TREBAO BITI U ZADRU

Burning Sea Festival otkazan zbog promjene poreznog zakona!

21.03.2013 u 16:32

Bionic
Reading

Organizatori Burning Sea Festivala objavili su da su, usprkos odličnoj prodaji karata, morali otkazati festival

'Nažalost, zbog okolnosti na koje ne možemo utjecati, prisiljeni smo otkazati Burning Sea Festival za 2013., iako je prodaja ulaznica išla bolje nego na prošlogodišnjem Metalfestu! Hrvatska vlada odlučila je da od ove godine i udruge moraju plaćati PDV od 25 posto na prodaju ulaznica, a do sada su sve naše kalkulacije (uključujući i METALFEST 2012) bile utemeljene na PDV-u nula posto, kao što je to bilo naznačeno i na ulaznicama. No prije nekoliko dana primili smo obavijest iz Poreznog ureda o promjenama u poreznom zakonu i stvari su se promijenile iz temelja.

Naime, unatoč svim našim nastojanjima, nismo u stanju pokriti novoutvrđenu stopu PDV-a, te ne vidimo nijedan način na koji bi, u skladu sa zakonom, ovogodišnji Burning Sea Festival uspjeli organizirati da u konačnici ispadne makar i minimalno isplativ – pa čak niti u slučaju da rasprodamo sve ulaznice. U ovako kratkom vremenu nismo u mogućnosti ni pronaći dovoljno velikog investitora/sponzora, a bez velikih sponzora ili investitora u ovakvim je uvjetima nemoguće održati festival bez ogromnih gubitaka, koji bi imali nesagledive i dugoročne posljedice.

Ovim otkazivanjem pridružujemo se prosvjedu koji je pokrenuo HGU povodom povećavanja stope PDV-a na koncertne ulaznice te se nadamo da u 2014. Hrvatska ipak neće biti europska država s najvećim PDV-om na koncertne ulaznice. Usporedbe radi, Njemačka ima sedam  posto, Slovenija 8,5 posto, a Austrija devet posto PDV na koncertne ulaznice.

Burning Sea Festivalćemo pokušati revitalizirati u 2014., temeljem nove kalkulacije u kojoj će cijena ulaznice, nažalost, morati uključivati PDV od 25 posto.

Povrat novca za kupljene ulaznice bit će moguće ostvariti na prodajnim mjestima gdje su kupljene, stoga molimo sve kupce da kontaktiraju prodajno mjesto na kojem su je kupili. Kupci 'fan paketa' zadržavaju majicu.

Neki bandovi koji su trebali nastupiti na BURNING SEA festivalu bit će prebačeni na METALDAYS Festival u Sloveniju, a ostalima ćemo pokušati organizirati back-up koncerte. Svima se najiskrenije ispričavamo zbog otkazivanja Burning Sea Festival, no u novonastaloj situaciji, to je, na žalost, bila jedina moguća opcija.
Svjesni smo da će ovim otkazivanjem naša vjerna metal publika biti razočarana, stoga smo joj odlučili ponuditi opciju da ipak uživa u svojem metal odmoru. Naime, sve  ulaznice za Burning Sea Festival mogu se zamijeniti za one METALDAYSA bez nadoplate. Sve što je potrebno napraviti je donijeti važeću ulaznicu za BURNING SEA festival u METALDAYS Box Office na METALDAYS Festivalu', stoji u priopćenju organizatora.

Više informacija na:www.metaldays.net