ASTRO PROFIL

Bikovi - željni sigurnosti i udobnosti

26.04.2016 u 11:25

Bionic
Reading

Bikovi su prizemljeni i dosljedni, uvijek u potrazi za boljim životom

Vlada: od 21. travnja do 21. svibnja (datumi mogu varirati od godine do godine)
Element: zemlja
Kvaliteta: fiksna
Vladar: Venera
Srodna kuća: druga
Suprotan znak: Škorpion
Dan u tjednu: petak
Životinje: govedo, bivol, bizon, janje, zec, labud, slavuj, lastavica
Biljke: ljubičica, ljiljan, ruža, mak, lan, maslina, mirta, datulja
Metali: bakar, bronca, mjed
Drago kamenje: smaragd, safir, alabaster, koralj, topaz
Boje: zelena, smeđa, narančasta, žuta, bijela
Zemlje: Irska, Švicarska, Cipar, Tanzanija
Gradovi: Palermo, Luzern, Leipzig, Edinburgh, Hastings, Dublin, St. Louis


Bik je znak zemljanog elementa i fiksne kvalitete, kojim vlada Venera. Astrolozi su dodijelili Biku starorimsku boginju ljubavi i ljepote jer je tipičan predstavnik ovog znaka bujan, puten, zaljubljiv, umjetnički nastrojen i željan tjelesnih užitaka.

Vladavina ovog znaka počinje kad Sunce dosegne točku od 30 lučnih stupnjeva ekliptike (Sunčeve staze), a završava kad se ono nađe na 60 stupnjeva ekliptike. Vremenski se njegova vladavina podudara s drugim mjesecom astronomskog proljeća iako su ga poganski narodi smatrali prvim ljetnim znakom.

Pogani umjerenog pojasa sjeverne polutke slavili su početak ljeta tijekom vladavine Bika jer od 6. svibnja do 5. kolovoza traju tri najsvjetlija mjeseca godine. U suvremeno vrijeme godišnja su doba određena ravnodnevnicama i suncostajima pa je Bik središnji znak proljeća i stoga posjeduje fiksnu kvalitetu.

Fiksni su znakovi oni koji se nalaze na pola puta između ravnodnevnice i suncostaja pa su fiksirani (učvršćeni) između prvog i trećeg znaka svog godišnjeg doba. Uz Bika, fiksni su znakovi još Lav, Škorpion i Vodenjak – središnji znakovi ljeta, jeseni i zime.

Kao znak zrelog proljeća, Bik simbolizira nezaustavljiv rast, cvat i bujanje prirode. Nije neobično to da se Dan planeta Zemlje slavi 22. travnja, na početku vladavine Bika. Nasuprot njemu nalazi se Škorpion, razdoblje kad priroda umire i trune. Obilježja ovog dijela godine odražavaju se na pripadnike ovog znaka tako što ih potiču na puštanje korijenja, uzgajanje, građenje i učvršćivanje.

Bik ne luta ni vrluda, nego želi da mu se život odvija pravocrtno, prema sve većem blagostanju, udobnosti, sigurnosti i stabilnosti. Sanja o gomilanju dobara ne bi li iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, imao sve više novca, nekretnina, hrane, ugleda, ljubavi - bilo čega što mu je najjače priraslo srcu. To je ono čemu teži i što je presudno za njegovo duševno blagostanje.