FILMSKA POSLASTICA

Dani makedonske kinoteke u Zagrebu i Splitu

11.09.2013 u 10:09

Bionic
Reading

Od 19. do 28. rujna pogledajte filmske klasike na Danima makedonske kinoteke

Program će se održati od 19. do 28. rujna u zagrebačkom kinu Tuškanac i u splitskoj kinoteci Zlatna vrata, a publici će se predstaviti restaurirani naslovi, višestruko nagrađivani makedonski animirani filmovi i dugometražni igrani filmovi iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća koji su obilježili makedonsku kinematografiju.

Program je rezultat dugogodišnje sjajne suradnje hrvatske i makedonske kinoteke, a kako su mnogi naslovi nastali prije devedesetih godina rezultat koprodukcija, tako su dvije institucije zajedno radile na obnovi i očuvanju klasika – poput 'Tri Ane' i 'Makedonski dio pakla', klasika hrvatskih autora nastalih u produkciji Vardar filma. Prvi, film Branka Bauera iz 1959, digitalno je restauriran, dok je potonje djelo Vatroslava Mimice iz 1971. godine restaurirano fotokemijskim postupkom i naknadno digitalizirano.

Oba filma, zajedno s mnogim drugim naslovima ('Jad' Kirila Cenevskog i 'Presuda' Trajče Popova), zagrebačka i splitska publika moći će pogledati u sklopu Dana makedonske kinoteke.