PUT POD NOGE

Cvitešić, Lučev i Škaričić u Berlinu

09.02.2010 u 16:07

Bionic
Reading

Hrvatski glumci spremaju se na jedan od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala, Berlinale, na kojem će se u konkurenciji prikazati filmovi 'Žuti mjesec' i 'Na putu'

U Berlin se sprema gotovo cijela ekipa filma Jasmile Žbanić 'Na putu' koji zahvaljujući recentnim događajima – privođenju desetak pripadnika vehabijske zajednice u selu Gornja Maoča pored Brčkog - postaje sve aktualniji tematizirajući jačanje vehabizma u Bosni i Hercegovini. Berlinska laureatkinja Jasmila Žbanić pokušat će još jednom, nakon uspjeha filma 'Grbavica', osvojiti Zlatnog medvjeda, a na putu će je pratiti glavni glumac i koproducent filma Leon Lučev te hrvatske glumice Zrinka Cvitešić, Nina Violić i Marija Khon

'Očekivanja su nam već ispunjena. 'Na putu' je bio među prvih šest filmova čije su sudjelovanje potvrdili organizatori Berlinalea, zajedno s filmovima autora kao što je Martin Scorsese. Biti sudionik 60. filmskog festivala u Berlinu, pogotovo u ovako prestižnom društvu, izvanredan je uspjeh', kazao je Leon Lučev najavljujući da će berlinska premijera filma biti 18. veljače. Sarajevska publika premijerno će film 'Na putu' imati priliku pogledati 25. veljače, a zagrebačka dva dana kasnije, 27. veljače.

Marija Škaričić

Inače, glavna glumica filma 'Na putu', Zrinka Cvitešić, odabrana je među deset mladih glumaca za program Shooting stars 2010. koji je osmišljen kako bi se europske glumačke nade predstavile filmašima iz cijelog svijeta.

Na Berlinale putuje i ekipa kratkog filma 'Žuti mjesec' Zvonimira Jurića koji se čak uspio probiti u službenu konkurenciju među 25 kratkih filmova iz cijelog svijeta, što je respektabilan uspjeh, imajući na umu činjenicu da selektori najjačih festivala već godinama izbjegavaju dugometražne domaće igrane filmove. 'Žuti mjesec' nastao je kao dio omnibusa 'Zagrebačke priče', a u Berlin se u četvrtak, uz redatelja Jurića, spremaju i glavne glumice Lana Barić i Marija Škaričić, koju u Berlinu čeka i premijera njemačkog filma 'Shahada' redatelja Burhana Qurbanija u kojem ima jednu od glavnih uloga. Marija u filmu glumi Bosanku Lejlu uz njemačkog glumca hrvatskog porijekla Carla Ljubeka.

Jubilarni 60. međunarodni filmski festival u Berlinu održava se od 11. do 21. veljače.