BLUES MUTNE VODE

'Čudovište' iz Loch Nessa je tek običan som?

17.07.2015 u 10:14

Bionic
Reading

Čudovište iz Loch Nessa postalo je poznato tek 1933, no od tada osvaja maštu i znatiželju generacija. Dugogodišnji lovac na Nessie, Steve Feltham, zaključio je da se najvjerojatnije radi o divovskom somu

Steve Feltham već 24 godine traga za čudovištem iz Loch Nessa. Iako nema namjeru odustati od svoje potrage, Feltham smatra da se najvjerojatnije radi o ogromnom somu.

Za svoju predanost, Steve Feltham drži Guinnessov rekord u najdužoj potrazi za Nessie.

'Trenutni favorit je som. To je najvjerojatnije objašnjenje. Ne kažem da je to konačan odgovor, no poklapa se s većinom opisa. S obzirom na količinu lovačkih imanja u okolici, nije nemoguće da je netko u viktorijansko doba ubacio nekoliko somova u jezero kako bi uživao u lovu na najveću slatkovodnu ribu na svijetu. O čemu god da se radi, sve rjeđe se događa da netko nešto vidi', rekao je 52-godišnji Feltham.


Steve Feltham napustio je svoj stari život 1991. kako bi se posvetio potrazi za Nessie. Somovi žive oko 30 godina, a mogu narasti i do četiri metra te težiti više od 400 kilograma, no rijetko imaju više od dva metra i 200 kilograma.

Kad je Feltham započeo svoju potragu, ljudi su znali vidjeti Nessie desetak puta godišnje. Posljednjih godina se to prorijedilo na jedno viđenje godišnje.

'Postoje mnoge teorije – od divovskih riba do pleziosaura. Neki čak vjeruju da je na dnu jezera svemirski brod, dok drugi smatraju kako postoji rupa koja vodi do skrivenog podzemnog svijeta. Postoji čak vjerovanje da je u pitanju nešto nematerijalno. Ja se osobno nadam da je u pitanju nešto uzbudljivije od soma. Bez obzira na svoju veličinu, som je prilično svakodnevna pojava. U svakom slučaju, neću odustati od svoje potrage', zaključio je Steve Feltham.