripadnike plemena Mursi iz Etiopije, pokazao nam je filmski velikan Werner Herzog u ovoj zanimljivoj filmsko-opernoj minijaturi.

Pauline Julier: Noa (utorak, 20 sati)
Jeziv, atmosferičan, zastrašujući i provokativan, samo su neki od epiteta kojima bismo mogli opisati intrigantni eksperimentalni dokumentarac Pauline Julier koji istražuje političke i (post)apokaliptične mogućnosti postojanja banke biljnog sjemena na ledenom Svalbardu. Nikako ne propustiti!

Dalibor Barić: Pain so Light it Appears as Tickle (srijeda, 20 sati)
Ovaj mladi hrvatski autor predstavit će se svojim festivalskim debijem u kojem maštovitim kolažiranjem slika iz svijeta filma, časopisa i ostalih pop-kulturnih proizvoda istražuje povezanost naših intimnih i celuloidnih snova i žudnji.

Cameron Jamie: Masaža povijesti
(petak, 20 sati)
Jedan od trenutno najosebujnijih filmskih redatelja koji u svojim radovima spaja glazbeni film i antropološki esej, na 25 FPS-u predstavit će se snolikom 'Masažom povijesti'. U njemu promatra bizarne plesne rituale skupine mladića iz Alabame, a atmosferičnu glazbu za film napravila je grupa Sonic Youth.

Chaisiri Jiwarangsan: Malo mjesto i njegovi ostaci (petak, 21.30 sati)
Film ovog tajlandskog redatelja dio je tzv. Primitive Projecta, serije kratkih i dugih filmova i instalacija, čija je dugometražna varijanta 'Ujak Boonmee koji se prisjeća prošlih života' nedavno nagrađena Zlatnom palmom na festivalu u Cannesu. Ako ste uživali u Weerasethakulovim narativnim lutanjima i digresijama, 'Malo mjesto i njegovi ostaci' bit će prava poslastica!

POPRATNI PROGRAM

Joost Rekveld: Film od svjetla (srijeda, 16 sati)
Što je apstraktni film, može li svjetlost stvarati ritam i konačno, možemo li glazbu slušati očima? Odgovore na ova pitanja pronađite na retrospektivi jednog od trenutno najcjenjenijih svjetskih eksperimentalista - Joosta Rekvelda, čije se radovi najbolje mogu opisati kao vizualna glazba.

Peter Kubelka: Metrički film
(četvrtak, 18 sati) i Metaforički film (subota, 18 sati)
Kako sa samo 63 minute filmografije ući u sve filmske enciklopedije i leksikone, demonstrirat će nam Peter Kubelka, jedan od otaca strukturalnog filma koji će se na 25 FPS-u predstaviti dvjema retrospektivama i predavanjima. Dodamo li tome i informaciju da Kubelka na svojim predavanjima voli spajati svoje dvije strasti – film i kuhanje, možemo očekivati da će oba programa biti gozba za oči, uši, intelekt i – nepce!

Bruce McClure: Sjena stabala izranja iza sudaranja (četvrtak, 23 sati) i Netko drugi stoji iza toga! (petak, 23 sati)
Što znači proširiti granice vlastite percepcije, najbolje pokazuje program Expanded Cinema, čiji audiovizualni performansi film oslobađaju okvira kinoplatna i dovode ga među publiku. A upravo će to napraviti i Bruce McClure, trenutno jedan od najtraženijih performera na sceni koji će svoja dva nastupa izvesti uživo s nekoliko filmskih projektora.

Peter Tscherkassky: Nadolazeće atrakcije
(subota, 20 sati)
Uvijek svjež, intrigantan i vizualno impresivan, Peter Tscerkassky predstavit će nam se svojim novim uratkom znakovita naziva 'Nadolazeće atrakcije'. Reklame, ratni film i avangardni film uklopljeni su u ovu audiovizualnu poslasticu koja na festival dolazi ovjenčana nagradom za najbolji kratki film na nedavno održanom festivalu u Veneciji.

Gaspar Noé: Uđi u prazninu
Enfant terrible francuskog filma uspio nas je formalno, stilski i sadržajno šokirati svojim filmom 'Nepovratno', a oni koji su ga vidjeli tvrde da je u 'Uđi u prazninu' uspio nadmašiti samoga sebe! Ova halucinantna priča smještena je u svijet droge, rubnih stanja svijesti i duhova, a mnogi ga proglašavaju jednim od najoriginalnijih filmova proteklih godina.