OD 19. DO 25. SVIBNJA

Branko Lustig najavio sedmo izdanje Festivala tolerancije

14.05.2013 u 15:58

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije u hotelu Sheraton predstavljeno je ovogodišnje, sedmo izdanje Festivala tolerancije - Festivala židovskog filma Zagreb koji će se održati od 19. do 25. svibnja

U trajanju od sedam dana, točnije od 19. do 25. svibnja, u sklopu festivalskog filmskog programa domaćoj će publici biti prikazano 57 filmova koji na različite načine progovaraju o toleranciji. Ovogodišnje festivalsko izdanje predstavili su Branko Lustig, počasni predsjednik Festivala, Nataša Popović, direktorica Festivala, a ispred Grada Zagreba kao pokrovitelja Festivala govorio je gradonačelnik Milan Bandić.

'Naš festival krenuo je kao Festival židovskog filma, zatim smo se bavili temom holokausta, a sada smo prerasli u Festival tolerancije. S ponosom možemo reći i da je ovo festival antifašizma o čijoj edukaciji se posebno brinemo. Primijetio sam kako su djeca nedovoljno educirana na temu holokausta, o tome se govori u floskulama. Nitko ne govori o tome da među djecom moramo razvijati ljubav, a to znači i toleranciju. Stoga smo to uzeli kao svoju zadaću, a u tome nas svesrdno podržava pokrovitelj Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić', izjavio je Branko Lustig.


'Zahvaljujući njima, ove godine filmski program prikazuje se, osim u kinu Europa, i na novoj lokaciji – u Art-kinu Grič – i to dio bogatog dokumentarnog programa. Među njima bih istaknuo film 'Obilježeni' o tetoviranim zarobljenicima iz Auschwitza kojih je od 400 tisuća danas živo samo tri tisuće. Među njima sam i ja. No, naš program nije samo posvećen židovskim temama, već svim manjinama te zapravo univerzalnim temama ljubavi i tolerancije. U Zagreb dovodimo i 19 nagrađivanih igranih filmova, a s ponosom mogu najaviti da Festival otvaramo beogradskim filmom 'Kad svane dan' mog prijatelja Gorana Paskaljevića s nevjerojatnim Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi', dodao je Lustig.

Podršku Festivalu iskazao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji će u nedjelju u 19 sati zajedno s Brankom Lustigom otvoriti sedmi Festival tolerancije.
'Iz godine u godinu gradimo kulturnu manifestaciju koja djeluje u području čuvanja svjedočanstava povijesti te educiramo o holokaustu zagovarajući promicanje demokratskih praksi koje imaju stvarno i simbolično značenje za društvo u cjelini, potičući institucije, građane i ostale na rješavanje općih humanitarnih i društvenih zadaća kojima smo svakodnevno okruženi. Pored filmskog programa ove godine predstavljamo izložbu 17 originalnih plakata iz 1941. godine pod nazivom 'Antimasonski plakati', kao i održavanje obrazovnih radionica za djecu i mlade o holokaustu pod nazivom 'Edukacijska jutra'. Ove godine predavač na prvom Edukacijskom jutru je Mirko Ilić s multimedijalnim predavanjem 'Simboli mržnje' u sklopu kojeg će se prikazati korištenje neonacističkih simbola u svakodnevnom životu s posebnim naglaskom na sportske događaje. Već šestu godinu zaredom organiziramo Međunarodnu filmsku radionicu u sklopu koje će polaznici pod stručnim vodstvom snimiti jedan kratkometražni film i potom taj uradak prikazati zagrebačkoj publici na projekciji koja će se održati 25. svibnja u 18.45 sati u Art-kinu Grič', izjavila je Nataša Popović.

'Ove godine uvodimo i novu programsku cjelinu – riječ je o Književnim večerima koje će se održavati u galeriji Velvet na kojima će uz sudjelovanje stručnjaka i izdavača biti predstavljene tri knjige koje se bave razvojem civilnog dijaloga i temama bliskim Festivalu. A od početaka Festivala glazbenim programom približavamo se mlađoj, urbanoj ciljanoj skupini – tako će ove godine, 25. svibnja u klubu Aquarius nastupiti LeFtO, poznati belgijski producent i trenutačno jedan od najtraženijih freestyle DJ-eva na svijetu. Spomenuti program realizira se u suradnji s festivalom Žedno uho', dodala je Nataša Popović.

Festival tolerancije – 7. Festival židovskog filma otvara se u nedjelju, 19. svibnja, u 19.30 sati u kinu Europa projekcijom filma 'Kad svane dan' redatelja Gorana Paskaljevića. Ova drama u srpsko-francusko-hrvatskoj koprodukciji koja govori o umirovljenom profesoru glazbe koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo podrijetlo, bila je ovogodišnji srpski kandidat za nagradu Oscar te je dosad osvojila niz priznanja na festivalima diljem svijeta.