SOČAN SPOT

David Bowie u spotu ljubi Andreja Pejića

26.02.2013 u 21:03

Bionic
Reading

Poslije balade, britanski glazbenik svijet je potresao nešto žešćom stvari koja najavljuje album 'The Next Day'

Kada je prošli mjesec David Bowie poslije cijelog desetljeća prekinuo stvaralačku šutnju i snimio novi single 'Where Are We Now?', jedino što je obećao jest da još glazbe tek slijedi.

Upravo se to jučer i dogodilo. Sasvim nenajavljeno svijet je prodrmao drugim singlom 'The Stars (Are Out Tonight)' i pratećim kontroverznim videom u kojem Bowie ljubi androginog manekena iz naših krajeva, točnije iz BiH, 21-godišnjeg Andreja Pejića

Za razliku od nježne balade 'Where Are We Now?' kojom je 8. siječnja na svoj 66. rođendan najavio novi album 'The Next Day', ovaj singl je Bowiejev povratak alternativnom rocku. Dinamikom daje sasvim drugu notu novom albumu na kojem je radio posljednje dvije godine.

A spot koji prati potencijalni hit, manje je filmsko remek-djelo redateljice Florie Sigismondi u kojem holivudska glumica Tilda Swinton i David Bowie glume sredovječni bračni par koji progone duhovi prošlosti, preciznije mladosti.

Uradak je pun simbolike pa tako na njegovu početku Tilda i David odlaze u supermarket i kupuju glossy magazin 'Pantheon' na čijoj je naslovnici, u gornjem desnom uglu, fotografija mladog Bowiea iz filma 'The Man Who Fell To Earth' iz 1976. godine. Život para mijenja se i skreće u dekadentno ludilo u trenutku kada ih počinju progoniti mlade verzije njih samih koje glume Andrej Pejić i Saskia De Brauw, nizozemska umjetnica i manekenka.

U sekundi umjetničkog ludila Pejić se penje na Davidov bračni krevet i strasno ga ljubi. Dakle, spot posjeduje sve elemente: retro ludilo i androginost, karakteristične za Bowiejeve 70-e godine kada je u Berlinu nastao i legendarni album 'Heroes', što je potvrda najave da je novi album svojevrsna oda prošlim vremenima.

Album 'The Next Day' Bowiejevo je 30. studijsko izdanje, a izlazi 11. ožujka. Producirao ga je njegov dugogodišnji suradnik i prijatelj Tony Visconti, sniman je u New Yorku, a hoće li biti popraćen i turnejom glazbenika, nije poznato. Oduvijek je prkosio režimu glazbene industrije pa to čini i dalje, radi po svom i u vrijeme društvenih mreža uspijeva od javnosti prikriti svaki svoj sljedeći potez.
poslastica 'The Next Day' Bowiejevo je 30. studijsko izdanje, a izlazi 11. ožujka.