GHETTO FUNK REVOLUCIONARI

Buraka Som Sistema na T-Mobile INmusicu

11.04.2011 u 15:05

Bionic
Reading

Festivalskom line-upu pridružuje se i jedan od najzanimljivijih portugalskih bendova, Buraka Som Sistema, koji nam donosi mješavinu tradicionalne angolske kuduro glazbe i techno/house ritmova

Uz album koji je pokupio samo najbolje kritike te uspješne suradnje s brojnim poznatim glazbenim imenima poput M.I.A.-e, Kana i Hot Chipa, Buraka Som Sistema afirmirali su se kao jedno od vodećih imena globalne ghetto funk revolucije.

Bend je osnovan 2006. godina, a zahvaljujući eksplozivnim nastupima u klubovima i portugalskim ljetnim festivalima, u kratkom periodu uspijeva privući brojne obožavatelje. Uskoro izdaju i EP 'From Buraka to the World', koji pobire odlične kritike, dok single Yah doživljava rekordan broj svirki na nacionalnim radiopostajama.

Uskoro slijedi reizdanje 'From Buraka to the World' koji je proširen u album te čitav niz koncerata koji dodatno učvršćuju njihovu rastuću reputaciju. O tome svjedoče i brojne nominacije i nagrade te im je tako dodijeljena nagrada za najboljeg portugalskog izvođača na svečanoj dodjeli MTV Europe Music Awards 2008, na kojoj su bili nominirani i u kategoriji Best European Act.

Spot za single 'Sound of Kuduro', kao i naredni single 'Kalemba (wegue wegue)', postaju apsolutni megahit YouTubea i u kratkom vremenu postižu vrtoglavi uspjeh s gotovo pet milijuna gledatelja.

Krajem 2008. bend izdaje dugoočekivani album 'Black Diamond' koji, zahvaljujući nevjerojatnoj fuziji hip-hopa, techna, dancea i afričkih melodija te gostujućim glazbenim imenima kao što su M.I.A, Saborosa, Puto Prata, Pongo Love i DJ Znobia, izvlači najbolje iz žanra world musica te im donosi zasluženi svjetski uspjeh.

Gostovanje benda Buraka Som Sistema dio je programa Multiculturalism in Music, koji podržava program Europske unije Kultura 2007-2013.

Na ovogodišnjem T-Mobile INmusic festivalu, koji će se održati 21. i 22. lipnja na Jarunu, Buraka Som Sistema će se pridružiti brojnim domaćim i svjetskim izvođačima, među kojima su Cypress Hill, Jamiroquai, Arcade Fire, Nick Cave i Grinderman, TV on the RadioThe Streets, The Dø, Gentleman, Jello Biafra, Elemental i Dubioza kolektiv