RUJAN FEST, 15-25. RUJNA

Besplatne filmske projekcije na Rujan festu

15.09.2011 u 12:13

Bionic
Reading

U 'Kući bez granica' na Rujan festu od 15. do 25. rujna puštat će se po dvije besplatne filmske projekcije dnevno

Za početak, na samom otvaranju, svi zainteresirani imat će priliku u 17.30 sati pogledati film 'Knjiga rekorda Šutke' i u 19.30 sati Šuma summarum', nakon čega slijedi 'Komedija s nogu' s Peđom Bajovićem te u nastavku večeri glazba uz DJ-a Stajnica, Žac i rock'n'roll.

Knjiga rekorda Šutke', Aleksandar Manić (2005), 78 min., Srbija / Crna Gora / Češka

U ovom dugometražnom dokumentarcu redatelj i scenarist Aleksandar Manić brižno ocrtava zatvoreni mikrosvemir živopisnih likova i suludih običaja. Maleno makedonsko mjesto Šutka, poznato i kao Sretna dolina, najveći je i neslužbeno glavni grad Roma. U Šutki je najvažnije biti šampion (čega, nije bitno). Organiziraju se boks mečevi i borbe treniranih gusaka, traži najbolji pjevač ili najbolji mesar, najvitalniji starac ili čovjek s najviše odijela. Jedno od važnijih natjecanja je ono u turskoj glazbi (i to ne u sviranju, nego u puštanju glazbe, pri čemu se najviša ocjena dobiva ako natjecatelj uspije rasplakati publiku).

Šuma summarum', Ivan-Goran Vitez (2010), 124 min., Hrvatska / Slovenija

U filmu Ivan-Gorana Viteza, redatelja popularnih 'Bitangi i princeza' i 'Zakona', novi, nizozemski vlasnik hrvatske marketinške agencije vodi svoje zaposlenike na akcijski team building vikend. Nakon raftinga, koji završava incidentno, dvije se grupe tijekom paintballa probijaju šumom u kojoj ih čekaju nemala iznenađenja – lokalna obitelj koja im radi o glavi, slučajni izletnički par, sumnjivi instruktori i fatalne nesreće. A kako se dan bliži kraju, svima polako postaje jasno da životi onih koji iz svega toga izvuku živu glavu više neće biti isti.

Šuma summarum