DJEČJA MAGIJA U PULI

Baba Ilonka omađijala fanove Harryja Pottera

20.07.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Pulske premijere filmova o Harryju Potteru već su dio tradicije Festivala igranog filma koji se održava u tom gradu, a Potterovi fanovi i ove godine okupirali su zidine rimskog amfiteatra, šestog po veličini na svijetu

U utorak oko podneva, grupica stranih turista vrzmala se oko pulske Arene s namjerom da kupi ulaznice za večernju premijeru posljednjeg iz serijala filmova o Harryju Potteru. Razočarani što blagajna radi tek od 18 sati, prepirali su se oko toga tko će se predvečer uputiti do grada kako bi bili sigurni da će nabaviti ulaznice.

Jesu li uspjeli ući, ne znamo, no pred ulazom u Arenu ostao je podulji red strpljivih koji su čekali hoće li dovoljan broj ljudi izići s ranije projekcije da ih zaštitari puste unutra.

Sve to događalo se nakon vikenda u kojem je 'Harry Potter i Darovi smrti 2' u hrvatskim kinima zaradio 1.354.564 kuna i nadmašio prethodni nastavak.

Mali čarobnjak za vikend je uprihodio svotu koja se u ovoj zemlji računa kao pristojniji filmski budžet. No budući da nije sve u novcu, ima nečeg i u magiji, a ovdje se ona desila između publike blockbuster mađioničara i romske babe vračare.

Pred svjetsku premijeru drugog ovogodišnjeg hrvatskog filma za djecu 'Duh babe Ilonke', nije bilo lako staviti se u kožu režisera filma Tomislava Žaje.

Njegovog pulskog konkurenta, film 'Koko i duhovi', dva dana ranije publika u Areni ocijenila je sa 4,7, a glazbenim rječnikom rečeno, 'Duh babe Ilonke' bio je predgrupa jednom od najuspješnijih filmskih serijala na svijetu.

Selma Ibrahimi

Zlobnici bi mogli reći da je 'Baba' profitirala jer je na veresiju dobila prepun Divić-grad, no smijeh i pljesak u Areni već nakon par minuta filma pokazali su da Žajin fantastični film prolazi kod publike.

Treba naglasiti da publika nije bila tipična festivalska. Prevladavali su roditelji s djecom, starija djeca i stariji koji će do kraja života tvrditi da knjige i filmovi o Harryju Potteru nisu dječji.

Isto tako, treba istaknuti da 'Duh babe Ilonke' kroz priču o neobičnoj romskoj obitelji dostojno odrađuje edukativnu ulogu dječjeg filma.

Priča je utoliko važnija što je ispričana u kontekstu grada u kojem su se krajem prošle godine dva maloljetna štićenika Doma za odgoj djece i omladine brutalno iživljavala na štićeniku romske manjine i na leđima mu tetovirala 'Cigo'.

Veseli, stoga, to da su ovacije publike upućene najbrojnijoj filmskoj ekipi u Puli (za razliku od malobrojne i samim time čudne romske obitelji iz filma koja broji tek tri duhom i tijelom prisutna člana) kulminirale kad je na pozornicu izašla glavna glumica Selma Ibrahimi. Maloj Manuši ni baba Ilonka ne bi prorekla bolji glumački debi.