PROVOKATIVNA BURŽOAZIJA

Borghesia objavila rekapitulaciju svojih radova

18.12.2009 u 08:00

Bionic
Reading

'20th Century – Selected Works' naziv je dvostruke kompilacije najvećih hitova slavne slovenske body electro grupe koja je ostavila traga i na europskoj electro sceni

Uz Laibach, slovenska body elektro grupa Borghesia bila je uvjerljivo najprovokativnija glazbena skupina nekadašnje države tijekom 80-ih godina. Dvostruki album '20th Century – Selected Works' objavila je kultna slovenska etiketa FV Založba, koja je pak po pitanju izdavaštva u bivšoj državi bila među pionirima nezavisne diskografije. Album se sastoji od dvaju diskova: 'There is rebellion in the wind' sa 16 pjesama i 'When the revolution comes' s još 18 pjesama.

Pažnju javnosti uzburkali su već svojom pojavom 1983, samim nazivom grupe (buržoazija) i erotiziranim gay izgledom, ali i elektronskom glazbom koja je u to vrijeme bila i više nego progresivna. Kao dokaz kvalitete, svoj drugi album 'Njihovi zakoni, naša življenja' objavila je tada vrlo tražena etiketa Play It Again Sam. I dok se pjevač Dario Seraval nakon razlaza na dugi niz godina grupe povukao iz glazbe, Puljanin Aldo Ivančić ostao je na sceni producirajući mnoge domaće i inozemne albume te radeći glazbu za kazalište i neke svoje projekte, poput Bast. Među prvima su se još krajem 80-ih sprdali s Miloševićem i pjevali o predstojećim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije. Kompilacija '20th Century – Selected Works' jedno je od najznačajnijih izdanja po pitanju povijesti elektronske glazbe na ovim prostorima.