U DUPKOM PUNOM REVELINU

Danijela Pintarić, Ronald Braus i orkestar pod maskama u Opereti mix

04.03.2011 u 22:23

Bionic
Reading

Lijepo je bilo vidjeti Revelin dupkom ispunjen koncertnom publikom povodom nastupa koja je desetominutnim ovacijama pozdravila prvu glazbenu suradnju sopranistice Danijele Pintarić i baritona Ronalda Brausa na Opereti mix, uz Dubrovački simfonijski orkestar kojim je ravnao Ildous Galioulline na manifestaciji Dubrovnik Karneval Fest

Premda naslov nije odgovarao sadržaju programa – najmanje su se čuli dijelovi iz opereta – ova večer spada u dobrodošle 'odmake' od uobičajenih kakvi se nude u gradu, a temelje se isključivo na instrumentalnoj literaturi.

Koncert za dugo pamćenje
...i kad su odbacili krinke



Publika je, sudeći po reakciji, očito željna čuti arije, a pogotovo duete iz opera, opereta i mjuzikala (Kabiljovu 'Jalta, Jalta', Leharovu 'Vesela udovica', Mozartove 'Čarobna frula' i 'Don Giovanni', Webberove 'Mačke'...), pa bi se ovakvi koncerti trebali češće priređivati, možda čak i u nešto ležernijim stilu od klasičnog koncertnog.

Sopranistica Danijela Pintarić i bariton Ronald Braus su svojim opuštenim ponašanjem na sceni kojim su u nekoliko navrata animirali i samu publiku na zajedničko pjevanje – npr. Kalođerine 'Maškare' ili 'Neka cijeli ovaj svijet' iz mjuzikla 'Jalta, Jalta' - učinili da Revelin bude mjesto dobrog glazbenog provoda. I orkestru čiji su neki članovi bili maškarani što je sliku na pozornici učinilo šarenom i veselom, ovakvi programi su očito potrebni kako bi razbili uobičajen i gotovo ustaljen repertoar.

Dakle, ne bi smjelo biti problema ni prepreka da se slični programi s vremena na vrijeme priređuju i u nekom drugom prostoru. Oni koji su voljni 'prolistati' kulturni život u nekim prijašnjim desetljećima – a nisu u njemu sudjelovali ni na koji način – doznat će da su se priređivale večeri slične ovoj bez nekog posebnog povoda. Ona nešto starija publika to dobro i po dobru pamti!